Razboiul nevazut al Parintelui Ilarion Argatu

Razboiul nevazut al Parintelui Ilarion Argatu Mareste imaginea.

Parintele Ilarion Argatu

In primavara acestui an s-au implinit 4 ani de la trecerea la cele vesnice a parintelui Ilarion Argatu, unul dintre marii nostri duhovnici. Nascut in 1913 la Falticeni, a fost staret la Manastirea Cernica. Licentiat in Teologie, preot militar, cu gradul de subloconenent, hirotonit ca preot de mir, a avut 5 copii: 2 fete preotese si 3 baieti preoti. Fiul Alexandru i-a urmat la parohia din Boroaia, unde se afla acum biserica ridicata de parintele Argatu dupa eliberarea din inchisoare (1965). Se spune ca parintele Ilarion Argatu avea harul alungarii diavolului.

In fata chiliei de la Cernica, pelerinajul credinciosilor era neincetat. Unii asteptau zile intregi sa-si poata spuna necazurile si sa primeasca sfat. Deseori, slujba era tulburata de urletele cate unui posedat. Dar parintele n-avea teama de necuratul si rostea de cate 3 ori pe zi rugaciunile de dezlegare. Chiar el a fost incercat de draci, dar a biruit de fiecare data prin marea sa credinta, jertfa postului si puterea rugaciunii.

Pe 18 iulie 1948, in timp ce savarsea slujba, un plutonier de Securitate a venit sa-l aresteze „pentru instigare contra ordinii publice“. Ilarion Argatu A reusit sa fuga, dar pe capul sau s-a pus un pret de 300 de mii de lei. S-a dus la parinti, in Valea Glodului, sa stea intr-o magazie, careia i-a construit un perete fals. Dupa 5 ani, securistii au emis al doilea mandat, acuzandu-l ca era „organizator de complot contra statului“. A fost condamnat la inchisoare pe viata. Dar parintele a scapat si de data aceasta. Timp de 4 ani s-a adapostit intr-o sura, invelindu-se in fan. Se hranea cu ce-i aduceau in secret niste tarani milostivi si bea apa de ploaie direct de la streasina. Iarna topea zapada si o inghitea.

Dupa ani de zile, a refuzat cu demnitate inscrierea in PCR, fiind singurul dintre cei 175 de preoti din judetul Iasi care „nu a trecut la partide democratice“. Au urmat 16 ani de prigoana, nerecunoscuti ca vechime in „campul muncii“. Desi nu avea salariu, fusese obligat sa plateasca o amenda de 50 de mii de lei. Parintele a fost expropiat, iar in 1964 a fost amnistiat, trebuind sa ia viata de la capat.

Ajutat de credinciosi, a strans bani pentru biserica din Boroaia, inaltata in doar 2 luni. Tot atunci avea sa ramana vaduv. Suferind cumplit, s-a hotarat sa mearga la manastire. Intai a fost la Antim, apoi la Caldarusani, la Sihastria, la Secu si, in final, la Cernica. S-a jurat ca, daca va scapa de securisti, va ridica doua manastiri in Israel. A beneficiat de donatii oferite de romanii din strainatate si chiar de evrei. Pe unii dintre acestia i-a si botezat.

"In 4 ani cat am stat ascuns, am ajuns sa vad ce nu se vede, am vazut sufletele copiilor avortati si pe Maica Domnului cu o esarfa, care este Sf. Acoperamant. Dar diavolul m-a ispitit cand a luat chipul Maicii Domnului. M-am rugat intens si mi-am dat seama ca nu-i decat o vedenie.“

In ultimii ani, Ilarion Argatu se bucura ca tot mai multi tineri vin la biserica, chiar daca parintii lor nu-i invatasera asta.

G. M., Lumea credintei, anul II, nr. 1(6)

Parintele Ilarion Argatu

03 Septembrie 2010

Vizualizari: 18235

Voteaza:

0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE