Biserica Sfantul Dimitrie - Zaharesti

Biserica Sfantul Dimitrie - Zaharesti Mareste imaginea.

Biserica din Zaharesti, inchinata Sfantului Mare Mucenic Dimitrie, Izvoratorul de Mir, este o veche biserica ortodoxa din Bucovina. Localitatea Zaharesti, aflata la o distanta de numai 20 de kilometri de orasul Suceava, in comuna Stroiesti, este atestata documentar in data de 30 iunie 1429, intr-un hrisov al domnitorului Alexandru cel Bun.

Biserica din satul Zaharesti a fost zidita in anul 1542, in vremea lui Petru Rares (1527-1538; 1541-1546), de catre parcalabul Nicoara Hara, unul dintre slujitorii credinciosi ai domnitorului. Arhitectura bisericii, desi specifica perioadei stefaniene (1457-1504), prezinta si o serie de elemente noi. Atat biserica cea mare, cat si clopotnita (zvonita) acesteia, sunt monumente istorice.

Biserica Sfantul Dimitrie - Zaharesti

Biserica Sfantul Dimitrie a fost construita in jurul anului 1542, de catre Nicoara Hara, parcalabul de Hotin. La inceputul domniei lui Petru Rares, boierul Nicoara a fost chelar domnesc. Fiind un boier drept si credincios, Nicoara i-a dezvaluit domnitorului un complot boieresc impotriva lui, iar mai apoi l-a insotit pe acesta in exil (1538-1541).

In cetatea Ciceu, unde si-a petrecut exilul domnitorul, Nicoara i-a slujit in continuare acestuia. In anul 1941, dupa revenirea pe tron a lui Petru Rares, in data de 11 martie 1541, boierul Nicoara a fost numit in functia de parcalab de Hotin. Boierul a detinut aceasta functie vreme de aproape patru ani, pana in data de 4 aprilie 1545.

Biserica din Zaharesti - Sfantul Dimitrie Izvoratorul de Mir

Biserica din Zaharesti a fost zidita de Nicoara Hara la scurt timp dupa numirea acestuia in functia de parcalab de Hotin. Piatra funerara a mamei boierului, anume Marena, asezata in biserica in anul 1542, indica tocmai acest lucru. Ctitorul bisericii a murit mai inainte de 17 septembrie 1545, cand acesta a fost inmormantat in gropnita Manastirii Probota.

Pisania originala a bisericii, descoperita de arheologi in anul 2005, la doi metri sub podeaua bisericii, marturiseste ca aceasta a fost sfintita in data de 20 iulie 1545, de catre mitropolitul Grigorie Rosca al Moldovei, si era inchinata Sfantului Ierarh Nicolae.

Pisania originala a bisericii, de mici dimensiuni, marturiseste urmatoarele: "Cu voia Tatalui si cu ajutorul Fiului si cu savarsirea Sfantului Duh, cu voia robului lui Dumnezeu, pan Nicoara Hara, parcalabul Hotinului, si din porunca sa, a zidit hramul Sfantului Arhierarh Nicolae, in zilele binecredinciosului domn Io Petru (Rares) Voievod si s-a sfintit, cu mana mitropolitului Grigorie, in anul 7053 (1545), luna iulie, 20 de zile."

Biserica din Zaharesti - Sfantul Dimitrie Izvoratorul de Mir

Biserica, inchinata initial Sfantului Nicolae, poarta astazi hramul Sfantului Mare Mucenic Dimitrie. La o oarecare vreme dupa zidire, bisericii i se va adaugat si o turla, pe naos. In anul 1897, biserica a fost acoperita cu tabla. Deoarece nu s-a aflat un pictor bisericesc adecvat unui asemenea monument istoric, in anul 1936, comisia din Cernauti refuza pictarea interioara si exterioara a bisericii.

In anul 2005, biserica din Zaharesti a fost supusa unor lucrari de consolidare si restaurare. Acum a fost indepartata si turla adaugata in timp, biserica capatand forma ei originala. In urma sapaturilor arheologice, s-a aflat ca pardoseala originala a bisericii, din caramida, se afla la un metru sub cea actuala, iar fundatia acesteia este adanca de trei metri. Deoarece umezeala din ziduri constituie un mare pericol pentru rezistenta bisericii, eliminarea acesteia si acoperirea calitativa a bisericii au fost trecute pe lista de prioritati.

Biserica din Zaharesti - Sfantul Dimitrie Izvoratorul de Mir

Biserica are o lungime de 20 de metri si o latime de 6,5 metri, zidurile din piatra fiind mai groase de un metru si jumatate. Din punct de vedere arhitectural, Biserica Sfantul Dimitrie reprezinta o evolutie a artei medievale moldovenesti. Zidita pe un plan dreptunghiular, in forma de nava, biserica prezinta insa o adancitura mica in locul absidelor. Sfantul Altar este zidit in forma de semicerc, potrivit canoanelor.

Interiorul bisericii este impartit in pronaos, naos si Altar. Intre pronaos si naos a existat pana candva un perete despartitor, astazi disparut. Bolta naosului prezinta trei randuri de arcuri, locul rezervat Mantuitorului Iisus Hristos Pantocrator fiind de mici dimensiuni. Lumina patrunde in interior prin cinci ferestre micute, zidite in stil apusean. Nu exista nici un semn care sa indice faptul ca biserica ar fi fost vreodata zugravita in fresca. Catapeteasma bisericii, datand inca din secolul al XIX-lea, a fost renovata de doua ori: in anul 1854, de catre zugravul Fialcondri, din Suceava, si in anul 1897, de pictorul Gheorghe Berlinschi, din Satu Mare.

Biserica din Zaharesti - Sfantul Dimitrie Izvoratorul de Mir

In interiorul bisericii se afla doua lespezi de mormant: una a mamei ctitorului, Marena, asezata in data de 8 septembrie 1542, iar alta a Anastasiei Pacu, asezata in anul 1639. In urma unor sapaturi recente au fost scoase la lumina alte doua lespezi de mormant: pe cea dintai se mai observa decat o parte din inscriptia originala, si anume "... pentru al sau Constantin de la Zaharesti, care s-a stramutat la vesnicele lacasuri si a fost ingropat aici in anul 7103 (1605) iunie 5", iar pe cea de-a doua, pastrata mai bine, sta scris: "Acest mormant l-a facut cneaghina Mariuta panului sau, pe nume Costin Cracu, care s-a stramutat la vesnicele lacasuri. Intru pomenirea sa, in zilele lui Io Stefan (II Tomsa) Voievod, in anul 7130 (1622) luna ianuarie 18 zile."

Iulian Predescu

Biserica din Zaharesti - Sfantul Dimitrie Izvoratorul de Mir

30 Martie 2012

Vizualizari: 2996

Voteaza:

Biserica Sfantul Dimitrie - Zaharesti 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE