Manastirea Sfanta Irina - Rethymnon

Manastirea Sfanta Irina - Rethymnon Mareste imaginea.

Manastirea Sfanta Irina este unul dintre cele mai vechi asezaminte monahale din Creta, fiind intemeiata inainte de 1362. Este situata la altitudinea de 260 m, la poalele Muntelui Vrisinas, la aproximativ 5 km de localitatea Rethymnon.

Acest asezamant monahal a fost intemeiat langa Rethymnon intre anii 961 - 1204. Prima atestare documentara dateaza din 1362, manastirea fiind amintita intr-un document venetian. Dupa revolutia din 1821 manastirea cunoaste o perioada de declin. Incepand cu anul 1844 manastirea se afla sub tutela Comisiei Scolilor. In 1866 acest asezamant monahal va fi subordonat Manastirii din Halevi fiind totodata deteriorat de turci.  Din 1870 acesta este partial refacut de localnici. In 1871 este pictata Icoana Sfintei Irina de catre Ioan Stathakis. 

In 1895 Episcopul Ierotei de Praudakis a intemeiat pe langa manastire o scoala crestina. In 1897 in timpul ultimei revolutii (1897-1898) turcii l-au prins pe directorul scolii si au incendiat manastirea. Manastirea Sfanta Irina va fi parasita timp de un secol. In 1900 manastirea aflata in ruine este declarata inactiva iar in 1903 este trecuta in subordinea manastirii din Arsani.

In 1989 la initiativa Episcopului Teodor Tzedakis incep lucrarile de restaurare a manastirii. In 1991 Manastirea Chalevi devine devine subordonata Manastirii Sfanta Irina. In 1994 are loc sfintirea Paraclisul Sfintilor Rafael, Nicolae si Irina.

Privita din departare manastirea ne reaminteste de o cetate. In centrul ansamblului se afla Biserica Sfanta Irina, ce este inconjurata de chilii, vechea presa de ulei, Paraclisul Sfintilor Rafael, Nicolae si Irina, muzeul manastirii, ateliere de pictura si croitorie. In afara incintei pot fi vazute ruinele vechii biserici inchinate Sfintelor Irina, Ecaterina si Eufimia.

In prezent, Manastirea de maici Sfanta Irina este considerata drept una dintre cele mai frumoase manastiri de pe insula intrucat a fost restaurata cu mare grija, pastrand arhitectura initiala.  In 1995 Manastirea Sfanta Irina a primit din Partea Uniunii Europene premiul pentru Arhitectura “Europa Nostra”.

Radu Alexandru

Pe aceeaşi temă

24 Martie 2014

Vizualizari: 3433

Voteaza:

Manastirea Sfanta Irina - Rethymnon 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE