Lunea Sfantului Duh

Lunea Sfantului Duh Mareste imaginea.

In a doua zi dupa Duminica Pogorarii Sfantului Duh, adica in Lunea Rusaliilor, Biserica Ortodoxa praznuieste pe Sfantul Duh, a treia persoana a Sfintei Treimi, precum indica Penticostarul, la Sinaxarul Utreniei din Lunea Cincizecimii: "Intru aceasta zi, praznuim pe insusi Preasfantul si de viata facatorul si intru tot puternicul Duh, Carele este unul din Treime Dumnezeu.". Insa, in calendarele romanesti aceasta zi este trecuta ca sarbatoare a Sfintei Treimi.

Se pare ca aceasta denumire a fost data sub influenta catolica. La catolici, Sfanta Treime e sarbatorita in prima Duminica dupa Rusalii. In calendarele celorlalte Biserici Ortodoxe, Lunea de dupa Rusalii este numita Lunea Sfantului Duh, ca in Penticostar.

La sinodul II ecumenic, tinut in anul 381 la Constantinopol, a fost respinsa invatatura lui Macedonie, care afirma ca Sfantul Duh este o "creatura". Aici s-au alcatuit celelalte articole din Crez si s-a marturisit ca Sfantul Duh purcede din Tatal si "este impreuna cu Tatal si cu Fiul inchinat si marit".

Sursa: CrestinOrtodox.ro

.

Calendar Ortodox

23 Decembrie 2011

Vizualizari: 59261

Voteaza:

5.00 / 5 din 7 voturi.

Comentarii (5)

  • lucia wernerPostat la 2011-06-13 16:06

    Fie ca Mangaietorul trimis de tine cand ne-ai parasit si te-ai inaltat la Tatal, Isuse, sa ne incalzeasca sufletele ratacite pana la venirea Ta, Imparate! Duhule Sfant, vegheaza-ne si nu ne parasi niciodata, esti Lumina in intuneric, Doamne Isuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, milueste-ne pe noi, pacatosii, amin.

  • Victor SocoloviciPostat la 2011-06-13 15:39

    Duhule Sfinte, vino si Te salasuieste intru noi si ne mantuieste! Iarta-ne noua nechibzuinta, rele si pacatele noastre fara de numar si ne da puterea sa ne ferim de cel viclean. Amin.

  • georgeta serbanPostat la 2011-06-13 12:38

    Duhule adevarat,milostiveste-Te spre mine,pacatosul robul Tau, si ma miluieste si-mi iarta mie nevrednicului toate cate am gresit Tie, astazi, ca un om,si mai rau decat un om,pacatele mele cele de voie si cele fara de voie, cele stiute si cele nestiute, care sant din tinerete si din obiceiul cel rau si care sant din voia cea sloboda si din lene......

  • C AdrianPostat la 2010-05-24 19:50

    Iarta-ne pacatele Duhule Sfinte,ai mila de mine pacatosul si de toti care te cheama in ajutor si ne du pe calea mantuirii si a adevaratei bucurii...

  • Pop LacramioaraPostat la 2010-05-24 18:14

    multumim pentru invataturi.Ne mai luminam si noi cate putin.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Afiseaza Calendarul Ortodox