Fecioara Maria venerata de musulmani

Fecioara Maria venerata de musulmani Mareste imaginea.

Religia crestina nu are nimic comun cu islamul. Totusi, ramai surprins sa constati ca in Coran este amintit Iisus Hristos, ca mare profet, iar Maica Domnului ca femeie musulmana exemplara.

Ce l-a determinat pe profetul Muhammed sa-l introduca pe Iisus, intemeietorul crestinismului, in Coran, biblia musulmanilor? Dar pe Fecioara Maria?
 
In Coran, la capitolul Ali’Imran, 42 scrie: "[Adu-ti aminte] cand ingerii au zis: «O, Maria! Allah te-a ales si te-a facut curata. El te-a ales peste femeile lumilor!»“, aceasta fiind respectul deosebit si adorarea Maicii Domnului de catre musulmani.

Cu toate ca atat crestinismul, cat si islamismul fac parte din categoria marilor religii ale lumii, doctrinar, acestea sunt diferite, aflandu-se una fata de cealalta la extrema: principiul fundamental al religiei crestine este, fara doar si poate, iubirea, in timp ce la baza islamismului stau actiunea si confruntarea, care imbraca orice forma (vezi Jihadul), chiar daca propovaduiesc pacea, cu nonsalanta.
 
Trebuie amintit faptul ca jihadul in profunzimea spirituala si mistica religioasa inseamna, de fapt, metanoia launtrica a omului, dar, cu timpul, acesta a fost pervertit de scindarea islamului, dar si aparitia unor grupari religioase cu mesaje extreme, ajungandu-se la terorism, maladia mileniului al III-lea. 
 
Pe de o parte este laudabil ca, iata, musulmanii recunosc crestinismul si introduc in cartea lor de capatai nume precum Iisus si Fecioara Maria. Pe de alta parte, e greu de inteles si de acceptat faptul ca iubirea si smerenia crestina duse dincolo de limitele fiintei umane (vezi iubirea dusmanului) pot face casa comuna cu extrema actiunii si a razvratirii.
 
Cu toate acestea, este imbucurator faptul ca islamul o considera pe Fecioara Maria o femeie musulmana exemplara. Pentru lumea crestina, in special pentru protestanti si neoprotestanti, ar trebui sa constituie un imbold de ai acorda Maicii Domnului, cinstea ce i se cuvine.

Este destul de interesant si faptul ca in timp ce musulmanii au inteles, in religia lor, ca Maria a fost si a ramas fecioara si dupa nastere, multi dintre crestini mai cauta si astazi raspunsuri la indoielile lor. 
 
Marele filosof Filon din Alexandria, in tratatul sau “Despre ingeri”, are o viziune mistica in legatura cu aceasta problema, si anume: un tanar cand se apropie de o fecioara o face femeie, in timp ce atunci cand se apropie Dumnezeu de o femeie o face fecioara”.
 
In consecinta, daca musulmanii ii acorda cea mai mare cinste, considerandu-o neprihanita si aleasa lui Allah, model exemplar pentru femeile musulmane, cu atat mai mult, noi, crestinii, ar trebui sa luam aminte si sa o veneram impreuna cu ceata sfintilor, sa o luam drept model in viata noastra de crestini.
 
In alta ordine de idei, atat Biserica Ortodoxa, cat si Biserica Catolica o venereaza, o cinstesc si o slavesc pe Maica Domnului, de care se bucura toata faptura, soborul ingeresc si neamul omenesc. Ingerii si oamenii se bucura de Fecioara Maria. Ortodoxia spune despre Fecioara Maria ca este maica bisericii, modelul smereniei desavarsite, lauda fecioriei si rai cuvantator.
 
De altfel, in Biserica Ortodoxa, in cadrul Sfintei Liturghii se canta: "De tine se bucura, ceea ce esti plina de dar, toata faptura, soborul ingeresc si neamul omenesc; ceea ce esti biserica sfintita si rai cuvantator, lauda fecioriei, din care Dumnezeu S-a intrupat si prunc S-a facut, Cel ce este mai inainte de veci. Ca bratul tau, scaun l-a facut, si pantecele tau, mai desfatat decat cerurile l-a lucrat. De tine se bucura, ceea ce esti plina de dar, toata faptura, marire tie."
 
Asadar, sufletele noastre sa se nasca in fiecare dintre noi, prin Cuvantul Maria, care trebuie sa constituie modelul nostru de neprihanire, smerenie si ascultare in trairile noastre spirituale si de ce nu, in viata de zi cu zi.

“Si orice suflet feciorelnic si nestricat, care zamisleste de la Duhul Sfant pentru a naste voia Tatalui este Maica lui Iisus”.
 
Doamne, ajuta!
Stefan Popa

.

Despre autor

Stefan Popa Stefan Popa

Senior editor
493 articole postate
Publica din 28 Septembrie 2012

Pe aceeaşi temă

15 August 2014

Vizualizari: 6920

Voteaza:

Fecioara Maria venerata de musulmani 5.00 / 5 din 2 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE