Sfantul Policarp - Epistola catre Filipeni

Sfantul Policarp - Epistola catre Filipeni Mareste imaginea.


Din Invatatura Sfantului Policarp - Epistola catre Filipeni

Cel care L-a inviat pe El (pe Hristos) din morti ne va invia si pe noi, daca facem voia Lui si mergem in poruncile Lui si iubim ceea ce a iubit El, departandu-ne de orice nedreptate, lacomie, iubire de argint, vorbire de rau, marturie mincinoasa "nerasplatind raul cu rau sau ocara cu ocara, lovitura cu lovitura sau blestemul cu blestem, aducandu-ne aminte de cele ce-a spus Domnul, invatand: "Nu judecati ca sa nu fiti judecati; iertati si se va ierta voua; miluiti ca sa fiti miluiti; cu ce masura masurati, vi se va masura" si "Fericiti cei saraci si prigoniti pentru dreptate, ca a lor este Imparatia lui Dumnezeu." (cap. I; 2,3)

Inceputul tuturor relelor este iubirea de argint. Stiind dar ca "nimic n-am adus pe lume si nici nu putem lua ceva, sa ne inarmam cu armele dreptatii si mai intai sa ne invatam a umbla in porunca Domnului apoi sa invatam si pe femeile noastre sa umble in credinta data lor, in dragoste si in curatie, sa-si iubesca barbatii lor cu credinta, sa iubeasca pe toti deopotriva, cu toata infranarea si sa-si creasca copiii invatandu-i frica lui Dumnezeu [.

] ca sunt cercetate cu de-amanuntul toate si ca lui Dumnezeu nu-I este ascuns nimic, nici din gandurile noastre, nici din simtamintele noastre si nici din cele ascunse ale inimii." (cap. IV; 1,3)

"Tinerii sa fie fara prihana in toate, inainte de orice ingrijindu-se de curatia lor si infranandu-se de la orice lucru rau. Este bine sa se abtina de la poftele cele din lume, ca "orice pofta lupta impotriva duhului" si ca "nici desfranatii, nici idolatrii, nici adulterii, nici malahienii, nici sodomitii, nici furii, nici lacomii, nici betivii, nici batjocoritorii, nici rapitorii nu vor mosteni Imparatia lui Dumnezeu", nici cei ce fac lucruri nesocotite. De aceea tinerii trebuie sa se indeparteze de toate acestea, supunandu-se preotilor si diaconilor ca lui Dumnezeu si lui Hristos. Fecioarele sa vietuiasca fara de prihana si cu constiinta curata." (Cap. V; 3)

Daca ne rugam Domnului sa ne ierte, suntem datori si noi sa iertam; ca suntem inaintea ochilor Domnului si ai lui Dumnezeu si "toti trebuie sa ne infatisam la scaunul de judecata al lui Hristos" si fiecare are sa dea cuvant pentru el. [.] Fiti ravnitori spre bine, fugind de sminteli, de fratii falsi, de cei care poarta cu fatarie numele Domnului si care amagesc pe oamenii usori la minte. (cap. VI; 2,3)

"Oricine nu marturiseste ca Iisus Hristos a venit in trup este antihrist"; cel care nu marturiseste marturia crucii, este de la diavol, iar cel care intoarce cuvintele Domnului spre poftele sale si spune ca nu-i nici inviere, nici judecata, acela este primul nascut al lui Satana. (cap. VII; 1)

Sa staruim dar, necontenit in nadejdea noastra si in arvuna dreptatii noastre, care este Iisus Hristos "Care a purtat pe lemn pacatele noastre in trupul Sau", "Care pacat n-a facut, nici nu s-a aflat viclesug in gura Lui, ci a suferit toate pentru noi, ca sa traim in El. Sa fim dar urmatori ai rabdarii Lui"; iar daca suferim pentru numele Lui, sa-L slavim pe El. Prin El insusi ne-a dat aceasta pilda si noi pe aceasta am crezut-o. (cap. VIII)

"Urmati pilda Domnului, tari in credinta si nemiscati, iubitori de frati, iubindu-va unul pe altul", uniti in adevar, asteptandu-va unul pe altul in bunatatea Domnului, nedispretuind pe nimeni. Cand puteti face bine, nu amanati, "pentru ca milostenia scapa de moarte". "Supuneti-va unii altora, duceti o viata fara de prihana printre pagani, pentru ca din faptele voastre sa primiti lauda si Domnul sa nu fie hulit din pricina voastra. Vai insa, de acela prin care este hulit numele Domnului. Invatati, deci, pe toti curatia, in care si voi traiti. ( cap. X)

Spun atat numai ca in aceste Scripturi se spune: "Maniati-va si nu pacatuiti" si "sa nu apuna soarele peste mania voastra." Fericit este cel care-si aduce aminte de aceste cuvinte; si aceasta o cred despre voi. (cap. XII; 1)

.

16 Februarie 2007

Vizualizari: 11461

Voteaza:

Sfantul Policarp - Epistola catre Filipeni 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE