Manastirea Lacuri

Manastirea Lacuri Mareste imaginea.

Manastirea Lacuri se afla in localitatea Deleni, in judetul Iasi. Locasul monahal este cunoscut in zona sub denumirea de "Sihastria din Codrul Delenilor" sau "Sfantul Nicolae din Lacuri". Biserica manastirii este inchinata Sfantului Ierarh Nicolae si Sfintilor Apostoli Petru si Pavel. In manastire se nevoieste spre mantuire o obste de calugari.

"Cel ce versi mir de mult pret la toata lumea si mie, celui nevrednic si mai mult decat toti pacatos, daruieste-mi sa-ti aduc tie cantare. Parinte Nicolae, tu, ca cel ce ai indraznire catre Dumnezeu, slobozeste-ma din toate necazurile, ca sa cant tie: Bucura-te, Sfante Ierarhe Nicolae, mare facator de minuni!"

Manastirea Lacuri

Schitul Lacuri, inchinat Sfantului Nicolae, a fost construit inainte de anul 1724, de marele vistiernic Iordache Cantacuzino, fiul Mariei Cantacuzino si al logofatului Constantin Ghica. Prima atestare documentara dateaza din data de 29 iunie 1724. Schitul a functionat pana in anul 1872, cand ultimul calugar a fost trimis la Manastirea Cosula, din judetul Botosani, iar cladirile acestuia au ramas pustii. O parte din obiectele de cult ale schitului au fost date bisericii parohiale din Deleni.

Dupa moartea lui Grigore Ghica-Deleni, intreaga sa avere a trecut sub sechestrul judiciar administrat de Tribunalul Botosani. Timp de saizeci de ani, schitul nu a functionat, din cauza disputelor testamentare intre urmasii familiei Ghica si clarificarea drepturilor Mitropoliei Moldovei.

Manastirea Lacuri - Deleni

In anul 1940, mai multi credinciosi, in frunte cu Gheorghe Loghin, consilier al Parohiei Deleni, au incercat sa redeschida vechiul schit. Aprobarea din partea Mitropoliei Moldovei si Sucevei a fost obtinuta cu conditia ca Tribunalul din Botosani sa scoata "Schitul Lacuri" din inventarul succesiunii defunctului Grigore Ghica Deleni.

Pentru reparatii s-au strans fonduri de la credinciosi, cu ajutorul parintelui Nicodim Enescu. Vazand dorinta credinciosilor pentru refacerea Schitului Lacuri, mostenitorul familiei Ghica, anume Teodor Grigore Ghica, a declarat ca renunta la manastire in favoarea reorganizarii schitului.

Schitul Lacuri, din Deleni, a fost redeschis in data de 29 iulie 1941. Se pastreaza un document din data de 24 noiembrie 1948, prin care parintele protosinghel Sava Alamuriana, staretul schitului, se adreseaza Protoieriei din Botosani. Viata monahala in Schitul Lacuri a continuat pana in anul 1959, cand, prin Decretul 410, acesta a fost iarasi desfiintat. De cladirile acestuia s-a ingrijit un gospodar din apropiere.

Pentru mai multi ani, in biserica Schitului Lacuri s-a slujit doar de hram, cand preotii si credinciosii se strecurau in biserica prin fereastra clopotnitei. Intre anii 1988-1989, credinciosii din Parohia Deleni au reparat biserica schitului, punandu-i un acoperis nou, din sindrila.

Manastirea Lacuri - Deleni

Dupa anul 1989, s-a urmarit sa fie reluata viata monahala in Schitul Lacuri, din Deleni. Astfel, la cativa zeci de metri de vechea biserica s-a construit un corp de chilii. In anul 1993, langa biserica s-a mai construit o cladire, acoperita fiind tot cu sindrila. In aceasta cladire a fost amenajata bucataria, trapeza si cateva chilii. In anul 1994 s-a terminat o noua cladire, folosita astazi pe post de arhondaric si magazie.

Manastirea Lacuri a fost redeschisa dupa anul 1990, de ieromonahul Calinic, venit de la Manastirea Secu. In anul 1991 a fost numit staret parintele Eleodor, care a pleacat in anul 1992, cand a venit ca staret parintele Xenofont Irimia, de la Manastirea Horaita.

In anul 1993 a venit in manastire parintele Nicodim Petroaie, de la Manastirea Sihastria, iar in anul 1995, cand acesta a pleacat la Iasi, fiind chemat la Centrul Eparhial, a venit in locul sau parintele Filaret Galbeaza. Din pricina unui accident, in anul 1995, manastirea a fost condusa de fratele staretului, anume Dometie Galbeaza. In anul 1997 a fost numit staret ieromonahul Andrei Petroaie, care slujeste in manastire si astazi.

Biserica este zidita in forma de nava, fiind impartita in Altar, naos, pronaos si pridvor. Acoperisul este din sindrila. Turla se afla asezata deasupra naosului si este vizibila numai din interior. Are lungimea totala de 16,5 metri, latimea de 7,60 metri si inaltimea de 12 metri. Biserica are zidurile groase de peste un metru, facute din piatra si caramida. Biserica este construita in stil gotic.

Manastirea Lacuri - Deleni

Intrarea in biserica se face printr-o usa prin latura de sud. Altarul are o usa mica de acces. Lumina in interiorul bisericii patrunde prin cele doua ferestre mari din partile laterale. Deasupra pridvorului se afla clopotnita, in care se pastreaza un clopot mare, daruit schitului de Teodor Ghica, in anul 1857, si alte trei clopote mai mici.

Deasupra usii de la pridvor, in exterior, se vede pisania bisericii, scrisa cu caractere chirilice, stema cu vulturul bicefal - emblema familiei Ghica - incadrata intr-un cordon decorativ, pe laturi fiind soarele si luna. In pridvor se gasesc doua lespezi de mormant, cu inscriptiile "vel logofatul Iordache Cantacuzino" si "marele vornic Gheorghe Cantacuzino".

Naosul are o bolta pe patru arce, o calota sferica cu decoratii la baza din caramizi, in braie dintate, generand segmente sferice, tipic moldovenesti. Pe lateral, se afla cele doua abside, prevazute fiecare cu cate o fereastra inalta. Pronaosul nu are ferestre.

In pronaos se afla un epitaf foarte vechi reprezentand pregatirea trupului Mantuitorului dupa coborarea de pe crucea rastignirii. Icoanele sunt pe lemn sau panza, mai importante fiind: Icoana Mantuitorului, Icoana Maicii Domnului imbracata in argint aurit, Icoana Invierii si Icoana Izvorului Tamaduirii.

Biserica este inconjurata de o curte modesta si de o gradina cu flori. La inceput, manastirea a fost inconjurata cu ziduri din piatra. Astazi, se pastreaza doar temelia zidului, care a fost inaltata pana la un metru. Izvoarele din zona sunt colectate printr-o conducta intr-un iaz, care e populat cu peste.

Iulian Predescu

Manastirea Lacuri - Deleni

Pe aceeaşi temă

11 Iunie 2014

Vizualizari: 5624

Voteaza:

Manastirea Lacuri 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE