Manastirea Sfanta Lavra - Kalavrita

Manastirea Sfanta Lavra - Kalavrita Mareste imaginea.

Manastirea Sfanta Lavra este situata la o distanta de 5 km de localitatea Kalavrita din Peloponez, Grecia. Acest asezamant monahal ortodox poseda o deosebita insemnatate istorica intrucat de aici a pornit in 1821 flacara revoltei si tot aici arhiepiscopul Vechilor Patre, Gherman, a dat semnalul inceperii insurectiei grecesti inaltand stindardul Revolutiei Grecesti.

Potrivit traditiei Manastirea Sfanta Lavra a fost ctitorita in 961de monahul Evghenios de la Manastirea Marea Lavra din Muntele Athos. La inceput, a fost un metoc al Marii Lavre. In scurt timp, insa, numarul monahilor a crescut la aproximativ 1000, si noua manastire a devenit autonoma, pastrand insa numele manastirii “mama”.

De-a lungul anilor in acest lacas sfant isi vor gasi tihna duhovniceasca foarte multi calugari. In 1585 a fost incendiata de catre otomani pentru a fi rectitorita in 1600. De-a lungul anilor manastirea va fi tinta si unor jafuri. Dupa 1600, a suferit distrugeri insemnate fie din cauza cutremurelor, fie din cauza turcilor.

De asemenea, in 1770, manastirea a fost distrusa de catre albanezi iar in 1826 de catre Ibrahim. In 1828, manastirea a fost reconstruita pe locul pe care se afla in prezent.

Manastirea fost distrusa in 1943 de catre trupele germane.

Dupa cel de-al doilea Razboi Mondial, Manastirea a fost reconstruita. Pe partea dreapta a intrarii principale in incinta se afla un paraclis construit pe locul unde a fost anuntata Revolutia de catre episcopul Gherman in 1821.

Printre obiectele de valoare ale manastirii sunt drapelul revolutiei din 1821, epitaful anului 1754 brodat la Smirni, icoana Sfantului Gheorghe brodata la Constantinopol, Evanghelia primita in dar de la Imparateasa Rusiei, Ekaterina a II-a, precum si odajdiile ornate ale ierarhului Gherman.

In biblioteca manastirii se afla peste 3000 de documente, cel mai vechi datand din 1502.

Printre sfintele moaste, pe care le detine Manastirea Sfanta Lavra, se afla capul Sfantului Alexie, omul lui Dumnezeu, si paritcle din moastele sfintilor ocrotitori ai Kalavritei, ce au fost donate de Imparatul Emanuil Paleologul in 1398. De asemenea, la Manastirea Sfanta Lavra se afla un fragment din capul Sfantului Filaret cel Milostiv, moastele Sfantului Pantelimon si ale Sfintei Paraschevi precum si moastele Sfintilor doctori fara de arginti, Cosma si Damian.

Radu Alexandru

Pe aceeaşi temă

13 Februarie 2014

Vizualizari: 3163

Voteaza:

Manastirea Sfanta Lavra - Kalavrita 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE