Manastirea Prodromu - Sfantul Ioan Botezatorul din Arcadia

Manastirea Prodromu - Sfantul Ioan Botezatorul din Arcadia Mareste imaginea.

Manastirea Prodromou, inchinata Sfantului Ioan Botezatorul, este una dintre minunatele manastiri aflate ascunse in defileul Lousios, din Arcadia, Peloponez, Grecia. Locasul de inchinare, zidit in secolul al XII-lea, isi asteapta si astazi inchinatorii, atarnat pe peretele abrupt de stanca. Ciserica actuala a manastirii dateaza din secolul al XVI-lea.

Arcadia si manastirile sihastrilor

Peloponezul este o regiune a Greciei, formata din cinci prefecturi, aceasta acoperind numai partial peninsula care ii poarta numele. Una dintre cele mai deosebite prefecturi ale Peloponezului, din punct de vedere administrativ, cat si religios, este cea numita Arcadia, cea mai intinsa dintre toate, ea acoperind aproape o cincime din intreaga suprafata a regiunii.

Arcadia - Arkadia - este o regiune din Peloponez, Grecia. Arcadia isi are capitala regionala la Tripoli, aceasta fiind cea mai intinsa prefectura din Peloponez. Cele mai renumite localitati din aceasta prefectura sunt: Tripoli, Astros, Vytina, Dimitsana, Lagkadia, Leonidi, Leontari, Levidi, Megalopolis si Stemnitsa.

In antichitate, in renumita Arcadia se aflau foarte multe temple pagane, inchinate zeilor Zeus si Hera. Tot in Arcadia se afla si maretul Stadion antic unde se desfasurau Jocurile Olimpice. Numele regiunii este luat de la personajul mitologic Arcas. In prefectura de Arcadia, in localitatea numita Vasta, din municipalitatea Megalopolis, se afla miraculoasa Biserica a Sfintei Teodora de Peloponez.

Lousios este defileul ce impodobeste Arcadia, facand din aceasta parte a ei un minunat colt de rai. Desi doar un mic afluent al raului din apropiere, raul Lousios beneficiaza pe cursul superior de unul dintre cele mai importante canioane din Grecia. Cu o lungime de numai cinci kilometri, defileul Lousios are o adancime de 300 de metri, pe portiunea cea mai ingusta si mai spectaculoasa. Pe stancile abrupte ale reliefului se inalta manastiri si biserici medievale.

Datorita reliefului muntos si densitatii padurilor, locul a servit multora drept loc de refugiu, atat in fata armatelor inamice, cat si in fate atacurilor lumesti ale diavolului. Astfel, aici au luat nastere o serie de minunate manastiri cu duh bizantin. Dintre acestea, trei sunt inca in picioare si incanta inimile pelerinilor si ale rugatorilor: Manastirea Prodromu - Sfantul Ioan Botezatorul, Manastirea Filosofu - Philosophou si Manastirea Aimyalon.

Manastirea Sfantul Ioan Botezatorul din Arcadia - scurt istoric

Manastirea Sfantul Ioan Botezatorul - Prodromou - este o manastire ortodoxa zidita in secolul al XII-lea, fiind cea mai spectaculoasa manastire dintre cele aflate in canionul din jurul ei. Peisajul este impresionant si aminteste de manastirile de la Meteora. Manastirea Sfantul Ioan Botezatorul a fost construita in apropierea satelor pitoresti Stemnitsa si Dimitsana. Manastirea Prodromu este asezata la o distanta de numai 14 kilometri mai spre sud de localitatea Dimitsana si la alti 9 kilometri sud-vest de Stemnitsa, pe malul stang al defileului amintit.

Biserica manastirii a fost zidita in anul 1167, de catre imparatul bizantin Manuel Comneanul. Biserica este de tip basilical, avand o singura cupola si valoroase fresce bizantine. Manatirea a fost populata puternic pana in secolul al XVI-lea, in cadrul celui de-al XII-lea secol, intreaga zona inflorind foarte puternic, din punct de vedere monahal.

In cadrul luptelor revolutionarilor din 1821, Manastirea Sfantul Ioan Botezatorul - Prodromou a devenit refugiu si spital pentru luptatorii raniti. In anul 1834, manastirea a fost inchisa, printr-un decret de dizolvare a manastirilor din zona, care hotara inchiderea oricarei manastiri care avea in obste mai putin de sapte calugari. Abia in anul 1838 manastirea va fi redeschisa.

In atelierele manastirii se pregatesc minunate vestminte preotesti si haine bisericesti. Biblioteca manastirii pastreaza o remarcabila colectie de peste o 1000 de carti. Manastirea Sfantului Ioan Botezatorul din Arcadia, Peloponez, continuand traditia cea veche, este si astazi un centru religios si spiritual de mare insemnatate. Manatirea isi serbeaza hramurile in zilele de 17 mai si 29 august.

Teodor Danalache

Pe aceeaşi temă

06 Ianuarie 2013

Vizualizari: 5877

Voteaza:

Manastirea Prodromu - Sfantul Ioan Botezatorul din Arcadia 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE