Manastirea Sfintii Trei Ierarhi - Gruiul Lupului

Manastirea Sfintii Trei Ierarhi - Gruiul Lupului Mareste imaginea.

Manastirea Sfintii Trei Ierarhi, aflata la altitudinea de 700 de metri, in satul Gruiul Lupului, din comuna Racovita, judetul Valcea, a fost ctitorita in anul 2009, de catre preotul Ioan Comaneci, impreuna cu familia, si sponsorii Frank Timis si Rares Ticra. Biserica manastirii are doua hramuri: Sfinții Trei Ierarhi (30 ianuarie) si Sfantul Gherasim cel Nou din Kefalonia (16 august; 20 octombrie).

"Pe aparatorii si luminatorii Bisericii crestinesti, pe invatatorii cei mari si infranatorii zazaniilor diavolesti, pe surpatorii eresurilor, pe stalpii cei neclintiti ai Bisericii, podoabele cele mai alese ale ierarhilor si intocmai cu Apostolii, si ai lumii invatatori, pe marele Vasile, cel cu dumnezeiasca minte; pe Grigorie, cel cu dulce glas; si pe Ioan, luminatorul a toata lumea, sa-i laudam credinciosii din toata inima si sa le cantam: Bucura-te, treime de arhierei mult-laudata!"

Manastirea Sfintii Trei Ierarhi - Gruiul Lupului

Piatra de temelie a fost pusa in data de 9 august 2009, de catre Inaltpreasfintitul Gherasim, arhiepiscopul Ramnicului, si de parintele staret Macarie Roman. Ctitorii acestei sfinte manastiri sunt preotul Ioan Comaneci, impreuna cu familia, si sponsorii Frank Timis si Rares Ticra.

Manastirea Sfintii Trei Ierarhi - Gruiul Lupului

Planul si arhitectura bisericii au fost realizate de parintele Ioan Comaneci. Demersurile necesare pentru infiintarea acestei manastiri au fost facute de Adela Comaneci si mama sa, Maria Comaneci.

In mai putin de jumatate de an s-au realizat lucrari impresionante: drumul de acces, corpul de chilii (40 de camere), cu patru etaje, paraclisul si biserica. Atat cladirile anexe, cat si biserica, sunt dotate cu toate cele necesare traiului monahal si slujirii liturgice.

Biserica este zidita din caramida, in forma de cruce bizantina. Turla mare, acoperita cu o cupola impresionanta, se inalta pe naos. Cei care au lucrat la zidirea bisericii si a cladirilor anexe au fost parintele Ioan si obstea manastirii, impreuna cu parintele staret Macarie si parintele econom Serafim Sangiorzan.

Manastirea Sfintii Trei Ierarhi - Gruiul Lupului

In data de 25 mai 2010, Preasfintitul Emilian Lovisteanul a savarsit tunderea in monahism a unor noi vietuitori pentru aceasta manastire. Biserica mare a fost sfintita in ziua de 2 octombrie 2010, de catre Preasfintitul Emilian, inconjurat de un impresionant sobor de preoti si diaconi. La slujba a participat si Inaltpreasfintitul Gherasim.

Dupa oficierea Sfintei Liturghii, Preasfintitul Emilian a acordat gradul onorific de protosinghel parintelui staret Macarie Roman, pentru activitatea pastorala desfasurata pana in prezent. In semn de multumire pentru ajutorul dat Bisericii, Inaltpreasfintitul Gherasim si Preasfintitul Emilian au acordat ctitorilor diplome de vrednicie.

In aceeasi zi, acelasi sobor de cinstiti slujitori a sfintit paraclisul manastirii, inchinat Acoperamantului Maicii Domnului si Sfantului Ierarh Spiridon al Trimitundei. Dupa aceea, s-a pus piatra de temelia pentru biserica inchinata Pogorarii Duhului Sfant, a Manastirii Blanoiu, din aceeasi comuna, care va avea o obste de maici. In obstea monahala din Manastirea Gruiul Lupului se nevoiesc astazi aproape douazeci de calugari.

Manastirea Sfintii Trei Ierarhi - Gruiul Lupului

"Viata voastra cea sfanta, slujbele cele impodobite, cuvantarile voastre cele mai alese si mai scumpe decat toate avutiile lumii, scrierile voastre, ce sunt ca niste tezaure de cel mai mare pret, v-au facut sa fiti pentru toata lumea crestina cei mai vrednici de toata cinstirea si venerarea noastra, fiind luati de cei mai vrednici pastori ai Bisericii ca pilde de viata curata si sfanta, de mari si neintrecuti luminatori si aparatori ai dreptei credinte, ai vietii celei nemateriale, ai suferintelor si asupririlor la care ati fost supusi de oameni cu cugete rele ce nu va puteau privi bine din cauza pornirii inimii lor celor lacome si invidioase; dar voi, sfintilor, pe toate le-ati suferit, cu credinta in Dumnezeu, cu intelepciune, cu rabdare, cu postul, cu rugaciunile si cu viata voastra cea nemateriala, pentru care noi, minunandu-ne de taria sufletelor voastre, indraznim a va aduce laude, cantand cu voi lui Dumnezeu: Aliluia!"

Iulian Predescu

Manastirea Sfintii Trei Ierarhi - Gruiul Lupului

Pe aceeaşi temă

31 Ianuarie 2014

Vizualizari: 10695

Voteaza:

0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE