Manastirea Sfantul Antipa de la Calapodesti

Manastirea Sfantul Antipa de la Calapodesti Mareste imaginea.

Manastirea Sfantul Antipa de la Calapodesti este o manastire cu obste de calugari din judetul Bacau. Manastirea poarta hramul Sfantul Cuvios Antipa, ca hram principal, dar si pe cel al Tuturor Sfintilor Romani.

Manastirea Calapodesti este situata la 68 de kilometri sud-est de orasul Bacau, in satul Calapodesti din comuna Dealul Morii, pe soseaua Bacau - Secuieni - Izvorul Berheciului - Dealul Morii - Frumuselu. Din satul Banca, inainte de Dealul Morii, se poate folosi o poteca ce urca dealul, poteca pornind de la 150 de metri de statia de autobuz. Fata de orasul Adjud, Manastirea Calapodesti se afla la o distanta de 37 de kilometri nord-est.

Manastirea Sfantul Antipa de la Calapodesti - scurt istoric

In biserica actualului sat Calapodesti, a primit Taina Botezului, in anul 1816, Alexandru Luchian, devenit mai tarziu Sfantul Antipa.

Pentru amintirea vredniciei Sfantului Antipa, credinciosii din satul Calapodesti si satele vecine au cerut infiintarea unei manastiri. Dorinta lor a fost bine primita de Episcopia Romanului, care in anul 1997 il numeste pe Ieromonahul Ghenadie Dinga sa se ocupe de ridicarea constructiilor necesare si organizarea unei obsti de calugari.

Manastirea Calapodesti

Intrarea in incinta manastirii se face pe o poarta din lemn, sculptata in stil traditional. Gardul este tot din lemn si acoperit cu tegola. Odata intrati in curtea manastirii, credinciosii sunt condusi pe o alee betonata, cu banci din lemn, pentru odihna. Chiliile sunt chiar langa vechea biserica a cimitirului, urmand ca, odata cu terminarea noii biserici, sa se construiasca un alt rand de chilii, ce vor intregi proiectul de constructie.

Manastirea Calapodesti

Sfantul Cuvios Antipa de la Calapodesti - viata in Romania

Sfantul Antipa s-a nascut in secolul al XIX-lea, in Moldova, a ajuns apoi in Sf. Munte Athos si a trecut la cele vesnice in Manastirea Valaam, situata pe o insula din Lacul Ladoga, in Rusia, la nord de Sankt Petersburg, dupa 17 ani de nevointa in acest loc.

Alexandru s-a nascut in anul 1816, in satul Calapodesti, din judetul Bacau, intr-o familie de clerici. Parintii sai dreptcredinciosi erau Gheorghe si Ecaterina Luchian. Ca sa ne dam seama de atmosfera din familia in care a copilarit sfantul, este suficient sa spunem ca tatal sau era diacon, iar mama s-a calugarit mai tarziu, primind numele de Elisabeta.

Sfantul Antipa de la Calapodesti Sfantul Antipa Athonitul

In "Patericul Valaamului" gasim scris ca cei doi soti nu au avut copii mult timp, insa, in cele din urma, rugaciunile le-au fost ascultate si Dumnezeu le-a daruit un prunc numit Alexandru. Despre acesta mai stim ca lua in manutele sale serpi veninosi si, spre mirarea si spaima tuturor, acestia nu-i faceau nici un rau.

La varsta de 20 de ani a intrat ca frate in obstea Manastirii Brazi; aici s-a nevoit, ducand o viata plina de lipsuri si de necazuri, vreme de doi ani si tot aici s-a invrednicit de la Dumnezeu de darul lacrimilor, iar sub povatuirea schimonahului Ghedeon, un pustnic ce petrecea de aproape 30 de ani in apropierea manastirii, a deprins Sfantul rugaciunea mintii.

Sfantul Antipa Athonitul - viata in Sfantul Munte Athos

In tara, el va ramane timp de doi ani, dupa care va pleca la Sfantul Munte, dornic de desavarsire. In Sfantul Munte Athos se va opri la chilia unor doi conationali, pentru ca mai apoi sa-l regasim la Man. Esfigmenu, facand ascultare la bucatarie.

Cu sfatul duhovnicului, Sfantul Antipa a intrat mai apoi in nou formata obste a Schitului romanesc Prodromu, ce se zidea atunci prin grija si osardia parintilor Nifon si Nectarie. Astfel, dupa aproape doua decenii de la sosirea sa in Athos, Antim ajunsese cunoscut ca un parinte imbunatatit, mare sihastru si iubitor al Rugaciunii lui Iisus.

La colecta, in Romania si Ucraina. La liniste in Valaam.

Parintii din Prodromu, avand nevoie de resurse pentru ridicarea schitului si vazand in Sf. Antipa un om gospodar dar si induhovnicit, l-au trimis la metocul din Iasi pentru colecta. Dupa un timp, va merge pentru colecta in Ucraina, pentru ca mai apoi, fermecat de singuratatea Valaamului, sa se stabileasca acolo, pana la sfarsitul vietii.

Numele si faptele sale minunate se vor raspandi cu repeziciune in nordul Rusiei, ceea ce va avea ca efect multimi de credinciosi veniti in pelerinaj la Valaam, pentru a putea vorbi cu alesul lui Dumnezeu. El se va invrednici si de daruri minunate, precum cele ale profetiei si vederii cu duhul.

In chilia lui nu era nici pat, nici scaun. Lunile, miercurile si vinerile de peste an, precum si in cea dintai saptamana a postului Sfintelor Pasti, nu gusta si nici nu bea nimic, iar in restul zilelor ii era de ajuns mancarea pe care o primea sambata la pranz.

Manastirea Valaam - racla cu Sfintele Moaste Manastirea Valaam - mormantul Sfantului Antipa

Sfantul Antipa si-a cunoscut sfarsitul mai inainte cu trei zile, cand icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului s-a ridicat cu zgomot in aer si, in timp ce restul icoanelor din chilie au cazut, s-a asezat singura pe pieptul Sfantului. Dupa trei zile, in chilia sa de la Valaam, in timp ce ucenicul sau ii citea Acatistul Maicii Domnului, Sfantul Antipa a adormit in pace, in varsta de 66 de ani.

Dupa o indelungata viata petrecuta in nevointe calugaresti, ieroschimonahul Antipa isi va da viata in mainile Domnului, in ziua de 10 ianuarie 1882, la varsta de 66 de ani, si va fi inmormantat in gropnita de obste a Manastirii Valaam.

Datorita faimei sfinteniei, de care Cuviosul se bucura inca din viata, un ucenic al sau, ieromonahul Pimen va scrie in 1883 viata lui, povestita insusi de Sf. Antipa, inainte de a muri. In anul 1906, calugarii de la Sfantul Munte, care-l cunoscusera pe Cuvios, l-au trecut pe acesta in randurile sfintilor, in cartile lor de cult. Acest fapt are pentru noi o semnificatie deosebita, deoarece el este singurul calugar atonit roman, care a fost trecut in randul sfintilor printr-o canonizare spontana, venita indata dupa trecerea sa la cele vesnice, ceea ce constituie si un temei pentru recunoasterea sfinteniei sale de catre biserica stramoseasca.

Sfantul Antipa de la Calapodesti - Sfintele Moaste

Biserica Ortodoxa Romana l-a canonizat pe Sfintul Cuvios Antipa de la Calapodesti in anul 1992, iar slujba sa a fost intocmita anul trecut de catre Prea Sfintitul Ioachim Bacauanul, actualul arhiereu-vicar al Episcopiei Romanului.

Manastirea Christiana - Icoana cu Moastele Sfantului Antipa de la Calapodesti

Sfintele sale Moaste se afla imprastiate pe la mai multe sfinte locasuri de rugaciune. Astfel, cunoastem despre urmatoarele: Manastirea Christiana, din Bucuresti; Manastirea Suruceni, din Basarabia, unde se afla "bratul drept" al acestuia; Manastirea Valaam, din Rusia, in Bisericuta Sfintilor Serghie si Herman.

Cu siguranta, particele din Sfintele sale Moaste se afla si in Sfantul Munte Athos, Cuviosul Antipa de la Calapodesti fiind singurul calugar athonit roman trecut in randul sfintilor, canonizarea sa avand loc in Sfantul Munte in urma cu 100 de ani.

Sursa foto: sfantipa.ro

13 Iunie 2012

Vizualizari: 16726

Voteaza:

Manastirea Sfantul Antipa de la Calapodesti 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE