Schitul Icoana Veche

Schitul Icoana Veche Mareste imaginea.

Schitul Icoana Veche se afla in partea de miaza-noapte a Manastirii Neamt, la aproximativ 6 kilometri spre vest, pe malul raului Nemtisor, intr-o padure deasa. Bisericuta schitului se afla ridicata intr-o poiana de sub Muntele Rusu. Schitul Icoana Veche se afla in localitatea Vanatori-Neamt, judetul Neamt.

Schitul Icoana Veche - scurt istoric

Intre anii 1821-1822, aici a fost ascunsa icoana Maicii Domnului, impreuna cu alte obiecte si documente importante ale manastirii nemtene, din cauza Eteriei. Aceste obiecte, dimpreuna cu icoana, au fost puse in doua gropi sapate in pamant.

Schitul Icoana Veche

Icoana Maicii Domnului de la Manastirea Neamt a fost primita in dar de la imparatii Paleologi, in urma cu mai bine de 600 de ani, impreuna cu alte obiecte si documente. Aceasta icoana a fost daruita voievodului Alexandru cel Bun al Moldovei, de catre imparatul bizantin Ioan Paleologul, in anul 1402, impreuna cu icoana Sfintei Ana, care se pastreaza in prezent la Manastirea Bistrita.

Schitul Icoana Veche

Dupa trecerea pericolului, odata cu anul 1822, obiectele ascunse impreuna cu sfanta icoana a Maicii Domnului au fost aduse inapoi in manastire, iar in amintirea acestui eveniment, pe locul unde au fost ascunse s-a fixat o cruce din lemn, zugravita pe amandoua partile de „Agapie monahul”, avand si o insemnare despre cele intamplate.

Schitul Icoana Veche

In anul 1853, ici s-a construit si un „cerdac” - o cupola de lemn, din initiativa „duhovnicului Filip”, fiind lucrat de schimonahul Iona. Ulterior, acestuia i s-a adaugat si o icoana a Maicii Domnului avand, pe verso, icoana Sfantului Ierarh Nicolae. Aceasta icoana a fost pictata tot de Agapie monahul, cel care a pictat si crucea de lemn.

Schitul Icoana Veche

In anul 1823, monahul Iosif Craciun, plecand de la Schitul Vovidenia, impreuna cu David Budascu si cu monahul Galaction Hoisa, au construit o biserica de lemn cu hramul Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul, au mai construit o clopotnita si doua corpuri de case si astfel s-a format Schitul Icoana Veche, in amintirea faptului ca aici a fost ascunsa icoana Maicii Domnului de la Manastirea Neamt.

Schitul Icoana Veche

Pentru ca ajunsese intr-o stare avansata de degradare, in anul 1946 se da binecuvantarea pentru construirea unui nou lacas de inchinare numit Icoana Noua, avand hramul Schimbarea la Fata, sfintit in anul 1951, luna mai, de catre Episcopul Pavel Sarpe.

Schitul Icoana Veche

Dupa anul 1990, biserica de la Schitul Icoana Veche a fost refacuta, iar la data sfintirii a primit ca hram pe Sfantul Antonie cel Mare.

Astazi, la Schitul Icoana Veche sunt doi vietuitori, iar Ieromoahul Simeon Tutu este egumenul schitului. Intrucat acest schit este foarte izolat, putem spune ca acesta este unul dintre putinele locuri care au mai ramas cu o pustnicie autentica pana astazi.

Sursa: CrestinOrtodox.ro

Schitul Icoana Veche

Pe aceeaşi temă

11 Iunie 2012

Vizualizari: 8310

Voteaza:

Schitul Icoana Veche 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE