Catedrala Ortodoxa din Hunedoara

Catedrala Ortodoxa din Hunedoara Mareste imaginea.


Catedrala Ortodoxa din Hunedoara

Biserica Catedrala Hunedoara, cu hramul Sfintii Imparati Constantin si Elena si Sfanta Cuvioasa Parascheva este asezata in Piata Libertatii nr. 18, municipiul Hunedoara. Stilul bisericii este cel bizantin. Planul bisericii a fost intocmit de Dumitru Berechet din Bucuresti (arhitect) si aprobat de Consiliul Arhiepiscopesc din Sibiu.

Biserica este zidita din caramida de Santimbru si placi de piatra adusa din Bampotoc-Hunedoara, acoperita cu tabla aramata, iar crucile sunt aurite cu aur de 14 carate. Padimentul este confectionat din piatra de marmura adusa din Cariera din satul Alun, judetul Hunedoara.

 Catedrala Ortodoxa din Hunedoara

Lucrarile de edificare a acestei sfinte biserici au inceput in vara anului 1939 si au fost executate de firma "inginer Emil Prager" din Bucuresti cu mesteri adusi din diferite regiuni ale tarii. Panourile de marmura interioare si exterioare, inclusiv icoana Cuvioasei Parascheva au fost lucrate de maestrul Mina Arbore din Bucuresti.

Mobilierul bisericii a fost lucrat de I. Mendel din Bucuresti, iar icoanele de pe tampla sunt lucrate din argint. Chivotul bisericii este confectionat tot din argint, iar crucile turlelor chivotului sunt din aur.

 Catedrala Ortodoxa din Hunedoara

Scarile din jurul bisericii sunt lucrate in piatra adusa din orasul Deva. Candelabrul, sfestnicele, usile si masutele pentru consumul lumanarilor marunte, adica toate obiectele confectionate din fier forjat au fost executate de maestrul Ioan Baras din Bucuresti.

Aceasta biserica catedrala este zidita pe terenul fundatiei "Simion si Sofia Chirca" din Hunedoara, iar piatra de temelie a fost asezata prin rugaciunile mitropolitului Nicolae Balan al Ardealului, preot si protopot in acelasi timp fiind parintele Nicolae Suciu.

 Catedrala Ortodoxa din Hunedoara

In turlele bisericii se afla moua clopote cumparate de la firma Novotnyi din Timisoara, din care cinci se actioneaza electric, desi era planificat ca toate sa se actioneze electric, dar lucrarea a fost intrerupta din cauza izbucnirii celui de-al doilea Razboi Mondial. Motoarele care actioneaza aceste clopote au fost lucrate de mesterul Ioan Fichi din Arad.

Pictura bisericii a fost lucrata in tehnica fresca de catre pictorul Stefan Constantin din Bucuresti. Biserica a fost inzestrata initial cu toate obiectele de cult, carti de ritual, vestminte bisericesti, prapori, epitaf, odoare bisericesti, etc. de catre ctitori, iar in prezent este infrumusetata si intretinuta de catre credinciosi.

 Catedrala Ortodoxa din Hunedoara

Pisania de deasupra usilor de la intrarea principala in biserica cuprinde pe scurt toti ostenitorii zidirii acestei biserici, in frunte cu ctitorii Constantin si Alexandrina din Bucuresti. Aceasta mareata biserica a fost tarnosita si data misiunii sale sfinte la data de 14 octombrie 1947 de catre mitropolitul Ardealului dr. Nicolae, cu mare solemnitate, de fata fiind si ministrul Romulus Zaroni, in calitate de reprezentant al Guvernului democratic al lui Petru Groza.

Inca din anul 1947 acest edificiu figureaza inscris pe lista monumentelor de arta.

 Catedrala Ortodoxa din Hunedoara

Catedrala Ortodoxa din Hunedoara

Catedrala Ortodoxa din Hunedoara

Pe aceeaşi temă

25 Iunie 2012

Vizualizari: 18069

Voteaza:

Catedrala Ortodoxa din Hunedoara 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE