Preparate traditionale de Pasti

Preparate traditionale de Pasti Mareste imaginea.

Oua rosii

Ingrediente: Oua, vopsea pentru vopsit oua
Mod de preparare: Ouale se spala cu apa calda, apoi se sterg cu un prosop curat. Se pun la fiert in apa rece, putin sarata. Cand incep sa clocoteasca, se lasa 4-7 minute sa fiarba. Intre timp se pregateste vopseaua. Se pune apa la fiert si cand clocoteste se adauga vopseaua, care s-a dizolvat in prealabil cu putina apa rece. Intr-o strecuratoare, se pun ouale fierte si se scufunda 1-2 minute, apoi se lasa sa se zvante. Se pot picta apoi cu diferite motive, dupa dorinta si talentul fiecaruia. Cand sunt gata se lustruiesc cu o bucata de panza inmuiata in ulei sau cu o bucatica de slanina.

Ouale se pot mai pot decora cu frunze de patrunjel, de marar sau trifoi. Pe ouale umede se lipesc frunzulite mici, apoi se pune fiecare ou astfel decorat intr-un tifon curat si se leaga fiecare bucata ca intr-o punguta. Operatia se poate face si cu un ciorap de nailon. Partea de coaja acoperita cu frunza va ramane nevopsita. La sfarsit se lustruiesc si acestea.

Pentru incondeiat, se pregateste, intr-un ibric, ceara curata de albine, care se topeste si se pastreaza mereu calda cit se lucreaza. Cu un mic tub metalic, legat pe o pana de lemn, se ia ceara si se deseneaza pe fiecare ou flori, cercuri suprapuse, figuri geometrice. Apoi se fierb ouale direct in baia de vopsit.

Ciorba de miel (cu macris)

Ingrediente: 1/2 kg. carne de miel, aprox. 300g. frunze de macris, o ceapa mijlocie, 1 galbenus, 100 ml smintina, 25g. orez (1 lingura), tarhon, leustean, patrunjel, sare
Mod de preparare: Carnea se pune la fiert pentru aproximativ 50 de minute in 2 l apa rece, impreuna cu o ceapa taiata marunt si o lingurita rasa de sare. Macrisul, numai frunzele, fara codite, se spala in 2-3 ape; apoi , se ia cate un manunchi si se taie in felii mai late. Se adauga in ciorba si se lasa sa fiarba inca 30 minute. Macrisul are acreala lui naturala si da un gust foarte placut carnii de miel. Odata cu macrisul se pune si orezul, ca ciorba sa fie mai deasa sau se pot face galuste din albus. Cand toate sunt fierte, se sareaza dupa gust, si, daca este prea acra, se mai adauga putina apa. Cine doreste o ciorba mai acra poate adauga zeama sau sare de lamiie. Ciorba se ia de pe foc si se drege cu galbenusul amestecat cu smantana. Pentru aroma, se pun frunze de tarhon sau hasmatuch, leustean si patrunjel, sau din toate cite putin.

Ciorba de miel (cu bors)

Ingrediente: 1 1/2 kg. carne de miel (cap, gat, piept, coaste, coada), 100 g. orez, 100 g. ceapa verde tocata marunt, 750 g. bors, 2 morcovi , 1 pastarnac, 1 radacina de patrunjel, 1 legatura de patrunjel verde, 2 legaturi de leustean, 1 galbenus, patru linguri de smantana, sare

Mod de preparare: Carnea se spala bine, se curata de pielite, se imparte in portii (capul ramane intreg, dar se opareste inainte) si se sareaza. Se lasa deoparte o jumatate de ora. Apoi se pune la foc intr-o oala mare, apa trebuie sa acopere bine carnea, dar in vas trebuie sa mai ramana loc pentru bors, care va fi adaugat mai incolo.

Zarzavatul (cu exceptia leusteanului si a patrunjelului verde) curatat si taiat in cubulete, se pune si el la fiert dupa un sfert de ora. Cand e aproape fiert, se introduce si orezul, spalat in mai multe ape si fiert separat. Se adauga leusteanul tocat marunt si borsul, fiert separat si spumuit; ciorba se lasa sa mai dea cateva clocote, apoi se potriveste de gust si se mai sareaza daca e cazul. Separat, intr-un castron, se bate galbenusul cu putina sare si se amesteca cu smantana si patrunjelul verde tocat marunt; cu acest amestec se drege ciorba. Se serveste numai fierbinte. Pentru cine doreste, capul mielului se poate servi separat, cu patrunjel verde tocat pe deasupra.

Drob de miel (cighir)

Ingrediente: 500g. maruntaie de miel (inima, ficat, plamani), 1 prapure, 2 oua, 1 felie de paine, 1 lingura smantana, 1 lingura verdeata tocata, 2 fire de ceapa verde, sare, piper, 1 lingura untura

Mod de preparare: Se trec prin masina de tocat maruntaiele mielului. Se amesteca cu oua, putin miez de paine muiat in lapte, sare, un praf de piper, smantana si verdeata tocata marunt. Se spala prapurele bine in mai multe ape. Se unge putin cu untura o tigaie cu marginile joase, se intinde prapurele in tigaie astfel incat sa ramana mult si pe margini si sa poata fi intors peste umplutura. Se pune umplututa in strat uniform peste prapure si se intorc marginile prapurelui peste umplutura. Se coace la cuptor. Se serveste cu oua rosii si ceapa verde.

Drob de miel in aluat

Ingrediente: Pentru tocatura aceleasi cantitati ca mai sus; pentru aluat : 1 ou, 150 g. faina, 1 lingura de unt sau untura, sare

Mod de preparare: Drobul poate fi invelit in aluat in loc de prapure. Se pregateste tocatura ca in reteta de mai mai sus. Se face un aluat fraged din ou, faina si unt. Se intinde o foaie ca de taietei. Se aseaza in tigaia unsa cu unt sau untura. Se pune deasupra umplutura intr-un strat de grosime egala. Se intorc marginile aluatului peste umplutura. Se unge cu ou si se da la cuptor.

Drob de miel

Timp de preparare: 1 h 10 min

Ingrediente:

- inima, ficat si plamini de miel
- o ceapa, un morcov, o radacina de patrunjel, cateva legaturi de ceapa verde (3-4), marar patrunjel (verzi), un prapur, o felie de piine
- 3-4 oua
- sare
- piper
- ulei

Mod preparare:

Se pune la fiert, pana da in clocot, apa cu un praf de sare. Cand clocoteste, se pun maruntaiele de miel curatate si spalate (cu o ceapa, un morcov si un patrunjel) si se lasa la fiert la foc mic, timp in care nu uitati sa mergeti in camera sotului sa ii dati un sarut. Daca pana acum nu l-ati obisnuit sa va ajute la bucatarie, acum este deja cam tarziu.

Sa revenim. Dupa ce au fiert se lasa la racit, dupa care se trec prin masina de tocat cu o bucatica de miez de piine muiat in apa si stors. Se amesteca carnea tocata cu ceapa verde tocata (si coditele), cu marar si patrunjel verde tocate fin, sare, piper si cu ouale.
Se spala bine prapurul. Se unge o cratita cu ulei, se pune prapurul in cratita, se intinde si pe peretii laterali (pina sus), se toarna inauntru compozitia, se inveleste cu prapurele, se unge cu ulei deasupra si se introduce in cuptor la copt.

Cind sint gata, se rastoarna din cratita intr-o farfurie dupa care se rastoarna pe o alta farfurie pentru ca nimanui nu-i place sa stea cu capul in jos.

Friptura de miel la cuptor

Mod de preparare:

Partea cea mai buna pentru friptura este pulpa din spate (pana la muschi). Carnea neudata se parleste la flacara ca sa se arda bine firele de par. Carnea de miel scade mult la fript, dar cu osul isi va pastra mai bine forma. Pulpa se aseaza intr-o tava sau cratita potrivita cu marimea ei, pentru a nu ramane mult loc liber in jur (sa nu se arda sosul). Se presara cu un varf de cutit de piper si un varf de cutit de boia dulce (care se intinde cu mana la suprafata) ca sa se rumeneasca frumos apoi se unge bine cu ulei sau cu untura de porc. Tava se introduce in cuptorul incins, unde se lasa circa 20 de minute, pana cand se rumeneste putin; se presara apoi cu putina sare fina si in cratita se adauga 3-4 linguri de apa (ca sa nu se arda sosul). Din cand in cand carnea se intorce, ca sa se rumenesca uniform, stropindu-se de fiecare data cu sosul din tava, care se completeaza cu apa atat cat este necesar pentru ca sa nu se arda. Dupa ce s-a rumenit putin, carnea se acopera pentru ca sa ramana mai suculenta. Se frige circa 1 1/2 ora. Cand este gata, se pun in sos 2-3 catei de usturoi, taiati felii si cu acest sos se stropeste friptura, astfel usturoiul aromeaza intens.

Se serveste cu salata de cartofi preparata cu ceapa verde, cu salata verde sau cu cartofi prajiti. Cartofii se pot praji chiar in grasimea in care s-a fript carnea.

Miel cu ciuperci

Ingrediente: 750g. carne de miel, 400g. ciuperci, 1 lingura de unt sau untura, 1 ceapa mica, 1 ceasca zeama de carne sau apa, 2 linguri de smantana, 1 lingurita de faina, sare
Mod de preparare: Ceapa se toaca marunt si se pune la prajit. Se adauga ciupercile in prealabil spalate si taiate felii subtiri si bucatile de carne. Se sareaza. Cand totul incepe sa se rumeneasca se toarna zeama de carne si se lasa sa scada. Cu un sfert de ora inainte de a servi se amesteca smantana cu faina, se toarna peste mancare si se lasa sa dea cateva clocote.

Miel cu spanac

Ingrediente: 750g. carne, 2 kg. spanac, 1 lingurita faina, 2 linguri untura, 1 ceapa, 1 lingura bulion, sare

Mod de preparare: Ceapa se toaca marunt si se pune la prajit. Se adauga bucatile de carne. Se presara 1 lingurita de faina. Se curata spanacul, se spala in mai multe ape, se opareste si se scurge. Se pune in cratita cu carne, se adauga bulionul, putina apa si sare. Se acopera si se da la cuptor o jumatate de ora. Daca este nevoie se mai adauga putina apa.

Stufat de miel

Ingrediente: 750g. carne de miel, 40 fire ceapa verde, 20 fire usturoi verde, 2 linguri untura, 1 lingurita faina, 1 pahar bors sau 2 linguri otet, 1 lingura bulion, sare

Mod de preparare: Se taie carnea de miel in bucati potrivite si se prajesc cu o lingura de grasime. Se oparesc firele de ceapa si usturoi verde si se innoada fiecare fir in forma de opt. Se prajesc usor in putina untura, fara sa se ingalbeneasca. Se pun in cratita cu carne, se adauga un praf de faina, un pahar de bors fiert limpezit si indoit cu apa sau 2 linguri de otet, sare si bulion de rosii. Dupa ce a inceput sa fiarba se da la cuptor si se lasa sa fiarba innabusit pana cand scade cat trebuie.

Mai putin aspectuoasa, dar la fel de gustoasa se poate face mancarea taind ceapa si usturoiul in bucatele, in loc sa fie innodate.

Pe aceeaşi temă

03 Iulie 2012

Vizualizari: 42466

Voteaza:

Preparate traditionale de Pasti 5.00 / 5 din 1 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE