Sfintii Martiri Brancoveni

Sfintii Martiri Brancoveni Mareste imaginea.

Sfintii Martiri Brancoveni: Constantin Voievod cu fiii sai, Constantin, Stefan, Radu, Matei si sfetnicul Ianache, sunt praznuiti pe 16 august. Domnia lui Constantin Brancoveanu a inceput sub semnul aparitiei Bibliei in limba romana, numita "de la Bucuresti", in anul 1688. Si-a asumat rolul de protector al tiparului si scolilor din Muntenia, dar si din Transilvania. A dat Bucurestiului o noua Academie Domneasca, transformand scoala de la Sf. Sava in "colegiu public pentru pamanteni si straini", cu o programa asemanatoare institutiilor de grad superior. L-a adus de la Istanbul pe Andrei, viitorul mitropolit Antim Ivireanul, sub indrumarea caruia se vor tipari numeroase carti in limbile romana, greaca, slavona, georgiana si chiar araba. A ctitorit mai multe biserici si manastiri, intre care: bisericile de la Potlogi si Mogosoaia, Manastirile Hurezi si Brancoveni, Biserica "Sf. Gheorghe Nou" din Bucuresti, unde odihnesc sfintele sale moaste.

Pentru ca a refuzat sa se lepede de la credinta crestina, pe 15 august 1714, chiar in ziua cand implinea 60 de ani, domnitorul roman a fost decapitat. Aceeasi pedeapsa au suferit-o si cei patru fii ai sai, impreuna cu sfetnicul Ianache.

"De legea crestina nu ma las, caci in ea m-am nascut si am trait, si in ea vreau sa mor! "

Numai in camasi, istoviti de suferinte si dureri, legati cu lanturi, cu capetele descoperite si desculti, marturisitorii intru Hristos au fost adusi in fata sultanului Ahmed. La cererea sultanului de a renunta la crestinism, Brancoveanu a raspuns fara retineri: "De legea crestina nu ma las, caci in ea m-am nascut si am trait, si in ea vreau sa mor!", iar catre fiii lui a rostit: "Fiilor, fiti barbati! Am pierdut tot ce aveam pe asta lume. Nu ne-au mai ramas decat sufletele. Sa nu le pierdem si pe ele, ci sa le ducem curate inaintea fetei Mantuitorului nostru Iisus Hristos. Sa spalam pacatele noastre cu sangele nostru!".

In urma acestor cuvinte, sultanul a poruncit sa fie taiate capetele copiilor domnitorului. Primul cap retezat a fost al lui Constantin, fiul cel mare. Au urmat capetele lui Stefan si Radu. Cand a sosit randul lui Matei, baiatul cel mai mic, acesta a inceput sa planga. Tatal lui i-a poruncit sa se asemene fratilor sai. Copilul s-a indreptat spre jertfa fara retineri. Au urmat Ianache Vacarescu, bunul sfetnic al Brancoveanului si apoi domnitorul, care a batut o cruce mare si a spus: "Doamne, fie voia Ta!".

Trupurile pescuite din Bosfor, redescoperite dupa doua secole!

Trupurile lor au fost aruncate in Bosfor. Au fost scoase de cativa crestini si ingropate in mare taina intr-o manastire din Halki, chiar langa Tarigrad. In vara anului 1720, Doamna Maria (Marica) a adus pe ascuns ramasitele domnitorului si le-a ingropat in Biserica Sfantul Gheorghe Nou din Bucuresti. A asezat peste mormant o piatra impodobita doar cu pajura tarii, fara nici o pisanie, iar deasupra a pus o candela de argint. Pornind intre altele, si de la inscriptia de pe aceasta candela (din 12 iunie 1720), Virgil Draghiceanu a facut in 1914 senzationala descoperire a mormantului voievodal ("cea mai mare rasplata pentru modesta mea activitate de o viata", ii scria el savantului Dimitrie Onciul). In jurul autenticitatii si paternitatii descoperirii s-au iscat pe atunci multe polemici si chiar procese, in care de partea lui Virgil Draghiceanu a fost inca de la inceput, printre multi altii, si marele Nicolae Iorga.

Pe 15 august 1992, Constantin Brancoveanu cu fiii sai si cu sfetnicul Ianache au fost declarati sfinti de catre Biserica Ortodoxa Romana. Sunt sarbatoriti pe 16 august pentru a nu coincide cu sarbatoarea Adormirii Maicii Domnului.

Tot astazi facem pomenirea Sfantului Iosif de la Varatec.

Maine facem pomenirea Sfantului Mucenic Miron

Calendar Ortodox

Pe aceeaşi temă

14 August 2019

Vizualizari: 78576

Voteaza:

Sfintii Martiri Brancoveni 5.00 / 5 din 3 voturi. 5 review utilizatori.

Comentarii (5)

  • Andrei PanaitPostat la 2016-08-16 10:36

    După cum ştim cu toţii, Sfântul Constantin Brâncoveanu a ajuns în situaţia în care trebuia să-şi mărturisească credinţa. A avut o credinţă neclintită, o credinţă din vedere, şi pentru că s-a întâlnit cu Domnul Hristos nu s-a mai uitat la lumea aceasta, la viaţa aceasta, ci a zis: „mai bine mor în credinţă decât să-mi lepăd credinţa şi să trăiesc în această viaţă”. Atunci a fost pus într-o situaţie, pe care cred că nu a mai avut-o nimeni în lumea aceasta, şi totuşi el a rămas neclintit în credinţă: şi anume au adus cei patru copii ai săi şi în faţa lui li s-au tăiat capetele, după aceea urmând să fie martirizat şi el. Când a văzut cum copiii lui mor pentru credinţă, deloc nu s-a clintit, ci a rămas în credinţă. Desigur, poate alţii ar fi spus: dacă aşa stau lucrurile, mai bine să renunţăm la credinţa noastră, să ne trăim viaţa, ştie Dumnezeu ce va fi, las că Dumnezeu ne iartă ş.a.m.d.. Dar el nu a zis aşa. A lăsat şi răbdat să-i moară copiii înaintea lui, să li se taie capetele lor şi apoi a ginerelui lui. Aceasta înseamnă credinţa neclintită. Noi suntem departe de o astfel de credinţă şi trebuie să recunoaştem aceasta. Să ne mulţumim însă şi cu atât cât putem face, cu credinţa câtă o avem, să ne mulţumim şi să nădăjduim la mai mult şi să împlinim faptele credinţei. (Părintele Teofil Părăian, Lumini de gând, Editura Antim)

  • Stefan CaligaPostat la 2013-08-16 07:34

    Articolul este interesant, instructiv si pilduitor! Din pacate nu se face referire la faptul ca pentru a fi trecuti in randul Sfintilor Martiri a fost necesara prezenta Majestatii Sale Regelui Mihai I al Romaniei, Uns al lui Dumnezeu, in luna august a anului 1992. Si de aceasta data, in mod evident, "politica" si-a spus cuvantul! Pacat!

  • Valeriu TanasaPostat la 2012-08-16 12:26

    Doamna Mihaela Nistor, vom mai avea parte de astfel de coducatori, daca va veni curajul in sufletul poporului. Si curajul este o virtute care nu o poate nimeni avea fara credinta in Domnul Iisus Hristos. Aceasta credinta si iubire pentru Domnul a avut-o Voievodul Constantin Brancoveanu. Dar orice cuvinte sunt de prisos. E o marturisire a Evangheliei menita a fi o pilda de urmat pentru orice suflet de roman. Aducerea sfantului Antim Ivireanul la Bucuresti este o hotarare care marturiseste fara dubii ca Voievodul Constantin Brancoveanul era inspirat de Providenta. Si traducerea si tiparirea in limba ramana a Bibliei de la Bucuresti este alt moment care a raspandit Lumina in intreg spatiul romanesc. Iertati-ma! Doamne ajuta!

  • Mihaela NistorPostat la 2012-08-16 09:20

    Vom mai avea parte de astfel de conducatori?

  • valeanu mihailPostat la 2010-08-18 13:27

    O viata minunata o moartemartirica.Dupa ce in viata a adus jerfa Mintuitorului si tarii ce a avut mai bun la sfisit a daruit Domnului ce avea mai scump.Ce exemplu ce modele.Ce familie binecuvintata.Unde sunt acele vremuri cu eroi adevarati??Oare cit ne va mai rabda Dumnezeu?? Oare cind vom scapa de impostori ,de valori rasturnate/?''Unde esti tu Tepes Doamne....

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Afiseaza Calendarul Ortodox

Foto

Audio

  • Troparul Sf Brancoveni
  • Balada Sf Brancoveni
  • Paraclisul Sfintilor Brancoveni - AUDIO