Manastirea Chrysorrogiatissa - Cipru

Manastirea Chrysorrogiatissa - Cipru Mareste imaginea.

Manastirea Chrysorrogiatissa este situata la 40 de kilometri nord de Paphos, in Cipru si a fost fondata in anul 112 de catre pustnicul Ignatios. Manastirea adaposteste numeroase icoane si ornamente religioase valoroase, pastrate aici inca de la fondarea sa.

Manastirea Chrysorrogiatissa se afla la aproximativ doi kilometri sud de satul Pano Panayia din Paphos. Manastirea si-a luat numele de la icoana Fecioarei Maria, care ofera lapte de aur din sani de aur. In zilele noastre insa, din motive puritane, turistilor le este explicata in mod eronat orginea numelui icoanei. Se spune ca numele vine fie de la o rodie de aur, fie de la muntele Rogia.

Icoana Panagia Chrysorrogiatissa infatiseaza pe Maica Domnului tinand in brate pe Pruncul Iisus. Se crede ca icoana face parte din seria de 17 icoane pictate de Apostolul Luca. Potrivit credintei, icoana a fost aruncata in marea Isafria din Cilicia de catre o femeie pioasa, in timpul perioadei iconoclaste, salvand astfel icoana de la distrugere. Valurile marii au dus insa icoana intr-un mic port din Acheleia, cunoscut sub numele de Moulia, din Paphos.

Icoana a stat adapostita intr-o pestera timp de 400 de ani. Pe data de 15 august 1152, data Adormirii Maicii Domnului, pustnicul Ignatios, ghidat de o lumina galbena, a gasit icoana si a luat-o in chilia sa din muntele Kremasti.

In curand insa, pustnicul Ignatios a construit prima manastire Chrysorrogiatissa, chiar pe locul unde se afla si in zilele noastre. Din acele vremuri, manastirea se afla sub ocrotirea Manastirii Kykkos. In anul 1768, episcopul din Paphos, Sfantul Panaretos, a construit si biserica manastirii, care a ramas pana in zilele noastre.

In timpul otomanilor, manastirea a intrat in posesia unor terenuri cu maslini, in satele si provinciile din Paphos, Limasol si Larnaca. In timp insa, terenurile s-au pierdut. Pe 24 octombrie 1967, manastirea a fost incendiata, insa in scurt timp a fost reconstruita dupa planurile originale.

In prezent, la Manastirea Chrysorrogiatissa nu adaposteste calugari, insa staretul Dionysios locuieste aici. Manastirea adaposteste si o podgorie, datata din anul 1751. Vinul de la aceasta manastire este considerat de o calitate excelenta, primind numeroase premii internationale.

La Manastirea Chrysorrogiatissa se gaseste si o cutie gravata in care se afla icoana Panagia Chrysorrogiatissa. Pe aceasta cutie se afla 10 mici gravuri care spun povestea fondarii manastirii si miracolele infaptuite de Fecioara Maria. Imaginele gravate infatiseaza povestea icoanei pictate de catre Apostolul Luca si miraculoasa calatorie a icoanei in Cipru. De asemenea sunt infatisate si cele sase miracole.

Inca din cele mai indepartate vremuri ale ocupatiei otomane in Cipru, turcii s-au instalat in satul Lapithiou, situat in apropierea Manastirii Chrysorrogiatissa. La inceput, turcii au lucrat la manastire, insa apoi au transformat biserica din sat in moschee.

In anul 1794, in timpul unei revolte impotriva otomanilor, biserica profanata din sat a fost convertita din nou la crestinism. Prin ordin imperial, guvernul otoman a ordonat uciderea lui Hadji Giorgios, capul rascoalei. Biserica din Lapithiou a fost din nou transformata in moschee, insa straretul Ioakim nu a fost ucis, din respect pentru varsta sa inaintata. Satul grecesc Lapithiou s-a aflat astfel sub ocupatie turca, insa in zilele noastre este nelocuit.

Sursa: CrestinOrtodox.ro

25 Iunie 2012

Vizualizari: 6397

Voteaza:

Manastirea Chrysorrogiatissa - Cipru 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE