Manastirea Sfintii Trei Ierarhi - Iasi

Manastirea Sfintii Trei Ierarhi - Iasi Mareste imaginea.

Manastirea Sfintii Trei Ierarhi, din orasul Iasi, este una dintre cele mai importante locasuri de cult din tara noastra. Biserica manastirii, important monument de arhitectura eclesiala, a fost prezenta in unele dintre cele mai importante momente ale istoriei nationale.

"Pe aparatorii si luminatorii Bisericii crestinesti, pe invatatorii cei mari si infranatorii zazaniilor diavolesti, pe surpatorii eresurilor, pe stalpii cei neclintiti ai Bisericii, podoabele cele mai alese ale ierarhilor si intocmai cu Apostolii, si ai lumii invatatori, pe marele Vasile. cel cu dumnezeiasca minte; pe Grigorie, cel cu dulce glas; si pe Ioan, luminatorul a toata lumea, sa-i laudam credinciosii din toata inima si sa le cantam: Bucura-te, treime de arhierei mult-laudata!"

Manastirea Sfintii Trei Ierarhi din Iasi - scurt istoric

In anul 1634, pe tronul Moldovei a ajuns marele vornic Vasile Lupu, boier intelept si luminat, iubitor de frumos si mai ales iubitor de credinta. Intre anii 1634-1653, cat timp a durat domnia sa, Moldova a cunoscut o inflorire culturala fara precedent. Indata dupa inscaunare, dreptcredinciosul Vasile Lupa a construit lui Dumnezeu o biserica, inchinata Sfintilor Trei Ierarhi. Aceasta este "Manastirea Trei Ierarhi", din Iasi.


 

Pisania originala a bisericii, intocmita in limba slavona si asezata inca si astazi deasupra usii de intrare, marturiseste urmatoarele: "Cu voia Tatalui si cu ajutorul Fiului si cu savarsirea Sfantului Suh, iata eu, robul stapanului Domnului Dumnezeu si Mantuitorului nostru Iisus Hristos si inchinator al Treimei, Io, Vasile Voievod, cu mila lui Dumnezeu Domnul Tarii Moldovei, si cu Doamna noastra, Tudosca, si cu daruitii de Dumnezeu copii, Ioan Voievod si Maria si Rucsandra, am zididt aceasta sfanta ruga, in numele Sfintilor Trei Ierarhi Vasile cel Mare, Grigore Teologul si Ioan Gura de Aur. Si s-a sfintit cu mana Arhiepiscopului Varlaam, la 7147, mai 6."

In chiliile de la Trei Ierarhi s-au petrecut evenimente de mare importanta pentru educatia si cultura romaneasca. In 1640, aici era instalata prima tipografie din Moldova, unde aveau sa fie tiparite Cazania romaneasca a Mitropolitului Varlaam, masivul sau tratat despre cele Sapte Taine ale Bisericii, Raspunsul la Catehismul calvinesc, precum si Pravila lui Vasile Lupu, prima antologie de legi a Moldovei.

Manastirea Sfintii Trei Ierarhi - Iasi

Moastele Sfintei Cuvioase Parascheva, daruite domnitorului Vasile Lupu, ca rasplata pentru ajutorul generos pe care acesta il oferise Patriarhiei Ecumenice, au fost aduse de la Constantinopol si asezate intr-o nisa special zidita cu acest scop. Nisa este impodobita cu marmura, pietre pretioase si mozaicuri ilustrand viata Sfintei.

In prezent sfintele moaste se afla in Catedrala Mitropolitana, nisa adapostind acum racla cu moastele Sfantului Ierarh Vasile cel Mare, primite in dar de voievodul Vasile Lupu, in anul 1650. Confiscate de autoritatile timpului, in anul 1975, moastele marelui ierarh au fost readuse la Iasi, in data de 28 decembrie 2000.

In anul 1645, in Biserica Sfintii Trei Ierarhi, a fost uns patriarhul Ierusalimului. In data de 28 februarie 1821, in curtea manastirii, s-a dat semnalul de eliberare a Greciei, prin vocea lui Alexandru Ipsilanti, care a prezentat o Proclamatie in care afirma obiectivele Eteriei, in lupta de eliberare a popoarelor din Balcani.

Manastirea Sfintii Trei Ierarhi - Iasi

De-a lungul istoriei, manastirea voievodala a trecut prin incercari grele. Ea a fost jefuita de pagani, in anii 1650 si 1686, si zdruncinata din temelii de cutremurele de pamant din anii 1711, 1781, 1795 si 1802. Lucrarile de consolidare si reparatiile au venit abia dupa Razboiul de Independenta. Primele lucrari de consolidare privind arhitectura bisericii au avut loc in anul 1877, apoi intre anii 1882-1887. Intre anii 1887-1898, a urmat restaurarea picturii si a mobilierului vechi.

Actuala infatisare a manastirii este rezultatul lucrarilor de restaurare ale arhitectului Andre Lecomte de Nouy, desfasurate in perioada anilor 1882-1904. S-a pastrat intacta structura exterioara, datorita careia manastirea este unica in cadrul arhitecturii ecleziastice romanesti. Biserica Sfintii Trei Ierarhi a fost resfintita in anul 1904, in vremea regelui Carol I.

Piesele de mobilier care impodobesc interiorul bisericii, proiectate de arhitectul francez si lucrate la Viena si Paris, intre anii 1889-1890, au fost donate manastirii de catre regele Carol I si regina Elisabeta, noii ctitori ai bisericii.

Manastirea Sfintii Trei Ierarhi - Iasi

Scaunele domnesti, scaunele arhieresti si stranile, din bronz aurit, cu insertii de email si fildes, inlocuiesc aceleasi obiecte, sculptate odinioara, in lemn exotic, la Constantinopol. Candelabrele actuale, din bronz aurit, le inlocuiesc pe cele din argint, disparute in timpul restaurarii.

Cladirea Muzeu, in care se afla "Sala Gotica", a fost construita de domnitorul Vasile Lupu. De-a lungul vremii, aceasta cladire a fost restaurata de mai multe ori. Ultima restaurare a avut loc in anul 1960. Icoana imparateasca a Sfintilor Trei Ierarhi, pastrata in Sala Gotica, da marturie singulara asupra frumusetii capetesmei executate la Moscova, in anul 1639.

Sala Gotica aminteste de cel putin doua evenimente de prim rang din istoria manastirii. Mai intai, aici s-au desfasurat, in 1642, dezbaterile teologice pan-ortodoxe care s-au finalizat prin a aproba Marturisirea Ortodoxa alcatuita de Petru Movila, mitropolitul Kievului, eveniment ramas in istorie sub denumirea de "Sinodul de la Iasi".

Manastirea Sfintii Trei Ierarhi - Iasi

Peste timp, in anul 1888, paraclisul aflat in Sala gotica, care adapostea temporar racla Sfintei Cuvioase Paraschiva, a fost martorul celei mai cunoscute si uimitoare dintre faptele minunate ale sfintei, ale carei moaste nu au fost atinse de puternicul incendiu din noaptea de 26 decembrie, desi totul in jur a ars.

Manastirea Sfintii Trei Ierarhi - arhitectura

O magnifica broderie de piatra imbraca in intregime zidurile bisericii. Este vorba de blocuri de piatra, sculptate unul cate unul, cu o minutiozitate perfecta, intr-o asociere de stiluri complet diferite, sudate ulterior intre ele cu plumb topit. Acest stil care imprumuta elemente caucaziene, bizantine, gotice, baroce, ar fi riscat in alte conditii sa conduca la un esec din punct de vedere artistic, insa la "Trei Ierarhi" s-a concretizat intr-o capodopera.

Manastirea Sfintii Trei Ierarhi - Iasi

Ornamentele exterioare, care acopera edificiul in intregime si care au fost initial aurite, combina elemente turcesti, arabe, georgiene, armene si persane cu motive arhitecturale romanesti, intr-o superba dantelarie in piatra. Pot fi numarate peste treizeci de registre de motive decorative, care nu se repeta, acestea impodobind biserica de la temelie si pana in varful turlelor.

Pridvorul are doua intrari (nord si sud) si este acoperit de doua bolti mici. Trecerea in pronaos se face printr-o usa cu aspect de portal, incadrata de cinci muluri cu profil gotic si de doua rame dreptunghiulare. Pe usa turnata in bronz sunt reprezentati in basorelief cei doisprezece Apostoli. Deasupra usii se afla icoana Sfintilor Trei Ierarhi, lucrata in mozaic aurit.

Manastirea Sfintii Trei Ierarhi - Iasi

In arhitectura originala, pronaosul era despartit de naos printr-un zid masiv, inlocuit in urma lucrarilor de restaurare cu trei arcade sustinute de doi stalpi. In peretii laterali ai pronaosului se afla patru morminte, cate doua pe fiecare parte, sapate sub forma de nise boltite. Aici sunt depuse osemintele familiei ctitorului si ale domnitorilor Dimitrie Cantemir si Alexandru Ioan Cuza.

Iconostasul bisericii dateaza de la sfarsitul secolului al XIX-lea, cand a fost necesara inlocuirea vechiului iconostas. Acesta a fost sculptat in marmura de Carrara si decorat cu mozaicuri si emailuri. Candelele, sfesnice si intregul mobilier bisericesc dateaza din aceeasi perioada a ultimei restaurari si au fost lucrate in bronz impodobit cu fildes si pietre pretioase.

*
In vara anului 1994, Biserica Sfintii Trei Ierarhi a redevenit manastire, avand viata de obste si program liturgic monahal.

Iulian Predescu

29 Ianuarie 2023

Vizualizari: 20862

Voteaza:

5.00 / 5 din 2 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE