Biserica Sfanta Parascheva si Sfantul Nicolae

Biserica Sfanta Parascheva si Sfantul Nicolae Mareste imaginea.


Biserica Sfanta Parascheva si Sfantul Nicolae

Parohia Gagiulesti, protoieria Slatina I

Biserica parohiala cu hramul Sfanta Cuvioasa Parascheva si Sfantul Ierarh Nicolae este asezata in raza comunei Potcoava, satul Sinesti, catunul Gagiulesti, judetul Olt, pe partea dreapta a soselei comunale Ciuresti si pe partea stanga a paraului Plapcea. Biserica deserveste un numar de aproximativ 150 de familii.

Biserica <a href='/sarbatorile-lunii/68269-sfanta-cuvioasa-parascheva' _fcksavedurl='/sarbatorile-lunii/68269-sfanta-cuvioasa-parascheva' title='Sfanta Cuvioasa Parascheva' class='linking auto'>Sfanta Cuvioasa Parascheva</a> si Sfantul <a href='/sarbatorile-lunii/68277-sf-ierarh-nicolae' _fcksavedurl='/sarbatorile-lunii/68277-sf-ierarh-nicolae' title='Sf. Ierarh Nicolae' class='linking auto'>Ierarh Nicolae</a>

Biserica parohiala din Gagiulesti a fost inceputa din temelie la data de 22 aprilie 1898, dupa cum marturiseste si pisania: "Aceasta sfanta biserica s-a inceput din temelie din nou si s-a zidit in anul 1898 aprilie 22, in numele hramului Cuvioasa Parascheva si Sfantul Nicolae. S-a zidit aceasta sfanta biserica in zilele M.S.R.C.I. (Majestatii Sale Regele Carol I) al Romaniei si sotia Sa Elisabeta Regina si a Inalt Prea Sf. Sale, Parintele Episcop Gherasim Timus al Argesului si s-a terminat in anul 1907 octombrie 15. Aceasta biserica a fost ajutata de Dl Florin Popescu, din comuna Optasi, si acei enoriasi ai comunei Sinesti si Valea Merilor si alte comuni care ne-au ajutat si ne vor ajuta la sfintirea ei."

Biserica Sfanta Cuvioasa Parascheva si Sfantul Ierarh Nicolae

Biserica actuala este construita alaturi de vechea biserica care a fost construita din lemn, datand din anul 1801 si pana in anul 1890, cand s-a naruit. Este zidita din caramida si acoperita cu tabla galvanizata. La construirea ei, asa cum arata si pisania, au fost ajutati de domnul Florin Popescu cu o suma considerabila reprezentand jumatate din valoarea lucrarii, suma ce in buna parte a fost restituita de obste in termen de mai multi ani, conform intelegerii.

Biserica Sfanta Cuvioasa Parascheva si Sfantul Ierarh Nicolae

In urma cutremurului din anul 1940, suferind mai multe stricaciuni, a fost nevoie de reparatii, care s-au realizat in anul 1943, prin straduinta si munca neobosita a preotului paroh Dumitrache Zamfir, pictura fiind refacuta de catre pictorul Dumitrescu Strejesti.

Biserica Sfanta Cuvioasa Parascheva si Sfantul Ierarh Nicolae

Redeschiderea bisericii s-a facut in acelasi an, Episcop locotenent al Eparhiei Argesului fiind P.S. Emilian Antal, iar Protopop fiind PC. Preot Aurel Popescu. Pictura bisericii este in stil bizantin si este in stare buna, la fel si intregul sfant locas, atat in interior, cat si in si exterior, datorita aceluiasi preot devotat sfantului locas, Dumitrache Zamfir.

Biserica Sfanta Cuvioasa Parascheva si Sfantul Ierarh Nicolae

Duminica, 16 noiembrie 2008, Preasfintitul Parinte Sebastian, Episcopul Slatinei, inconjurat de un sobor de preoti, a savarsit Sfanta Liturghie si a resfintit biserica parohiei Gagiulesti, protoieria Slatina I. 

 Biserica Sfanta Cuvioasa Parascheva si Sfantul Ierarh Nicolae     Biserica Sfanta Cuvioasa Parascheva si Sfantul Ierarh Nicolae

Greu incercata de furia apelor de la inundatiile catastrofale care au afectat judetul Olt, in lunile iulie si august 2005 - dupa cum rememora parintele paroh, Iulian Stefanescu, in cuvantul rostit: "Puhoaiele apelor navaleau din toate partile. Ca sa putem patrunde pe poarta de intrare in curtea bisericii, a trebuit sa ne orientam dupa sfanta cruce aflata pe turla, pentru ca peste tot era o mare de apa", aceasta biserica a necesitat lucrari de mare amploare: s-a refacut acoperisul, a fost izolata pe afara, s-a repictat, s-a pus pardoseala pe jos, efectuandu-se multe reparatii si imbunatatiri.

Biserica Sfanta Cuvioasa Parascheva si Sfantul Ierarh Nicolae

Preasfintitul Sebastian s-a adresat celor prezenti: "A fost o zi binecuvantata! Dupa atata munca si truda, zic, se cuvine sa ne bucuram, pentru ca aceasta biserica este gatita frumos, pentru zeci de ani, sanatoasa si frumoasa, demna de rugaciunile si de credinta dumneavoastra."

Biserica Sfanta Cuvioasa Parascheva si Sfantul Ierarh Nicolae

Prea Sfintia Sa a multumit tuturor celor care au participat la aceasta slujba de tarnosire: numerosi credinciosi localnici, oficialitati locale si judetene, parlamentari si senatori din judetul Olt, si le-a adresat, in predica rostita, in prima duminica a Postului Craciunului, cateva indemnuri: "Sa facem din viata noastra o viata bineplacuta lui Hristos! Sa o punem in slujba Lui, chiar daca lumea aceasta, de astazi, ne indeamna spre alte moduri de a ne cheltui viata: in distractii, cand Biserica ne indeamna la post si infranare; in destrabalare, cand Biserica ne indeamna la curatenie trupeasca si sufleteasca, sau la fidelitate conjugala, pentru cei casatoriti; ne indeamna lumea la mancaruri si bauturi peste masura, in timp ce Biserica ne vorbeste de post, de infranare si de masura. Iata cum trebuie sa ne dam viata pentru Hristos!"

 Biserica Sfanta Cuvioasa Parascheva si Sfantul Ierarh Nicolae     Biserica Sfanta Cuvioasa Parascheva si Sfantul Ierarh Nicolae

La final, parintelui Iulian Stefanescu, i s-a conferit rangul de iconom, care se acorda preotilor ce iconomisesc cu ravna si intelepciune averea bisericii, spre a se invrednici de "bucuria celor ce bine au intrebuintat talantii".

Aceasta frumoasa sarbatoare, a comunitatii de credinciosi ai acestei parohii, s-a incheiat cu trecerea prin Sfantul Altar, urmata de o agapa frateasca, la care au fost invitati sa participe toti cei prezenti.

Galerie cu imagini - "Resfintirea Bisericii din Gagiulesti"

Biserica Sfanta Cuvioasa Parascheva si Sfantul Ierarh Nicolae

Biserica Sfanta Cuvioasa Parascheva si Sfantul Ierarh Nicolae

Pe aceeaşi temă

14 Iunie 2012

Vizualizari: 13010

Voteaza:

Biserica Sfanta Parascheva si Sfantul Nicolae 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE