Arderea lui Iuda

Arderea lui Iuda Mareste imaginea.

Arderea lui Iuda reprezinta un obicei de Sfintele Pasti intalnit in numeroase tari ortodoxe si romano-catolice, care, nu de putine ori, a trecut in ochii turistilor straini care au avut ocazia sa participe la acesta, drept o practica barbara.

In ce consta acest obicei? O momaie, un schelet de lemn infasurat in paie si acoperit de zdrente, infatisandu-l pe Iuda, este supusa unor “pedepse” precum biciuirea, spanzurarea si, intr-un final, arderea, dupa slujba Invierii Domnului.

Arderea lui Iuda

Obiceiuri similare au loc in multe parti ale Americii Latine, cu deosebirea ca se desfasoara in ajunul Anului Nou, ca simbol al omorarii anului vechi. Unele comunitati practica acest ritual al arderii sub mai multe efigii, incluzandu-i pe Satan, Iuda sau un iudeu. De asemenea, un ritual similar este spanzurarea unei efigii a lui Haman si a celor zece fii in timpul Purimului.

Revenind la Arderea lui Iuda, trebuie mentionat faptul ca aceasta datina era odinioara practicata de-a lungul intregii Europe. Mai este inca intalnita in Grecia, Cipru, Mexic, Brazilia, Portugalia, Spania, Uruguai, Venezuela . Arderea lui Iuda inca mai avea loc si in Liverpool, Anglia, la inceputul secolului XX, cand a fost interzis de catre autoritati.

Arderea lui Iuda

In Grecia, “Arderea lui Iuda” are loc din ce in ce mai rar si doar in mediul rural, acolo unde oamenii sunt in continuare atasati de traditie.

In fiecare an, in Vinerea Mare, localnicii umplu cu hartie creponata si artificii momai care il intruchipeaza pe ucenicul tradator si le agata cu sfoara de copaci, de poduri sau stalpi pentru ca in ziua de Pasti sa le dea foc.

Obiceiul precrestin facea parte initial din ritualurile de primavara, cand spiritele rele erau alungate pentru ca lumea sa poata renaste.

Arderea lui Iuda

Aceasta practica a fost citata intr-un Raport al Departamentului Pentru Libertate Religioasa al S.U.A. pentru Grecia, ca marturie a prezentei antisemitismului in aceasta tara. Raportul numea insa in mod eronat obiceiul ca “arderea unui iudeu”, deoarece in Grecia dintotdeauna practica s-a numit ”arderea lui Iuda”.

Desi obiceiul nu este aprobat de Biserica Ortodoxa, Arhiepiscopul Hristodoulos, drept raspuns, a respins acuzatiile, sustinand ca aceasta practica populara are in vedere imaginea lui Iuda tradatorul si nu a oricarui iudeu, in general. Referirea la acest obicei a fost ulterior scoasa din raport.

Radu Alexandru

Arderea lui Iuda

20 Aprilie 2011

Vizualizari: 11775

Voteaza:

Arderea lui Iuda 3.67 / 5 din 3 voturi. 1 review utilizatori.

Comentarii (1)

  • Lacramioara NechiforPostat la 2011-04-21 22:15

    Cred ca nu e crestineste sa ardem pe nimeni...

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE