Deochiul, superstitie sau realitate?

Deochiul, superstitie sau realitate? Mareste imaginea.

Considerat de multi o simpla superstitie, motivul principal fiind imposibilitatea definirii lui precise, deochiul exista si se manifesta la om si animal in diverse forme.

Unii cred ca este un "furt de energie" provocat de privirea admirativa / invidioasa a unei persoane ce are puteri magice, in timp ce altii cred ca este o vorba ce vatama om, copil sau animal si care se spune fara voia celui deochiat.

Simptomele deochiului

Primul semn ca o persoana este deochiata consta in dureri puternice de cap, urmate de cascat, desi persoana respectiva nu este obosita.

Dar mai exista si alte simptome precum: tiuitul in urechi, urmat de febra puternica, stari de voma, transpiratii sau hemoragii nazale.

Desi dupa logica lui Lazarev ar trebui sa se deoache doar oamenii, practica a demonstrat ca se pot deochia si plantele, animalele, vitele, culturile sau recoltele.

Daca nu se trateaza prin rugaciune sau descantec omul sau animalul, se imbolnaveste si moare; pamantul, se crapa; iar sticla, plesneste.

Cum sa ne ferim de deochi ?

Calea cea mai simpla pentru a feri pe cineva de deochi este sa-l scuipam de trei ori, zicand: "Ptiu, ptiu sa nu-i fie de deochi."

Copii mici (in special nou-nascutii) sunt cei mai expusi deochiului, de aceea exista mai multe reguli pe care parintii trebuie sa le respecte, si anume:

Copiii nu trebuie lasati sa se uite in oglinda pana la varsta de un an, fiindca se pot deochea singuri.

Pentru a fi ferit de deochi, nou nascutul trebuie cantarit inainte de a face prima baie. Insa nimeni nu trebuie sa stie acest lucru si nici sa afle greutatea.

Se mai poate face pe fruntea copilului un semn cu cenusa de vatra, cu praful de pe talpa amestecat cu putin scuipat, ori cu funinginea de la horn. Dar acest semn, facut in mijlocul fruntii, sau la incheietura sprincenelor, il poate face doar mama copilului.

Aurul este iarasi un bun aparator contra deochiului, de aceea orice obiect de aur purtat la gat, la ureche ori la mana poate atrage energia rea din privirea vatamatoare.

Un sfat din popor spune ca pentru a nu fi deochiati este bine sa purtam ceva rosu sau ceva pe dos.

Tot impotriva deochiului anumite popoare poarta diverse talismane considerate adevarate remedii. Un talisman de mare efect impotriva deochiului, chiar daca este mai greu de realizat, este cel facut din 2, 4, sau 6 coarne de radasca uscate si prinse fie direct la gat, pe un snurulet, fie puse intr-un saculet de pinza.

Descantece de deochi

Folclorul romanesc contine multe descantece de deochi care difera de la o zona la alta. In mare parte, ritualul consta in "stingerea carbunilor sau chibriturilor". Astfel intr-un vas cu apa neinceputa se arunca 3, 6 sau 9 carbuni / chibrituri aprinse, si se rostesc diferite incantatii precum:

Sting toate strigarile,
Toate pociturile
Cum se sting taciunii
Sa se stinga deochiul
Toate cascaturile,
Toate uitaturile
Sting ochii cei rai din cale
Si gurile cele rele
Sa n-aiba la ce se uita
Sa n-aiba la ce striga
Sa treaca de grija lui....
(se rosteste numele de botez a persoanei deochiate)

Sau se mai poate spune:

Fugi ochi de deochi
Iesi si fugi din calea lui...( numele de botez al celui deochiat)
Pe pamant pustiu
Unde vantul nu bate
Unde cainii nu latra
Si cocosii nu canta.

Daca persoana care descanta casca,e semn bun fiindca inseamna ca deochiatul este in curs de vindecare. La sfarsit i se da deochiatului trei inghitituri din aceasta apa. Apoi i se face semnul crucii pe frunte, in ambele palmi si la buric. Apa ramasa se arunca pe tocul usii, rostind "cata apa ramane pe lemnul usii/atata rau sa ramana"(urmeaza numele celui deochiat).

Iulia Pasca

 

Despre autor

Iulia Pasca Iulia Pasca

Colaborator
9 articole postate
Publica din 09 Decembrie 2010

Pe aceeaşi temă

03 Iulie 2012

Vizualizari: 115396

Voteaza:

Deochiul, superstitie sau realitate? 5.00 / 5 din 1 voturi. 15 review utilizatori.

Comentarii (15)

  • Alex Dumitru HuiculescuPostat la 2015-02-26 21:38

    Trebuia sa mentionati ca acestea sunt cele folosite de femeile de la sate, care asculta mai mult de traditia populara (acolo sunt chiar si descantece dracesti)decat de cea Bisericeasca. Puteti crea multa confuzie, mai ales pe un site ortodox, unde nu toti sunt intariti

  • Florina VizireanuPostat la 2013-08-29 16:23

    Eu cred in deochi si in puterea descantecului si de aceea mi-am notat acest descant ! Va multumesc mult !

  • rus diana mariaPostat la 2012-12-09 17:28

    sunt de acord cu ce spune " draghici antonia"

  • Gropeneanu AntonelaPostat la 2012-03-20 13:05

    PRIN ARTICOLUL PREZENTAT TREBUIA SA ARATATI CA DEOCHIUL EXISTA SI Biserica il recunoaste numai ca preactica oamenilor este departe de practica cea corecta...si ortodoxa ! pentru ca a apela la niste carbuni in loc sa spunem Tatal Nostru....si sa I recunoastem Puterea Lui....este grav!foarte buna documentatia dumneavoastra dar ar fi trebuit sa termonati articolul printr o concluzie...prin care sa arati ratacirile crestinilor cu privire la deochi! si astfel nu mai ieseau astfel de discutii pe topicul dumneavoastra1 !pe viitor mare grija

  • Gropeneanu AntonelaPostat la 2012-03-20 12:55

    Doamana/ domnisoara Iulia Pasca cu tot respectul pentru dumneavoastra, inteleg ca vreti sa ajutati oamenii dar va sfatuiesc ca pe viitor sa va documentati cu privire la asemenea articole...Dumnezeu sa va calauzeasca si sa intelegeti ca acele ritualuri sus mentionate de domnia voastra sunt impotriva practicii noastre ortodoxe! cautati si cercetati mai bine pentru ca suntem cu totii raspunzatori in FATA LUI DUMNEZEU PENTRU TOT CEEA CE FACEM SI ZICEM! DUMNEZEU SA VA BINECUVINTEZE!

  • vaipan paulPostat la 2011-11-27 15:55

    Observ ca numai femeile isi dau cu parerea numai ca majoritatea o fac doar asa ca sa spuna ceva incadrandu-se in categoria celor ce nu cred pana nu vad. Biserica ordodoxa nu e asemenea celei catolice care considera negarea ca forma de lupta impotriva raului de aceea in ritualurile bisericii ordoxe au existat si descantece pentru deochi. Ele s-au pierdut astazi si numai cei batrani si intelepti le mai stiu si putini din cei mai tineri. Intrebati orice preot ortodox si va va confirma.Ca sa ne aparam trebuie sa fim constienti de cele nevazute care salasluiesc in jurul nostru deopotriva cu cele vazute.Asa ca nu blamati ceea ce nu intelegeti caci nimic nu se intampla fara voia lui Dumnezeu iar Dumnezeu, in marea Sa iubire de oameni, ne-a lasat arme ca sa luptam impotriva intunericului.Pe langa obiceiurile pastrate prin traditie din generatie in generatie rugaciunea Tatal Nostru, mirul si apa sfintita sunt foarte folositoare pentru orice muritor care vrea sa scape de rau. Depinde de felul in care stim si vrem sa ne pastram curati si drepti pentru a stii ce,cand si cum sa folosim in slujba Binelui toate cele ce ne-au fost date.

  • Ramona StanciuPostat la 2011-08-26 07:58

    Intr-adevar, exista ritualurile acestea, insa tin mai degraba de vrajitorie, decat de Biserica. Cred in deochi, am fost deocheata chiar si de catre o persoana care stiam ca practica ritualuri de vrajitorie, insa intotdeauna la deochi spunem "Tatal nostru" de 3 ori si ne inchinam. Cat despre aceste ritualuri se spune ca nu au leac daca le inveti pur si simplu, ci trebuie sa le "furi" de la cineva care le practica

  • Draghici Antonia Postat la 2011-04-02 02:20

    Citesc articolul si ...ma crucesc!,ca sa zic asa...Desigur ca detaliile expuse de catre Iulia Pasca,despre cum sa ne ferim de deochi,nu ar fi deranjat daca erau postate pe un alt SITE ,insa aici,pe acest site ,nu da bine deloc,chestiunea cu scuipatul si altele..... si ,evident ca o depuncteaza.Ce ma pune pe ginduri ,oarecum ,este insa,optiunea aceasta a administratorului ,care zice, cum ca decizia de a "publica" "script-urile" ,celor care,eventual am "scrie" pe aici,ii apartine lui,administratorului,adica.Pai da ,atunci eu cred ca "script-ul" Iuliei,ar fi trebuit ,retrimis "autorului",pt eventuale modificari.Nu ma topesc dupa cenzura,insa,cred ca in cazul de fata era necesar.Caci doar nu sintem pe siteul Mamei Omida(ma rog ,al fiicei sale ...Rodica),vrajitoarea,ci pe un site religios,pe CRESTIN ORTODOX,unde ne asteptam ca POSTARILE ,trebuie sa aiba tinuta,mai cu seama ca poarta statutul de...ARTICOLE. Ma iertati dragilor! Si tu Iulia Pasca! n-o lua ca pe ceva personal! S-aveti LUMINA-n suflet! Antonia;antoradoi@yahoo.com

  • miles to truthPostat la 2011-03-03 00:16

    draga Monica Danu imi pare rau pentru tine ca nu poti sa intelegi ideea din comentariul meu anterior...eu zic sa te informezi tu mai bine ca preotul iti spune o rugaciune nu te da cu scuipat si mai stiu eu ce :)si pentru Cristina Curatolo,daca te ajuta cu ceva eu iti dau numele, adresa, cnp-ul si numarul la papuc, na poftim...eu imi spun parerea aici si tu te iei de numele persoanelor care au ceva de zis...cred ca e o problema cu intelegerea textului aici, probabil ati fost amandoua deochiate si nu va puteti concentra :-"

  • adriana iancuPostat la 2011-02-26 12:03

    cea mai mare idiotenie...si mai invatati si pe altii sa le faca..mare pacat..pt ce mai spun batranii parinti preoti ca astea vin toate de la diavol??rugaciunile si sfanta cruce pt ce mai sant?? ca sa inebuniti voi lumea cu ,,descantecele babesti,,??daca iti faci rugaciune si sf cruce nu se apropie de tine nici un diavol cu astfel de puteri...necredincios fiind te gaseste diavolu.........

  • Roxana DanielaPostat la 2011-02-15 15:48

    da, exact, obiceiuri mai vechi decat biserica adica PAGANE!

  • iulian sandaPostat la 2011-01-14 23:04

    Articolul tau pare intradevar documentat si cred ca ai facut un efort deosebit , insa un crestin ar trebui sa foloseasca rugaciunea atunci cind se afla intro asemenea situatie ,in loc de tot felul de obiceiuri si incantatii , insa intradevar aceste obiceiuri exista si se practica din pacate pe scara larga uneori chiar cu rezultate cred datorate in mare parte autosugestiei. De asemenea nu cred ca astfel de informatii ar trebui postate aici , pe uni crestini ii poate sminti.Doamne ajuta!

  • monica danuPostat la 2011-01-14 23:03

    Draga "miles to truth" ia si te informeaza mai bine. In caz de nu stiai deochiul este un fapt acceptat si tratat cu seriozitate de biserica, existand si rugaciuni speciale contra acestuia. Crede-ma ca nu ai vrea sa fii deocheat.

  • Iulia PascaPostat la 2010-12-25 21:14

    eu nu am spus ca deochiul este ceva bun sau rau..pur si simplu am prezentat mai multe traditii din popor,in special de la sate.

  • miles to truthPostat la 2010-12-23 12:02

    ce-i cu ritualurile astea? ori suntem crestini ori nu mai suntem....parca am fi bastinasi , mai lipseste un unga buga pe acolo...pot sa te intreb de unde ai strans informatiile astea? nu te-ai documentat bine...de exemplu chestia cu ceva rosu la mana vine din Biblie unde spune ca femeile le puneau fir rosu la mana copiilor ca sa ii deosebeasca, deci nu are nicio legatura

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE