Bucate alese de Craciun

Bucate alese de Craciun Mareste imaginea.

La noi romanii exista obiceiul ca pe masa din ziua Craciunului sa fie prezente preparate din porc: piftie, caltabosi, carnati, sarmale, toba, slanina, galustele din prapura (preparate din ficat condimentat, invelit in foite subtiri de parpura) etc. In unele parti din Moldova este nelipsita chisca (matele sunt umplute cu crupe de porumb alb, zarzavat si jumari. Se fierb si apoi se prajesc in untura).

Reteta traditionala pentru sarmale
Ingredientele necesare pentru reteta traditionala de sarmale: 800 de grame de carne de porc fara os, 4-5 kg de varza acra, 4 cepe, 100 de grame de pasta de rosii, 1,5 litri de apa, 2 grame de boia de ardei dulce sau iute, 250 de grame untura de ulei, 100 de grame de orez, 5 grame de piper negru boabe, 20 de grame de sare iodata, 20 de grame de zahar, 2-3 frunze foi de dafin si 2-3 felii de paine cu coaja inmuiata in apa si stoarsa bine. Dupa ce se fac, se fierb intr-o cratita, iar in mijloc se pune costita. Se fierb cam 3 ore.

Reteta pentru toba
Ingrediente: 1 burta de porc, 500 grame de carne, 2 rinichi, 1 lingura cu sare, 1 lingurita cu boia, 1 limba, cateva fasii de sorici, 2 urechi (varfurile), 1 varf de cutit cu piper macinat, 200 grame de slanina (o bucata lunga cat burta)
Mod de preparare:

1. Se taie toata carnea, limba si slanina fasii, se da cu piper, sare si boia si se pun la fiert in apa putina, cat sa le acopere.
2. Se curata burta, apoi se umple bine, punand, pe cat posibil, fasiile de carne, limba si slanina pe lung; se coase coase des si se inteapa sa nu crape.
3. Se pune din nou la fiert in apa rece (sa fiarba 1 jumatate de ora de la primul clocot), dreasa cu 1 ceapa, 3 foi de dafin, 1 pahar cu vin si o lingurita cu boabe de piper.
4. Se preseaza o zi intre doua funduri de lemn si apoi e gata pentru masa de Craciun.
(volumul "Bucate, vinuri si obiceiuri romanesti", scrisa de Radu Anton Roman si aparuta la editura Paideia).

Reteta traditionala pentru piftie
Ingrediente: cap de porc, limba, sorici, picioare de porc, urechi, cazaturi de carne, 3 kg de oase (incheieturi mari de vaca, sparte), 1 ceapa, 1 lingura cu sare, 1 capatana de usturoi.

Mod de preparare:

1. Se fierb oasele de vaca 3-4 ore, apoi se trece zeama prin sita.
2. In zeama asta se fierbe tot ce-i din porc, cu ceapa, ore si ore (pana se desprinde totul de pe oase)
3. Se dezoseaza si se pune carnea in castron.
4. Usturoiul se piseaza marunt (pasta) si se amesteca cu zeama de la fiert, indelung, s-o parfumeze.
5. Se toarna zeama in castron, peste carne, si se da la rece, sa se inchege. Poti adauga in zeama pentru piftie si rondele de morcovi, pentru mai multa savoare si un aspect deosebit. (din volumul "Bucate, vinuri si obiceiuri romanesti", scrisa de Radu Anton Roman si aparuta la editura Paideia)

Reteta pentru caltabosi
Ingrediente:
1 mat gros de porc, bine curatat

Pentru umplutura: 1 kg de carne de porc (piept sau ceafa), 2 cepe, 1 pahar cu orez, 3 linguri cu stafide, 2 linguri cu untura, sare, piper si coriandru dupa gust

Zeama:Apa cata trebuie pentru a-l acoperi sau chiar mai multa, parfumata cu foi de dafin, ienibahar si boia, 1 pahar cu supa de carne, 1 lingura cu zahar
Mod de preparare:
1. Ceapa maruntita bine se pune la calit in untura, iar carnea se toaca atat cat se poate "din satar".
2. Se amesteca toate - carnea, ceapa, orezul, stafidele, sarea, piperul si coriandrul. Se umple matul (dar nu se indeasa), se leaga la capete, se inteapa - sa nu crape, si se pune la fiert, acoperit, timp de o ora, la foc mic.
3. Se mananca imediat ce este gata - zeama si carnat, cu lingura, ca o ciorba fierbinte, adaugand, eventual, un pic de otet sau lapte acru si un ardei iute. Merge excelent cu un vin sec, alb sau rosu, dupa preferinte. (Reteta este preluata din volumul "Bucate, vinuri si obiceiuri romanesti", scrisa de Radu Anton Roman si aparuta la editura Paideia)

In multe tari, porcul a fost inlocuit de curcan.

Grecii gatesc de Craciun curcan umplut, iar ca desert sunt preparate doua prajituri: melomakaronas - preparata cu faina, ulei de masline, miere, coniac, portocala, nuca macinata si kourabiedes - faina, unt din belsug, zahar pudra si putin coniac.

La intalieni unul din produsele prezente pe masa de Craciun este Lo zampone, un picior de porc umplut cu un amestec din organe de porc si carne tocata.

Pe masa englezilor este nelipsit curcanul umplut cu castane si budinca de Craciun care contine: unt, faina, nucsoara, scortisoara, prune uscate, smochine, stafide, pesmet, coacaze, migdale, fructe confiate si alcool.

Francezii gatesc curcan si gasca de Craciun. Desertul este Busteanul de Craciun (La buche de Noel), o prajitura cu crema de unt, vanilie si praline, cafea, ciocolata si lichior sau inghetata.

Belginii au parte de o specialitate din fructe de mare, curcan la cuptor si de un desert numit "gura lui Craciun".

Spaniolii prepara de Craciun paella, un preparat pe baza de orez, care are in compozitie: calamar, midii, sepie, ulei de masline, bulion, mirodenii. Ca desert au "touron", un fel de nuga cu migdale si miere.

Craciun cu bucurii!

 

20 Decembrie 2016

Vizualizari: 2314

Voteaza:

Bucate alese de Craciun 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE