Manastirea Sfintii Chiril si Metodie - Ujkowice

Manastirea Sfintii Chiril si Metodie - Ujkowice Mareste imaginea.

Manastirea Sfintii Chiril si Metodie este o manastire ortodoxa aflata in localitatea Ujkowice, in cadrul diocezei Przemysl-Novy Soncz, din Polonia. Hramul manastirii este praznuit in ziua de 24 mai.

Sfantul Chiril (826-869) si Sfantul Metodie (815-844) sunt numiti "apostolii slavilor" pentru ca au tradus Sfanta Scriptura in limba slavona. Cei doi frati, Chiril si Metodie, au creat alfabetul "glagolic", care, mai tarziu, cu unele adaugiri ale ucenicilor, s-a dezvoltat in alfabetul chirilic. Constantin (care si-a luat numele Chiril abia in ultimele luni de viata) si Metodie s-au nascut intr-o familie nobila din Tessalonic, Grecia.

Manastirea Sfintii Chiril si Metodie - Ujkowice

Istoria manastirii din Ujkowice incepe in anul 1984, cand doi preoti greco-catolici, anume Nicodim Makara si Atanasie Debowski, au sosit in acest loc din America, cu intentia de a intemeia o comunitate monahala. Cei doi nevoitori s-au asezat in locul actual in vara anului 1986.

Dupa anul 1980, cei doi ieromonahi, fosti vietuitori ai Manastirii Jasna Gora, au cunoscut faptul ca Biserica Catolica s-a indepartat de Biserica Apostolica initiala. Astfel, cei doi au luat hotararea sa treaca in Biserica Greco-Catolica.

In ziua de 24 iulie 1986, dupa primirea binecuvantarii episcopului greco-catolic Vladimir Tarasewicz, cei doi ieromonahi au cumparat o ferma, la marginea localitatii Ujkowice, in apropiere de Przemysl, in sud-estul Poloniei. In aceasta ferma si-au amenajat doua chilii si au inceput sa construiasca o capela smerita.

Inca de la inceput, noua comunitate a intampinat presiunea comunitatii locale si a clerului diocezei romano-catolice din Przemysl. In anul 1994, ca un rezultat al deselor presiuni romano-catolice, arhiepiscopul din Przemysl, comunitatea de credinciosi dinUjkowice, arhimandritul Nicodim si staretul Atanasie si-au marturisit dorinta puternica de a fi primiti in sanul Bisericii Ortodoxe din Polonia.

In ultimii ani, Manastirea Sfintii Chiril si Metodei este insufletita de o obste de aproape douazeci de monahi. Este cea mai mare manastire ortodoxa de calugari din Polonia. In vechime, in aceasta regiune traiau foarte multi ortodocsi. In biserica manastirii se afla icoana Maicii Domnului Indrumatoarea, praznuita in data de 3 februarie.

Iulian Predescu

Despre autor

Teodor Danalache Teodor Danalache

Senior editor
718 articole postate
Publica din 30 Iulie 2009

Pe aceeaşi temă

23 Decembrie 2013

Vizualizari: 2695

Voteaza:

Manastirea Sfintii Chiril si Metodie - Ujkowice 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE