Rabdarea chiliei

Rabdarea chiliei Mareste imaginea.


Rabdarea chiliei

In nevointa rabdarii, Parintii si Maicile pustiei recomandau sa ramanem in ceea ce ei numeau "chilie". Cuvantul grecesc pentru "rabdare" inseamna literal a ramane intr-un loc, a sta locului! Avva Macarie ne spune direct:

Sezi in chilia ta.

Chilia este doar o coliba sau o odaie unde monahul traieste singur. In chilie nu faci decat sa ramai cu tine insuti; stai impreuna cu simtamintele tale, inchizand usa oricarui nepoftit.

Se spunea pentru Avva Sisoe ca, sezand in chilie, totdeauna incuia usa.

Chilia este punctul de pornire; dar, de fapt, este si punctul de sosire:

Un frate a venit la Schit la Avva Moise, cerand de la dansul cuvant. Si a zis lui batranul: Du-te, sezi in chilia ta, si chilia va invata pe tine toate.

Daca socotim premature feluritele virtuti propovaduite de catre pustie, atunci reducem puternicul lor simbolism la un fel de cod de buna purtare. Iata cum il formula Avva Ghelasie:

De nu poti face lucrurile ce trebuiesc in pustie, sezi in chilia ta, cu rabdare plangand pacatele tale, iar nu umbla din loc in loc.

Un frate a intrebat pe Avva Sisoe, zicand: Cum ai lasat Schitul, fiind cu Avva Or, si ai venit de ai sezut aici? Si i-a raspuns batranul: Cand a inceput a se inmulti Schitul, auzind eu ca a adormit Avva Antonie, m-am sculat si am venit aici in munte; si gasind cele de aici cu liniste, am sezut putina vreme. A zis lui fratele: Cata vreme ai aici? I-a raspuns batranul: Saptezeci si doi de ani.

Ispita vietii duhovnicesti este fuga de ispita, evitarea suferintei:

Zis-a iarasi [Amma Singlitichia]: De esti in viata de obste, nu schimba locul, caci te vei vatama

mult. Asa precum pasarea, sculandu-se de pe oua, le lasa reci si se strica, si calugarul sau fecioara saraceste si moare in credinta umbland din loc in loc.

Avva Antonie o spune mai de-a dreptul:

Precum pestii, zabovind la uscat, mor, asa si calugarii, zabovind afara din chilie sau petrecand cu mirenii, se slabanogesc catre taria linistei. Deci trebuieste ca, precum pestele la mare, asa si noi la chilie sa ne grabim; ca nu cumva zabovind afara, sa uitam pazirea cea din launtru.

Chilia simbolizeaza lucrarea sufletului. La fel ca pustia, ea nu este un simplu loc, ci o cale adanca a duhului:

Calatoreau odinioara Avva Daniil si Avva Ammoi. Si a zis Avva Ammoi: Cand vom sedea si noi la chilie, parinte? Zis-a Avva Daniil lui: Cine ia de la noi pe Dumnezeu acum? Dumnezeu este in chilie, si iarasi Dumnezeu este afara de chilie. A zis Avva Ammona: Du-te, sezi in chilia ta si pune-ti in inima ca acum ai un an de cand esti in mormant. Statornicia ce se cere aici nu este trupeasca, ci duhovniceasca, intreaga taina a pustiei se cuprinde in unicul concept al chiliei:

A intrebat Avva Isaia pe Avva Macarie zicand: Spune-mi un cuvant. Si a zis lui batranul: Fugi de oameni. Zis-a lui Avva Isaia: Ce este a fugi de oameni? Iar batranul i-a zis: A sedea in chilia ta si a plange pacatele tale.

Realitatea chiliei trebuie sa se reverse in realitatea vietuirii noastre. Treptat hotarele chiliei se largesc spre a cuprinde orice clipa a vietii si orice amanunt din lumea noastra: A zis Avva Serin: Nu este aceasta mare savarsire buna cand in chilie pazesti randuiala ta, ci mai vartos cand iesi din chilia ta.

Chilia devine locul unde ne intalnim cu Dumnezeu, locul unde Dumnezeu este: Se spune ca unul dintre batrani s-a rugat lui Dumnezeu sa vada pe Parinti, si a vazut pe ei fara Avva Antonie. Deci a zis celui ce-i arata lui: Unde este Avva Antonie? Iar el a zis lui: In locul unde este Dumnezeu, acolo este el.

Daca chilia indica spatiul si locul unde avem putinta sa ne intalnim cu Dumnezeu, atunci rabdarea sugereaza cadrul sau timpul in care o astfel de intalnire are loc: Zis-a oarecine catre Avva Arsenie: Ma supara gandurile, zicandu-mi: Nu poti sa postesti, nici sa lucrezi, deci macar cerceteaza pe cei bolnavi, caci si acest lucru este dragoste. Iar batranul, stiind sa-manaturile dracilor, a zis lui: Mergi, mananca, bea, dormi si nu lucra, numai de la chilie nu te departa. Caci cuviosul stia ca rabdarea in chilie aduce pe calugar la randuiala lui.

"Gandurile cele rele, de la draci odraslind, prin rabdare lipsesc", zicea Avva Pimen. Rabdarea este lucrul pentru care te rogi cu osardie. Dar de indata ce ai dobandit-o, ea poate chiar sa tamaduiasca pe cei bolnavi.

Pr. John Chryssavgis

.

26 Mai 2008

Vizualizari: 2938

Voteaza:

Rabdarea chiliei 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE