Manastirea Gorniak

Manastirea Gorniak Mareste imaginea.

Manastirea Gorniak, aflata in apropierea orasului Petrovac, langa localitatea Zagubica, in regiunea Branicevo, din Serbia, a fost construita in secolul al XIV-lea. Construirea acesteia s-a realizat intre anii 1376-1380, sub indrumarea Sfantului Cuvios Grigorie Athonitul, staretul Manastirii Grigoriu, cu ajutorul printului Lazar al Serbiei.

Sfantul Grigorie, ctitorul Manastirii Grigoriu, din Sfantul Munte Athos, numit si "Grigorie Isihastul" sau "Grigorie Noul Sinait", a trait in secolul al XIV-lea. Sfantul Cuvios Grigorie, urmas al Sfantului Grigorie Sinaitul (27 noiembrie), a trecut la cele vesnice in ziua de 7 decembrie 1406.

La inceput, manastirea s-a numit Zdrelo. Pe la anul 1520, cand aceasta manastire apare mentionata in documentele turcesti, obstea acesteia nu mai numara decat sase calugari. Apoi, in urma Tratatului din Pozarevac, manastirea a ajuns in ruina.

 

Cuviosul Maxim, in calitate de nou staret, a refacut biserica manastirii si a reparat cladirile anexe. Odata reinfiintata, manastirea a gazduit viata monahala in mod neintrerupt, pana astazi. Chiar si in vremea razboiului, manastirea a ramas populata.

Biserica veche are hramul Inaltarea Domnului, iar paraclisul din Pestera Cuviosului Grigorie il are drept ocrotitor pe Sfantul Ierarh Nicolae. Arhitectura din Manastirea Gorniak este tributara Scolii Morava. Biserica cea mare, inchinata si Intrarii in Biserica a Maicii Domnului, este construita in forma de cruce, avand o cupola mare asezata pe naos. Turnul clopotnita si pridvorul au fost adaugate mai tarziu.

 

In pestera se pastreaza pana astazi o serie de vechi fresce bizantine. Acestea au fost zugravite in anul 1847. In aceasta pestera se afla Moastele Sfantului Grigorie Athonitul, ctitorul manastirii.

Pana in anul 1761, cinstitele sale Moaste au fost pastrate in Manastirea Grigoriu, din Sfantul Munte Athos. Dupa aceasta data, in urma unui incendiu, ele au fost mutate in Manastirea Gorniak, unde acestea se afla si astazi. Din pricina jugului otoman, cinstitele Moaste au fost purtate pe la mai multe manastiri. In anul 1977, o parte din Sfintele sale Moaste au fost asezate in biserica Manastirii Grigoriu.

Iulian Predescu

 

Pe aceeaşi temă

07 Decembrie 2013

Vizualizari: 2293

Voteaza:

Manastirea Gorniak 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE