Schitul Sfantul Nicolae - Giurgiu

Schitul Sfantul Nicolae - Giurgiu Mareste imaginea.

Schitul Sfantul Nicolae se afla pe strada Mircea cel Batran din orasul Giurgiu, in apropierea portului. Intrucat este situata aproape de Dunare, acest asezamant monahal este ferit, de zarva orasului insa are un istoric destul de zbuciumat.

Biserica Sfantul Nicolae a fost pana in 1830 geamie mahomedana. Nu se cunoaste insa data constructiei acestei geamii. In anul 1830, geamia a fost transformata in biserica ortodoxa, cu hramul Sfantul Nicolae, dupa numele tarului Nicolae I al Rusiei, aceasta hotarare luandu-se in perioada 1828-1829 ca urmare a eliberarii Cetatii Giurgiului de sub ocupatie otomana si a restituirii orasului Giurgiu Principatului Valahiei.

Schitul Sfantul Nicolae - Giurgiu

Initial, edificiul avea o forma patrata, si in anul 1830 i s-a adaugat altarul in forma de absida si pridvor, lacasul fiind acoperit cu o bolta cilindrica si turla din lemn. In anul 1877, edificiul a fost bombardat de turci, fiind partial distrus. In anul 1905, la staruinta preotului din acea vreme, s-a inceput recladirea cu piatra luata din zidul cetatii, fiind sfintita in anul 1907.

In anul 1944, a fost biserica bombardata de armata germana la retragerea din Giurgiu, fiind complet deteriorata. Va fi refacuta in anul 1945, de catre arhitectul Dobrescu.

La inceput, pe cate o lespede de piatra, in zidul bisericii, respectiv langa strana dreapta si stanga se afla cate o inscriptie in limba rusa. In prezent acestea pot fi vazute in pridvorul lacasului de cult.

Schitul Sfantul Nicolae

Pe cea din dreapta se poate citi: "Aceasta Biserica este cladita in anul 1830 din geamie mahomedana din Cetatea Giurgiului, cucerita in anul 1829 in timpul domniei glorioase a imparatului si autocratului intregii Rusii, Nicolae I”.

Pe cea din stanga citim: "In memoria faptelor armatelor rusesti din 1828 si a restituirii orasului Giurgiu Principatelor Valahiei, biserica aceasta este zidita sub administratia presedintelui plenipotentiar al Principatelor Valahia si Moldova, General Aghiotant Kisselev, de Comitetul Constructor din Giurgiu”.

Schitul Sfantul Nicolae

Refacerea din 1945, s-a facut dupa modelul bisericii Sfantul Nicolae domnesc de la Curtea de Arges; turla, insa, din lipsa de posibilitati nu s-a executat conform proiectului, ea fiind tencuita.

Pictura in fresca a bisericii a fost refacuta complet de catre pictorul Nicolae Stoica.

Dupa infiintarea infiintarea Episcopiei Giurgiului si inscaunarea Prea Sfintitului Episcop Ambrozie, s-a luat decizia de schimbare a statutului bisericii Sfantul Nicolae din biserica parohiala in schit de calugari.

Schitul Sfantul Nicolae - Giurgiu

Schitul Sfantul Nicolae pastreaza particele de sfinte moaste ale Sfantului Vasile cel Mare, ale Sfintei Macrina si ale Sfantului Grigorie Dialogul.

Radu Alexandru

Pe aceeaşi temă

19 Februarie 2014

Vizualizari: 6285

Voteaza:

Schitul Sfantul Nicolae - Giurgiu 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE