Manastirea Pantocrator - Constantinopol

Manastirea Pantocrator - Constantinopol Mareste imaginea.

Manastirea Pantocrator este una dintre cele mai insemnate edificii bizantine pastrate si astazi in aglomeratul Istanbul. Manastirea se afla in Fazilet Sokagı, in districtul Fatih, intr-un cartier numit cu numele moscheei, anume Zeyrek. Aceasta manastire este a doua cea mai mare biserica din Istanbul, dupa Catedrala Sfanta Sofia.

Manastirea a fost intemeiata de catre imparatul Ioan al II-lea Comneanul (1118-1143) si de catre sotia lui, Irina, printesa a Ungariei. Mareata manastire bizantina, inchinata Mantuitorului A-toate-Tiitor si Maicii Domnului Mult-milostiva, a fost construita intre anii 1118 si 1137.

Aceasta manastire este cel mai mare locas de cult din Constantinopol, zidit dupa perioada imparatului Iustinian I. De asemenea, aceasta este singura biserica mareata din acea vreme veche careia i se cunoaste arhitectul cu numele sau, anume Nichifor.

Manastirea Pantocrator, cat si viata bisericeasca din aceasta, ne este cunoscuta in detaliu din actele intemeierii acesteia. In aceste documente sunt descrise, cu lux de amanunte, cladirile, ctitorii si toate celelalte detalii ce tin de zidirea si intretinerea manastirii. Biserica acestei manastiri consta din trei biserici separate, lipite intre ele prin ziduri comune.

Biserica din partea sudica a maretei cladiri a fost construita mai intai, de catre imparateasa Irina. Manastirea zidita de imparateasa Irina, intre anii 1118 si 1124, cuprindea o biserica inchinata Mantuitorului Pantocrator, o biblioteca si un spital.

La scurt timp dupa moartea imparatesei sale, imparatul Ioan al II-lea Comneanul a zidit o a doua biserica, in partea nordica a celei dintai, pe care a inchinat-o Maicii Domnului Mult-milostiva. In cele din urma, imparatul Ioan a legat cele doua biserici intre ele, prin zidirea unei capele, inchinata Sfantului Mihail, care a si devenit cripta funerara imperiala, pentru familiile Comneana si Paleologa.

La zidirea capelei din mijloc, cele doua biserici au fost putin modificate, in partea lor dinspre capela. In capela zidita intre cele doua biserici au fost inmormantati mai multi imparati, printre care si ctitorii acesteia, anume Ioan si Irina, alaturi de Manuel I Comneanul (1143-1180) si Manuel al II-lea Paleologul (1391-1425).

Imparateasa Irina este prima care a fost inmormantata in aceasta capela. Sarcofagul acesteia a fost luat de aici in anul 1960, spre a fi asezat in Muzeul de Arheologie. Astazi, acesta se afla asezat in pronaosul Bisericii Sfanta Sofia.

In vremea dominatiei latine, dupa Cruciada a Patra, complexul monahal a fost folosit drept loc de resedinta pentru clericii latini, aici fiind pastrata si o icoana a Maicii Domnului Indrumatoarea - Hodighitria. Dupa aceasta, manastirea a fost folosita drept palat imperial, de catre imparatul latin Baldwin.

In vremea paleologilor a fost restaurata in intregime manastirea, acum ea fiind repopulata cu calugari ortodocsi. Cel mai renumit dintre calugarii care au vietuit aici a fost Ghenadie al II-lea Scolarul, care a plecat de aici spre a fi ales primul Patriarh al Constantinopolului, dupa caderea acestuia sub otomani.

In anul 1453, odata cu ocuparea Constantinopolului, Manastirea Pantocrator, adica cele trei biserici lipite intre ele, au fost transformate in moschee. Dupa transformarea in moschee, cladirea a fost numita Molla Zeyrek, dupa numele unuia dintre predicatorii musulmani de aici.

Gradina manastirii este decorata cu bucati de coloane bizantine, cu capiteluri si alte pietre vechi. In interiorul bisericii se afla si astazi, o serie dintre decoratiile ei originale: bucati de marmura, tocuri de usa si abside din marmura. Intreaga biserica a fost supusa unor serii de restaurari. Pupitrul musulman, zidit in secolul al XV-lea, a fost construit din fragmente de sculpturi bizantine. Manastirea Pantocrator din Istanbul a fost trecuta pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO.

Teodor Danalache

Pe aceeaşi temă

26 Iunie 2012

Vizualizari: 5930

Voteaza:

Manastirea Pantocrator - Constantinopol 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE