Recunoasterea Statutului de Corporatie de drept public pentru Mitropolia Germaniei

Recunoasterea Statutului de Corporatie de drept public pentru Mitropolia Germaniei Mareste imaginea.


Mitropolia Ortodoxa Romana pentru Germania,

Europa Centrala si de Nord

 

Corporatie de drept public

(Körperschaft des Offentlichen Rechtes)

 

 

In ziua de 24 aprilie, a doua zi de Sf. Pasti, cand Biserica noastra a praznuit pe Sf. Mare Mucenic Gheorghe, purtatorul de biruinta, ca si pe Sfintii Ierarhi Marturisitori Ilie Iorest, Sava Brancovici si Iosif din Maramures, a avut loc in Catedrala Mitropolitana din Nürnberg actul festiv al recunoasterii Mitropoliei noastre de catre statul liber al Bavariei ca si "Körperschaft des Offentlichen Rechtes", statut care o pune in acelasi rand cu Bisericile mari din Germania.

 

Ceremonia a inceput la orele 9,00 cand I.P.S. Mitropolit Serafim inconjurat de P.S. Sofian Brasoveanu, P.C.Pr.Prof. Mircea Basarab (München), consilier cultural, P.C.Pr. Teofil Herineanu, consilier economic, Diacon Dumitru Dura, secretar eparhial si Protosinghel Arsenie Dragan, eclesiarhul Catedralei l-a primit in catedrala pe D-l Karl Freller, ministru secretar de stat in Ministerul Invatamantului si Cultelor din Guvernul bavarez.

 

Erau de fata D-l Consul general Mihai Botorog (München), reprezentanti ai presei locale si din München precum si un numar mare de credinciosi. La inceput, cei prezenti au ascultat un mini-concert de cantece pascale din traditia veche romaneasca sustinut de tineri elevi si studenti, membrii ai "Minisatului Sf. Andrei" din cadrul Colegiului national Andrei Saguna din Brasov. Imbracati in costume populare traditionale cei 22 de tineri acompaniati de instrumente muzicale au impresionat pe cei prezenti prin autenticitatea si maiestria cantecului lor, mesaj de bucurie si pace venit din strafunduri de istorie crestina si romaneasca.

 

Profund miscat de prezenta si cantarea tinerilor, D-l Freller si-a inceput cuvantul sau multumind solilor romani pentru minunatul mesaj pascal oferit in onoarea sa si i-a indemnat sa cultive si mai departe traditia primita de la inaintasii lor, subliniind cat este de importanta pastrarea identitatii culturale specifica fiecarui popor.

 

In continuare, Domnia Sa a dat citire documentului oficial de recunoastere a Mitropoliei ca si "Körperschaft des Offentlichen Rechtes" aratand ca "Biserica Ortodoxa Romana a devenit in Bavaria un factor cultural important", ca prin membrii ei (20.000 in Bavaria, dupa datele Ministerului; in realitate de cel putin doua ori mai multi) si activitatea ei, Mitropolia este implicata in societatea germana si ca ea indeplineste toate conditiile pentru ca sa fie recunoscuta ca si "Körpereschaft des Offentlichen Rechtes". Domnia Sa a deplans faptul ca recunoasterea a intarziat atat de mult (10 ani de la depunerea cererii, in 1996). Intarzierea s-a datorat mai ales pentru ca "Ordinul german" a dat faliment si ca a trebuit modificata legea privitoare la acordarea dreptului de "Körperschaft".

 

In cuvantul sau, I.P.S. Serafim a subliniat faptul ca "noi romanii ca si crestini ortodocsi in Diaspora, vrem sa ne organizam viata noastra spirituala si etnica in tarile in care traim dupa regulile si cerintele acestor tari. In calitatea noastra de romani ortodocsi si europeni, in acelasi timp, dorim sa fim cetateni loiali si aici in Bavaria si in Germania iar credinta noastra sa o traim in pace si in dialog cu ceilalti crestini".

 

Ca semn de multumire si recunostinta, I.P.S. Sa a oferit D-lui Freller un ou de strut pictat, cu icoana Mantuitorului si cu Catedrala din Nürnberg. In Cartea de onoare a Mitropoliei D-l Freller a notat:

"Din toata inima felicit si personal Mitropolia Ortodoxa Romana pentru Germania, Europa Centrala si de Nord cu ocazia recunoasterii ei ca si "Körperschaft des Offentlichen Rechtes" in Bavaria.

Ii urez un bun si mare viitor!"

 

Actul festiv s-a incheiat cu o mica receptie pentru oaspetii de la München, dupa care slujitorii Mitropoliei au oficiat Sf Liturghie.

 

Multumim lui Dumnezeu pentru acest mare dar facut Mitropoliei noastre precum si preotilor si credinciosilor ei care au inteles sa sprijine Centrul eparhial in stradania lui de a consolida statutul comunitatii romanesti din Germania. Prin recunoasterea Mitropoliei ca si Corporatie de drept public ea a fost deplin integrata in societatea germana. Ne ingaduim sa vedem in aceasta un semn prevestitor al integrarii efective, din 1 ianuarie 2007, a Romaniei in structurile europene.

     

.

23 Ianuarie 2007

Vizualizari: 3132

Voteaza:

Recunoasterea Statutului de Corporatie de drept public pentru Mitropolia Germaniei 5.00 / 5 din 1 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE