Biserica Sfintii Constantin si Elena - Braila

Biserica Sfintii Constantin si Elena - Braila Mareste imaginea.

Biserica Sfintii Constantin si Elena este una dintre cele mai frumoase si importante biserici ale orasului Braila. Locasul de cult este situat intr-un loc mai larg, cuprins intre incrucisarea strazilor „Rahova” si „Plevna” cu strada „Scolilor” si numit in prezent „Piata Hristo Botev”.

Inca din anul 1870 aflam ca locul pentru construirea bisericii a fost stabilit anume in planul orasului, ca o cladire importanta in topografia acestui cartier si ca o implinire pentru trebuintele spirituale ale credinciosilor de aici. Astfel, dupa anii 1850 s-a infiintat un Comitet de initiativa, alcatuit din urmatoarele persoane: Pitaru Mandache, Gheorghe Danovici, Radu Balan, Stefan Vasiliu, Gheorghe Geavide, Mihalache Marghiloman, Ilie Ioan, Hagi Cristu - Ceapiru. In ciuda lipsei oricarui fond banesc, Comitetul amintit convoaca o consfatuire, in care s-au analizat locul si modul in care trebuia sa se actioneze pentru a incepe constructia. Au urmat demersurile oficiale, de instiintare a episcopului Filotei al Buzaului privind initiativa credinciosilor de aici, derularea unei campanii de colecte numite „discuri”, in bisericile existente atunci, dar si de procurare a materialelor de constructie. Primul fond material a fost un imprumut de 1.000 de galbeni in numerar, cerut de la biserica „Sfantul Arhanghel Mihail” si contractat de catre initiatori cu consultarea si ajutorul Primariei orasului Braila.

Biserica Sfintii Imparati - Braila

In ziua de 3 mai 1857 a avut loc sfintirea locului si punerea temeliei noului sfant locas. Construirea sfantului locas s-a finalizat insa in anul 1863. Sfintirea bisericii a avut loc la data de 8 septembrie a aceluiasi an si a fost savarsita de catre episcopul Dionisie Romano al Buzaului.

Preotii care au slujit cu jertfelnicie la altarul acestui sfant locas, de la inceputurile sale si trecuti la Domnul, au fost urmatorii: pr. Stefan Secareanu, pr. Ioan Castrinisios zis Fortunescu, pr. Radu Meca, pr. Stan Radulescu, diac. Stan Stancescu, pr. Stefan Gradisteanu, pr. Grigore Balaban, pr. Stan Niculescu, pr. Petre Ciocarlan, pr. Stefan Balaban, pr. Radu Mihalcescu, pr. Gheorghe Enaceanu, pr. Ioan Constantinescu, pr. Manole Vergu, pr. Mihail Panait, pr. Constantin Cimpoaie, pr. Haralambie Musat, pr. Anghel Gomolea, pr. Mihail Popescu, pr. Serban Sampetru, pr. Dragan Sterian si pr. Traian Mazare (paroh) - ultimii doi in prezent.

Catapeteasma, icoanele imparatesti din catapeteasma, a Mantuitorului si a Maicii Domnului, precum si cea a hramului – Sfintii Constantin si Elena, si a Sfantului Ierarh Nicolae, impreuna cu alte patru icoane cu valoare de patrimoniu alcatuiesc, prin vechimea, stilul si istoricul lor, o veritabila colectie de arta veche bisericeasca.

În cafas, la jumatatea arcului central, se intalneste un alt obiect de mare valoare: Stema Romaniei Mari, sculptata in lemn de tei aurit, apartinand sfarsitului de sec. XIX, din perioada inceputurilor domniei regelui Carol I al Romaniei.

Rolul cultural si spiritual al Bisericii “Sfintii Imparati Constantin si Elena” se intregeste prin biblioteca sa, care cuprinde peste 300 de carti si 200 de reviste, fiecare avand insemnatatea ei si conturand nevoia de cunoastere a credinciosilor de ieri si de azi.

Cu binecuvantarea Înaltpreasfintitului Parinte Arhiepiscop dr. Casian al Dunarii de Jos, inca din anul 1990, preotul paroh Mazare Traian si pc. pr. coslujitor, impreuna cu Consiliul si Comitetul parohial desfasoara diverse activitati cu copiii si tinerii liceeni si studenti, sub forma Scolilor de duminica, a conferintelor pentru tineri sau a catehezelor de vineri seara. Din septembrie 2008, activitatea educativa a imbracat forma programului catehetic „Hristos impartasit copiilor”, care se desfasoara la nivelul tuturor parohiilor brailene. Peste cincizeci de copii de la Scoala gimnaziala „Ion Bancila” se bucura, alaturi de parinti, invatatori si profesori de frumoase activitati cultural-educative, organizate de parohie, cu aportul profesorului de religie: dezbateri pe teme de interes pentru copii, dintre cele mai variate, concursuri, jocuri, activitati recreative, excursii s.a.

In prezent, biserica se afla intr-un amplu proces de consolidare, restaurare, reabilitare.

Radu Alexandru

Pe aceeaşi temă

21 Mai 2014

Vizualizari: 7074

Voteaza:

Biserica Sfintii Constantin si Elena - Braila 5.00 / 5 din 1 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE