Biserica Buna Vestire - Giurgiu

Biserica Buna Vestire - Giurgiu Mareste imaginea.

Cunoscut port la Dunare, centru comercial si asezare multietnica, Giurgiu, pastreaza si astazi marturii despre vremurile ce au trecut. Intre locasurile de cult inchinate lui Dumnezeu, intalnim pe strada Mircea cel Batran, in centrul vechi al orasului, aproape de Turnul cesornicului, Biserica grecilor - Biserica greceasca - asa cum mai este ce are hramul Buna Vestire.

Ridicarea acestui sfant locas a inceput in 1863 la initiativa comunitatii grecilor din Giurgiu, comunitate destul de numeroasa la acea vreme. Astfel, cu aprobarea domnitorului Alexandru Ioan Cuza, grecii au dorit ca in biserica lor slujbele sa se oficieze in limba greaca, de catre preoti adusi din Grecia iar biserica sa apartina statului elen. Imbracata din totdeauna in camasa alba, Biserica Bunei Vestiri, cuprinde in constructia ei liniile drepte si arcele de cerc spcifice stilului bizantin desfasurate pe un plan triconc cu turnul clopotnita pe pridvorul inchis.

La exterior cladirea a fost impdobita cu diferite ornamente arhitectonice specifice epocii in care a fost construita. Lumina ce patrunde in interior prin ferestrele mari, face sa se descopere opera de arta ce a fost creata de marele pictor, pe atunci tanar si la inceputul carierei sale, Gheorghe Tattarescu, care semneaza in 1864 icoana Mantitorului ce se afla astazi in catapeteasma.

Pictura murala interioara este realizata in tehnica ulei, in stil renascentist si cuprinde scene ce prezinta momente din viata Mantuitorului, a Maicii Domnului si portretele unor Sfinti, respectandu-se in toate cele trei parti ale bisericii altar, naos si pronaos randuiala erminiei bizantine.

Catapeteasma conceputa si realizata in stil baroc, contine in registrul icoanelor imparatesti icoana Mantuitorului, a Maicii Domnului, a Bunei Vestiri, a Sfantului Ioan Botezatorul, a Sfantului Ierarh Spiridon, a Sfantului Mucenic Gheorghe. Pe usile diaconesti sunt reprezentati Sfintii Arhangheli iar pe usile imparatesti scena Bunei Vestiri. In registrul urmator sunt asezate icoanele praznicale, in centru avand Cina cea de Taina, desupra urmeaza registrele cu icoanele Sfintilor Aposoli si ale Sfintilor Prooroci ce au in centru icoana Dreptului Judecator, tampla incheindu-se cu icoana Sfintei Treimi ce este flancata de molenii iar desupra sta Crucea Sfintei. Jertfe. Lucrarile au fost incheiate in 1865, an in care dupa traditia locului, a avut loc sfintirea in ziua de 12 Decembrie, de atunci Sfantul Ierarh Spiridon fiind socotit al doilea hram al bisericii.

Biserica Buna Vestire, in urma cererii Epitropiei Grecesti, adresate Preafericitului Parinte Patriarh Justinian Marina, a trecut sub jurisdictia Patriarhiei Bisericii Ortodoxe Romane, incepand cu data de 1 aprilie 1967.

Biserica Buna Vestire adaposteste, prin bunavointa Preasfintitului Parinte Ambrozie, Episcopul Giurgiului, particele din Moastele Sfintei Mucenite Ecaterina si Vesmantul Cuvioasei Parascheva.

Sursa: 
Preot iconom stavrofor Petrisor Gh. Pitulice, slujitor la Parohia Buna Vestire - Giurgiu

REVISTA ORTODOXA,Seria a II-a, Anul 3 Nr. 14/martie 2009, PERIODIC AL EPISCOPIEI GIURGIULUI

Radu Alexandru

24 Iulie 2014

Vizualizari: 5704

Voteaza:

Biserica Buna Vestire - Giurgiu 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE