Cu usturoiul nu e de glumit!

Cu usturoiul nu e de glumit! Mareste imaginea.


        Aparent banalul si plebeul usturoi are o poveste mult mai lunga decat s-ar crede. Desi celor de azi le cam. pute, el era un ingredient extrem de pretuit in bucataria traditionala romaneasca.

Dar un pret cel putin la fel mare avea usturoiul ca remediu magic sau medical. Exista, in traditia populara, o intreaga mitologie, dar si o intreaga farmacologie a usturoiului, din care spicuim mai jos cateva curiozitati picante (ce, la o adica, s-ar putea dovedi si folositoare, cu conditia sa le puteti suporta. mirosul). (R. C.)


Usturoi pentru strigoi.

Filmele horror ne-au obisnuit astazi cu alergia la usturoi a vampirilor de toate categoriile. Credinta ca Usturoiusturoiul alunga prezentele malefice este foarte raspandita in Occident, dar nu lipseste nici de pe la noi. Noaptea de 29 spre 30 noiembrie era considerata in mediile traditionale drept „Noaptea strigoilor“: acestia se razboiau intre ei, dar nu le dadeau pace nici oamenilor vii, care-si luau diferite masuri de precautie, printre care si asa-numitul „Pazit al usturoiului“ (un fel de noapte de veghe printre funii de usturoi, cu mancare, bautura si joc, la care luau parte indeosebi flacaii si fetele). Astfel vegheat, usturoiul te ferea peste an de tot raul strigoilor, capata virtuti lecuitoare deosebite, iar oamenii prevazatori il luau cu ei cand plecau la drum lung, consumandu-l cu masura. Funii de usturoi se puneau in „noptile nelegiuite“, pana la cantatul cocosilor, si pe la usi, ferestre, grinzi, porti, iar pe alocuri si prin grajdurile vitelor. In prelungirea acestei nopti, ziua de Santandrei era socotita si ea primejdioasa: lupii isi puteau „vedea coada“ singura data in an si ieseau in haite dupa prada. Oamenii nu erau doar in pericolul de a fi mancati de vii, ci si in acela de a se preface in varcolaci (de care tot usturoiul te putea feri, dimpreuna cu rugaciunile catre Sf. Andrei, considerat - nebisericeste - un fel de patron al lupilor).


. dar si la alte nevoi

Dincolo de functia lui propriu-zis magica, s-a spus ca usturoiul este o planta care ar putea inlocui farmacii intregi. In Toate leacurile la indemana (carte adresata cu precadere satenilor), dr. V. Voiculescu (nimeni altul decat poetul) scria acum vreo trei sferturi de veac: „Usturoiul goneste viermii din mate si ajuta la vindecarea tusei vechi si a boalelor de plamani (oftica), mai ales cu scuipare de sange. Bolnavul mananca la masa sau inghite nemestecat catei de usturoi, bineinteles daca asta nu-i strica stomacul. Pentru viermi dam copilului sa manance usturoi si telina cateva zile de-a randul, apoi, daca nu scoate nimic, ii dam cofeturi de limbrici“. Tot el atragea atentia ca „e gresita credinta ca usturoiul contine arsenic“. In general, homeopatii (medicii naturisti) recomanda usturoiul pentru stimularea circulatiei, scaderea tensiunii, prevenirea cancerului sau a bolilor contagioase (efect in care usturoiul este concurat de ceapa). Dupa unii, ar fi si un bun antidiabetic. Aplicat exterior, in cataplasme, potoleste de minune reumatismul si diferitele nevralgii. Consumat curent, ca atare sau in felurite bucate, intretine o stare de sanatate generala si ar avea chiar rol energizant, singurele cusururi ramanand acela ca poate pricinui arsuri la stomac si ca strica mediul ambiant, cu sau fara voia consumatorului. (R. C.)

.

22 Februarie 2006

Vizualizari: 52074

Voteaza:

Cu usturoiul nu e de glumit! 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE