Vechi harti ale lumii biblice

Vechi harti ale lumii biblice Mareste imaginea.

Scriitorii antici nu obisnuiau sa insoteasca scrierile cu harti. Din acest motiv, hartile reprezinta documente extrem de pretioase din punct de vedere arheologic. Una dintre cele mai vechi harti ale lumii biblice a fost descoperita in Babilon, constand intr-o tablita de lut ce dateaza din jurul anului 600 i.Hr. Harta reprezinta lumea cunoscuta, in centrul careia apare orasul Babilon (aflat pe raul Eufrat). Golful Persic este infatisat ca un rau ce inconjoara pamantul, in imprejurimi aflandu-se misterioase tinuturi “indepartate”. Harta a fost desenata pentru a ilustra relatarea uneia dintre campaniile intreprinse de regele Sargon al Akadului in jumatatea tarzie a mileniului al III-lea i.Hr.

Vechi harti ale lumii biblice

Harta a fost descoperita la Sippar, in sudul Irakului, un oras situat la 97 km nord de Babilon, pe malul estic al raului Eufrat. In prezent este pastrata in Muzeul Britanic.

Vechi harti ale lumii biblice

Mozaicul de la Madaba

O alta incercare timpurie de a reprezenta tinuturile biblice poate fi vazuta in mozaicul pavimentar, descoperit spre sfarsitul sec. XIX, intr-o biserica bizantina din Madaba, in Transiordania, probabil datand din sec. VI d.Hr.

Harta include o reprezentare a Ierusalimului, aratand totodata cateva detalii din acea perioada despre acest oras, incluzand biserica Sfintei Invieri si alte biserici, strazi demarcate prin coloane, zidurile orasului si porti. Harta cuprinde un numar de citate biblice, avand o importanta fundamentala pentru cunoasterea topografiei regiunii.
Harta de la Madaba este cea mai veche reprezentare cartografica a Tarii Sfinte ce ni s-a pastrat si, in special, a Ierusalimului.

Vechi harti ale lumii biblice

Mozaicul a fost realizat de catre un artist necunoscut, probabil pentru comunitatea din Madaba care era scaun episcopal in acea vreme. Mozaicul a fost redescoperit in 1894, in timpul constructiei unei noi biserici grecesti pe locul celei vechi. In deceniile urmatoare, mari portiuni din moziac au fost avariate din cauza incendiilor etc. In 1965, arheologii Heinz Cüppers and Herbert Don s-au ocupat de restaurarea partilor care s-au mai pastrat din mozaicul initial.

Mozaicul pavimentar se afla in abisda bisericii Sfantul Gheorghe din Madaba. Initial, masura 21/7 m continand peste doua milioane de piese. Dimensiunile actuale sunt 16/5 m.

Harta reprezinta o zona cuprinsa intre Liban pana in nordul Deltei Nilului in sud, si de la Marea Mediterana in vest, pana la Desertul Rasaritean. Printre alte caracteristici, infatiseaza Marea Moarta cu doua vase de pescuit, o multitudine de poduri legand malurile Iordanului.

Vechi harti ale lumii biblice

Se crede ca harta ar fi servit initial pentru orientarea mai usoara a pelerinilor in Tara Sfanta. Toate peisajele sunt insotite de denumiri in limba greaca. Harta cuprinde aproximativ 150 de orase, toate numite.

Cel mai mare si cel mai detaliat element al reprezentarii cartografice este Ierusalimul, aflat in centrul hartii. Mozaicul arata in mod clar un numar important de structuri apartinand vechiului oras Ierusalim: Poarta Damascului, Poarta Leului , Poarta de Aur, Biserica Sfintei Invieri, Noua Biserica a Nascatoarei de Dumnezeu, Turnul lui David. De asemenea, unice sunt reprezentarile unor orase precum Neapolis, Askalon, toate infatisate atat de detaliat incat sa poata fi considerata ca harta a strazilor.

Vechi harti ale lumii biblice

Mozaicul de la Madaba este cel mai vechi mozaic pavimentar geografic cunoscut din istoria artei. Este foarte des intrebuintat pentru localizarea si verificarea locurilor biblice. Studiul acestei harti a jucat un rol important in a oferi raspunsuri la intrebarile legate de localizarea topografica a orasului Askalon. In 1967, excavatiile din Cartierul Evreu din Ierusalim au adus la lumina Biserica Noua si Cardo Maximus in adevaratele locatii sugerate de Harta de la Madaba.

Radu Alexandru

Pe aceeaşi temă

03 August 2012

Vizualizari: 10551

Voteaza:

Vechi harti ale lumii biblice 5.00 / 5 din 1 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE