Manastirea Pasarea

Manastirea Pasarea Mareste imaginea.

Manastirea Pasarea este una dintre marile manastiri ortodoxe din sudul tarii. Aflata la o distanta de numai cativa zeci de kilometri de Bucuresti, aceasta manastire a fost intemeiata in anul 1813, de parintele arhimandrit Timotei, staretul Manastirii Cernica. Urmatorul staret al manastirii din ostrov, Sfantul Ierarh Calinic, s-a ingrijit si el cu multa osardie de Schitul Pasarea, devenind, astfel, al doilea ctitor de seama al acesteia.

In legatura cu numele manastirii exista mai multe legende, cele mai cunoscute dintre acestea fiind urmatoarele: o pasarea minunata a indrumat pasii ctitorului spre acest loc; in anul 1813, in timpul slujbei de sfintire, o pasare s-a asezat pe Sfanta Evanghelie, unde a stat pana dupa sfintire; multe pasari erau odinioara pe malul lacului si in codrii din apropiere.

Manastirea Pasarea - scurt istoric

Manastirea Pasarea este atestata documentar inca din anul 1813, in timpul domniei lui Caragea Voda, cand staretul Manastirii Cernica, arhimandritul Timotei, construieste aici o biserica din lemn, cu hramul Sfantul Ierarh Nicolae, care va dura pana la marele cutremur din 11 ianuarie 1838, cand aceasta se prabuseste.

Manastirea Pasarea 

Incepand cu iarna anului 1818, obstea cernicana este incredintata Sfantului Calinic, viitorului episcop de Ramnic. Noul staret va pretui mult Schitul Pasarea, pe care il va inzestra cu toate cele necesare si il va randui cu obste de maici. Spre batranete, mama Sfantului Calinic, numita Floarea, a imbracat haina monahala, in Manastirea Pasarea, primind numele Sfintei Filofteia.

Biserica Adormirea Maicii Domnului, aflata astazi in cimitirul manastirii, a fost zidita de Sfantul Calinic, in anul 1834. Biserica a fost ridicata in cinci ani, folosindu-se si o parte din caramida veche, prin osteneala maicii starete Eupraxia. Mai apoi, biserica a fost impodobita prin osteneala maicii starete Melitina, in vremea domnitorului Alexandru Dimitrie Ghica Voda, precum citim in pisania acesteia. Locasul a fost pictat in tempera, de catre pictorul Nicolae Polcovnicul, care a semnat pe un zid de langa Proscomidiar, precum se poate vedea si astazi.

 Manastirea Pasarea

Manastirea Pasarea

Biserica cea mare a manastirii, pastrata pana astazi, a fost zidita intre anii 1846-1847, tot de catre Sfantul Ierarh Calinic, fiind inchinata Sfintei Treimi. Zidita din caramida, in forma de cruce, biserica s-a inaltat si multumita ostenelii maicii starete Domnica, in vremea domnitorului Gheorghe Dimitrie Bibescu, arhiepiscop fiind Preasfintitul mitropolit Neofit. Terminarea lucrarilor de zidire a avut loc in ziua de 2 noiembrie 1847. Pictura din biserica mare a fost executata in fresca, in stilul neo-bizantin. Desi pictorii nu se cunosc, se crede insa ca a fost opera calugarilor zugravi de la Scoala de Pictura a Manastirii Cernica.

Zidirea acestei manastiri este laudata si in Acatistul Sfantului Calinic, unde citim: "Bucura-te, striga manastirile cele zidite de tine: Cernica si Pasarea, Frasineiul si Episcopia Ramnicului; Bucura-te, glasuiesc cu veselie multimile de scoli si biserici, de schituri si manastiri ctitorite de tine; Bucura-te, striga catre tine, cu recunostinta, obstile calugaresti de pe intinsul tarii, ocrotite de tine; Bucura-te, Sfinte Ierarhe Calinic, de Dumnezeu inteleptite."

Manastirea Pasarea 

Manastirea Pasarea

In anul 1875, niste talhari jefuiesc manatirea de obiectele pretioase pe care le afla. In data de 1 aprilie 1882, din pricina greutatilor materiale, manastirea adopta "viata de sine", renuntand la cea "de obste". In anul 1955, dupa un amplu proces de restaurare, supravegheat de Patriarhul Iustinian, ansamblul monahal Pasarea a fost numit monument istoric.

Manastirea Pasarea gazduieste un muzeu in care este adapostita o bogata colectie de arta veche bisericeasca: icoane; obiecte din ceramica; broderii; mulaje in ghips ale sculptorului G.D.Anghel, care si-a trait aici ultimii ani ai vietii, fiind inmormantat in cimitirul manastirii. In incinta manastirii se afla o parte dintre atelierele Arhiepiscopiei Bucurestilor, in care se lucreaza obiecte de cult: vesminte preotesti, sfinte cruci, icoane si ferecaturi.

 Manastirea Pasarea

Manastirea Pasarea

In cadrul manastirii functioneaza si un Seminar Teologic de fete, care isi desfasoara activitatea in localitatea Branesti. De asemenea, in manastire mai functioneaza si un camin de batrani, amenajat intr-o cladire cu trei nivele, in care sunt ingrijiti in jur de cincizeci de batrani. Caminul de batrani organizat in manastire isi trage radacinile din traditia bolnitelor, intemeiate pentru intarirea trupeasca a celor bolnavi si batrani. Cladirea caminului a fost zidita in anul 1990, mai intai ca bolnita si arhondaric.

Teodor Danalache

Manastirea Pasarea

Manastirea Pasarea

11 Mai 2012

Vizualizari: 11332

Voteaza:

Manastirea Pasarea 5.00 / 5 din 1 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE