Apa Iordanului - poarta Imparatiei

Apa Iordanului - poarta Imparatiei Mareste imaginea.

Iordanul


        Raul Iordan este pomenit in Biblie de peste 150 de ori, dar episodul cel mai important in care este implicat ramane fara indoiala Botezul Domnului, relatat de toti cei 4 evanghelisti (Matei 3, 13-17; Marcu 1, 9-11; Luca 3, 21-22; Ioan 1, 29-34). Dupa cum trecerea Iordanului are pentru vechiul Israel semnificatia intrarii in Tara Fagaduintei, adica a sfarsitului robiei si ratacirii in pamant strain, tot asa pentru Biserica - Noul Israel - Iordanul semnifica trecerea la o noua conditie spirituala, purificarea prin Botez in vederea intrarii in Imparatia lui Dumnezeu. (R. C.)


Iordanul tiveste la Rasarit, pe o lungime de 180 km in linie dreapta, Tara Sfanta - vechiul Canaan sau Palestina, ce corespunde in mare actualului stat Israel.

Lungimea efectiva a raului e insa mult mai mare (360 km), datorita numeroaselor sale meandre. Regiunea ce se intinde pe cursul sau inferior, pana la tarmurile Marii Moarte, e cunoscuta cu denumirea traditionala de „Tinutul Iordanului“. Astazi raul este strajuit de oaze de verdeata, culturi ingrijite si obiective turistice sau locuri de pelerinaj civilizat amenajate. In vechime, malurile Iordanului erau insa destul de salbatice, cu vegetatie abundenta si fiare temute de calatori („Iata, ca un leu se ridica din tufisurile Iordanului spre pasunea totdeauna verde!“ - Ieremia 50, 44), iar dincolo de el se intindea, dezolant, desertul, „pustia“ din care a fost scris sa rasune glasul lui Ioan, Inaintemergatorul si Botezatorul Domnului, si unde Hristos Insusi S-a retras timp de 40 de zile dupa Botez, rugandu-se, postind si biruind intreita ispita („Inapoia Mea, Satana!“).

Apa Iordanului
In evreieste, Yarden inseamna „care coboara“: intr-adevar, de la cel mai indepartat dintre cele 3 izvoare principale ale sale (Hasbeiya, in Liban), raul coboara aproape intruna, ajungand la un moment dat pana la 465 m sub nivelul marii (pe Valea Ghorului, dupa iesirea din Lacul Tiberiadei, pe care-l strabate peste 20 de km) si pierzandu-se in Marea Moarta (aflata ea insasi la circa 400 de metri sub nivelul conventional al marilor).


Botezul lui Iisus, savarsit cand Acesta „era ca de 30 de ani“ (Luca 3, 23), a avut loc in „Betania [in alte versiuni: Betabara], dincolo de Iordan“ (Ioan 1, 28), ce nu trebuie confundata cu Betania din apropierea Ierusalimului, sau „la Enom, aproape de Salim“ (Ioan 3, 23).


Locul presupus al Botezului, numit in evreieste Yardenit (locul „Iordanitului“, s-ar putea zice in romaneste), nu departe de iesirea Iordanului din Marea Galileei (Lacul Ghenizaret, numit si Lacul sau Marea Tiberiadei), cam unde se afla astazi kibutul (colonia agrara) Degania Alef, a devenit loc de pelerinaj: invesmantati in alb si infiorati de emotie, nenumarati pelerini din toata lumea isi asteapta randul sa fie cufundati, precum Iisus si contemporanii Sai, in „apa sfanta“ a Iordanului - simbolica poarta a Imparatiei deschisa tainic de Hristos, Domnul Vietii si-al Invierii.

 

.

28 Ianuarie 2008

Vizualizari: 10632

Voteaza:

Apa Iordanului - poarta Imparatiei 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE