Sfintenia in randul imparateselor bizantine

Sfintenia in randul imparateselor bizantine Mareste imaginea.


Sfintenia in randul imparateselor bizantine

Sfanta Alexandra

Sfanta Alexandra este cea dintai imparateasa trecuta in randul sfintilor, fiind praznuita pe data de 21 aprilie. Ea a fost sotia lui Diocletian si a marturisit credinta crestina in urma patimirii Sfantului Mare Mucenic Gheorghe. Imparatul a hotarat sa fie taiata cu sabia, dar sfanta, temandu-se ca nu va putea indura chinurile, s-a rugat Mantuitorului si, in inchisoare fiind, si-a dat sufletul in mainile lui Dumnezeu.

Slugile sale Apolo, Isachie si Codrat, urmand exemplul stapanei lor, au marturisit si ei credinta crestina.

Sfanta Elena

Biserica Ortodoxa o praznuieste pe Sfanta Elena pe data de 21 mai, impreuna cu imparatul Constantin.

Mult timp s-a considerat ca Sfanta Elena era originara din Marea Britanie, mai precis din Colchester sau din York, nasterea sa fiind situata in jurul datei de 247. Scriitorii moderni se prnunta pentru localitatea Drepan in Bitinia.

In 273 se casatoreste cu Constantiu Chlor. Acesta, devenit Cezar in 292, o alunga pe Elena pentru a se casatori cu Teodora, nora lui Maximian Hercule. Cand Constantin deveni imparat in anul 306, o chema alaturi de el pe mama sa, ii dadu titlul de Augusta si toate onorurile care se cuvin mamei unui imparat. Sfanta Elena a fost cea care a descoperit Crucea Mantuitorului la Ierusalim si tot ea a facut numeroase danii pentru a repara anumite biserici cazute in ruina sau pentru a construi altele noi.

Se presupune ca Elena s-a convertit abia in anul 313. A murit in anul 328, si a fost trecuta in randul sfintilor datorita evlaviei sale deosebite si ravnei sale pentru raspandirea crestinismului, precum si pentru influenta benefica pe care a avut-o asupra fiului sau in declararea crestinismului ca religie oficiala in Imperiul roman. Acesta este motivul pentru care Biserica noastra ii numeste pe sfintii Imparati Constantin si Elena "cei intocmai cu Apostolii".

Sfanta Pulheria

Sfanta Pulheria este praznuita de catre Biserica Ortodoxa pe data de 10 septembrie. Era fiica imparatului Arcadie si a luat puterea la varsta de 17 ani, impreuna cu fratele sau Teodosie cel Mic. Ea nu avrut sa se casatoreasca, hotarata fiind sa slujeasca toata viata ei ca mireasa a lui Hristos. S-a ingrijit a-i gasi fratelui sau o sotie potrivita lui, in persoana Athinaidei, devenita Evdochia in urma botezului. In urma Sinodului III ecumenic de la Efes s-a iscat vrajba intre Pulheria si Evdochia, si, in urma unor intrigi la palat, Puheria renunta la imparatie.

Dupa un timp, Teodosie o chema din nou la conducerea Imperiului si, la putina vreme, el moare, in anul 450. Inainte de moarte, ii dezvaluie Pulheriei ca sceptrul imparatiei va fi luat de catre generalul Marcian. Pulheria se casatoreste cu Marcian, nu inainte de a fagadui ca isi va pazi fecioria si ca vor trai ca fratii.

In timpul acestor imparati s-a tinut Sinodul IV ecumenic de la Calcedon impotriva lui Eutihie si a lui Dioscor, in anul 451, sinod incheiat cu victoria Ortodoxiei asupra ereziilor.

Sfanta Pulheria a trait 54 de ani, incheindu-si viata in pocainta si impacata cu cei din jurul sau.

Sfanta Irina

Sfanta Irina are ca data de praznuire data de 7 august, considerata fiind "protectoare a Ortodoxiei". In momentul cand a ajuns imparatesa, persecutia impotriva icoanelor, declansata de socrul sau, Constantin V, era in toi. Irina trebuia sa se ascunda si de sotul ei, Leon IV, dar acesta a murit in septembrie 780, astfel incat Irina a devenit regenta.

Irina a avut grija sa schimbe personalul administratiei si politica generala a imperiului. Termina razboiul din Orient, cauta in Occident o apropiere de papalitate si incerca un tratat cu Carol cel Mare.In materie de religie arata o toleranta neobisnuita in comparatie cu predecesorii sai.

Cu imparateasa Irina incepe restaurarea cultului icoanelor, ea convocand Sinodul VII ecumenic de la Niceea din anul 787.

In primavara anului 790, Irina s-a hotarat sa-l inlature definitiv de la domnie pe fiul sau, Constantin VI, insa a fost declansata o revolta, care s-a sfarsit cu abdicarea Irinei in favoarea fiului sau. In anul 792 este readusa in Palatul Sacru si asociata la domnie. In urma uneltirilor ei, in anul 797 Constantin VI a fost detronat si orbit, insa in anul 802 are loc lovitura de stat a lui Nichifor si Irina este exilata in insula Prinkipos, iar de aici in insula Lesbos, unde a murit la 9 august 803.

Sfanta Teodora

Teodora a fost sotia imparatului Teofil. De numele ei se leaga restaurarea definitiva a cultului icoanelor, inceputa de imparateasa Irina. Era asiatica, nascuta in Paflagonia, dintr-o familie de functionari. Parintii sai erau foarte legati de cultul icoanelor, lucru pe care l-au transmis si fiicei lor.

Teodora a fost aleasa de catre Teofil potrivit oboceiului imparatilor bizantini de a-si alege sotiile. Au fost trimisi soli in toata imparatia si acestia au adus la curtea basileului pe cele mai frumoase fete. Teofil tinea in mana un mar de aur, pe care l-a oferit Teodorei, semn ca ea este cea aleasa.

In 842 Teofil moare si Teodora ia regenta. Pe 19 februarie 843 este praznuita "sarbatoarea Ortodoxiei", cand a fost restabilit pentru totdeauna cultul icoanelor. Totusi, iubindu-l foarte tare pe Teofil, a mintit ca acesta, pe patul de moarte, a sarutat sfintele icoane si si-a recunoscut greselile, pentru a nu fi inclus in lista imparatilor care au fost anatematizati pentru ca nu au cinstit icoanele.

Teodora a fost exilata de catre fiul sau Manuil III, impreuna cu sfantul patriarh Ignatie si a murit in anul 867. Biserica Ortodoxa o praznuieste pe data de 11 februarie.

Sfanta Teofana

Sfanta Teofana a fost sotia imparatului Leon VI Inteleptul (866-912). Datorita unor intrigi, imparatul Vasile Macedon l-a inchis pe fiul sau, impreuna cu sotia sa, pe o perioada de trei ani. Dupa ce Leon VI a devenit imparat, in 886, Teofana se nevoia in continuare, imparateasa fiind, pentru mantuirea sufletului ei, astfel incat este socotita in Biserica noastra facatoare de minuni. Este praznuita pe data de 16 decembrie.

In Sinaxarul Ortodox general mai sunt trecute in randul sfintelor si urmatoarele imparatese: Plachila, sotia lui Teodosie cel Mare, praznuita pe data de 14 septembrie; imparateasa mucenita, sotia lui Maxentiu, care s-a savarsit prin sabie, fiind praznuita pe data de 25 noiembrie; Marchiana, sotia lui Justin I, praznuita la 27 ianuarie.

Banciu Marius Gheorghe

 

.

30 Aprilie 2007

Vizualizari: 6799

Voteaza:

Sfintenia in randul imparateselor bizantine 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE