Manastirea Sfantul Gheorghe - Novgorod

Manastirea Sfantul Gheorghe - Novgorod Mareste imaginea.

Manastirea Sfantul Gheorghe din Novgorod, cunoscuta si sub numele Manastirea Yuriev, se numara printre cele mai vechi asezaminte monahale din Rusia. Este situata la sud de Novgorod, pe malul stang al Raului Volkhov, in apropierea locului unde acesta se varsa in lacul Ilmen. Manastirea Sfantul Gheorghe a fost intemeiata in secolele XI-XII si reprezinta cea mai importanta manastire din Novgorod.

Nu se cunoaste cu exactitate data intemeierii Manastirii Sfantul Gheorghe. Potrivit traditiei, aceasta ar fi fost intemeiata in 1030. In acel an, dupa o victorie decisiva asupra trburilor chud, printul Iaroslav cel Intelept a hotarat sa comemoreze acest eveniment atat prin ridicarea unor biserici in Novgorod si Kiev, cat si prin intemeierea oraului Yuriev (in prezent Tartu, Estonia), inchinate sfantului sau ocrotitor, Gheorghe (Yuri). Biserica din Novgorod a fost construita pe drumul ce conducea catre resedinta de vara a printului, situata in satul Rakomo, pe malul lacului Ilmeni. Ulterior pe locul ei a fost ridicata o manastire.

Cel dintai document istoric in care este mentionata manastirea dateaza din 1119, cand printul Vsedolov Mstislavovich a intemeiat ’o biserica din piatra cu hramul Sfantul Gheorghe, la care a lucrat mesterul Pyotr”.

Importanta catedralei Sfantul Gheorghe a sporit intrucat in acest loc a fost scrisa Prima Cronica din Novgorod. Tot in aceasta catedrala aveau sa fie inmormantate personalitati ale Novgorodului, intre acestea numarandu-se mama lui Alexander Nevsky si fratele sau Dmitry Shemiaka.

De la inceputul secolului al XIII-lea egumenul manastirii a fost ridicat la rangul de arhimandrit. In scurt timp, arhimandritii au primit titlul “Arhimandrit de Novgorod” si, timp de cateva secole, acestia erau singurii arhimandriti din tinuturile Novgorodului. De-l aungul timpului numerosi vietuitori ai acestei manastiri au fost alesi Arhiepiscopi de Novgorod.

Catedrala Sfantul Gheorghe il impresioneaza chiar si pe calatorul modern prin marimea sa, precum si prin maretia si fastul interiorului. Catedrala a fost pictata la mijlocul secolului al XII-lea. In 1902 vechea pictura a fost refacuta aproape integral. Frescele initiale mai pot fi vazute doar in zona din apropierea ferestrelor si in partea superioara a turnului cu scara, unde in vechime a fost organizat un mic paraclis.

Manastirea Sfantul Gheorghe a impartasit aceeasi soarta cu majoritatea Bisericilor Ortodoxe din Rusia, dupa ce conducerea Rusiei a fost preluata de catre bolsevici. Din 1928, cinci din cele sase biserici ale manastirii au fost distruse si, in 1929, manastirea a fost inchisa. In timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, regiunea Novgorod a fost ocupata de trupele germane si spaniole care au provocat pagube si mai mari ansamblului monahal. In 1991 manastirea a fost inapoiata Bisericii Ortodoxe Ruse. De atunci, manastirea se afla intr-un amplu proces de restaurare.

Radu Alexandru

22 Aprilie 2014

Vizualizari: 2973

Voteaza:

Manastirea Sfantul Gheorghe - Novgorod 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE