Biserica din Fundeni - Campulung Muscel

Biserica din Fundeni - Campulung Muscel Mareste imaginea.

Biserica Adormirea Maicii Domnului din Fundeni, in partea de sud a orasului Campulung Muscel, este o biserica ortodoxa aflata pe strada Muzeul Fundeni, nr. 17. Biserica are drept hramuri secundare si sfinti ocrotitori pe Sfantul Nicolae si pe Sfintii Imparati Constantin si Elena. Acestea din urma au fost date bisericii de ctitorii ce au reparat biserica cea veche.

Nu se sie exact cand a fost zidita biserica din Fundeni, nici cine a ctitorit-o, deoarece pisania acesteia nu s-a pastrat. Spre deosebire de Biserica Subesti, care a fost o biserica de breasla mestesugareasca, aceasta din Fundeni se arata a fi fost o biserica de familie. In zona, este tinut minte neamul numit "Fundeanu", veche familie de boieri, pe mosia carora este posibil sa se fi zidit biserica Adormirea Maicii Domnului.

Biserica Fundeni - Campulung Muscel

Sub pardoseala de piatra a bisericii se afla mormintele ctitorilor, nedesfacute inca. Una dintre placile de mormant din biserica dateaza din vremea lui Alexandru voievod (leat 7084), adica anul 1576, ceea ce arata ca biserica era folosita pe la mijlocul secolului al XVI-lea.

Amestecul de caramida, asezata orizontal si vertical, si piatra de rau, folosit la ridicarea zidurilor bisericii este o tehnică de constructie al carui aspect ii confera specificitate locala Bisericii Fundeni, tot asa dupa cum specifica ii este si lipsa turlelor.

Ferestrele de la Sfantul Altar sunt sapate in piatra si pastreaza inca doua fragmente de inscriptii slavone, una din anul 1558 si o alta din anul 1662. In acestea se face pomenirea robilor lui Dumnezeu: Ion, Neacsa si Deadiu.

Biserica Fundeni - Campulung Muscel

In anul 1778, Biserica din Fundeni va fi grav avariata de catre armata otomana, care ii va aduce mari pagube. Biserica va fi insa indreptata si reparata complet de catre stolnicul Nicolae Colfescu si de Gheorghe Buzoianu. In in aceasa vreme, biserica se va afla purtarea de grija a Manastirii Negru Voda. Ea va fi folosita drept biserica de parohie.

In anul 1856, biserica a fost reparata la exterior, dar acoperisul ei a ramas degradat. Asa se face ca, la sfarsitul secolului al XIX-lea, acest locas s-a deteriorat atat de mult, incat a fost inchis si trecut sub administrarea Bisericii Subesti.

Biserica Fundeni - Campulung Muscel

In anul 1904, Protoieria Campulung solicita Mitropoliei demolarea Bisericii Fundeni, raportandu-se ca "nu are nici o inscriptie, nu se stie cine au fost fondatorii si n-are importanta istorica". Din mila lui Dumnezeu insa, biserica nu va fi daramata, ci va fi consolidata puternic, lucrare petrecuta in anul 1930. In perioada comunista, biserica nu s-a bucurat de sfintele slujbe. Abia in anul 1995, biserica din Fundeni va redeveni biserica de parohie, in ea savarsindu-se in continuare sfintele slujbe.

Biserica Adormirea Maicii Domnului - Fundeni

Parintele Ciprian Mihail Dragomir
Tel: 0728.307.750 / 0743.805.413

Biserica Fundeni - Campulung Muscel

Pe aceeaşi temă

11 Iunie 2012

Vizualizari: 6523

Voteaza:

Biserica din Fundeni - Campulung Muscel 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE