Manastirea Bebenhausen

Manastirea Bebenhausen Mareste imaginea.


Manastirea Bebenhausen

Manastirea Bebenhausen se afla asezata in mijlocul micutei localitati istorice Bebenhausen, aflata in nordul orasului Tubingen - Germania. Localitatea Bebenhausen este incadrata in districtul Wuttemberg-ului, si asezata in mijlocul padurii Schonbuch, ceea ce ii ofera un cadru natural si un mediu prielnic activitatilor sale.

Manastirea Bebenhausen a fost infiintata in anul 1183 de catre contele Rudolf de Tubingen. Primii vietuitori de aici au fost niste calugari premonstrieni, insa acestia nu au stat foarte mult in manastire, caci in anul 1190 aceasta avea sa fie inclusa in randul manastirilor cisterciene.

La scurt timp dupa aceasta au inceput lucrarile de ridicare a bisericii manastirii, care avea sa fie terminata in anul 1228. In scurt timp, Manastirea Bebenhausen va ajunge una dintre cele mai bogate manastiri din intreg Wurttemberg-ul.

Celelalte cladiri ale manastirii au fost terminate treptat, pana prin secolul al XIII-lea. Intre anii 1320 si 1359, absidele corului, ridicate initial in stilul romanic, aveau sa fie inlocuite cu una mare, in stil gotic. In anul 1335 va fi ridicata si o trapeza de vara, iar pana spre sfarsitul secolului al XIV-lea va mai aparea si un elegant turn.

          

Manastirea ce ni se infatiseaza astazi a fost reconstruita pe la sfarsitul secolului al XV-lea. Tot in acea perioada, dormitorele monahale au fost transformate in chilii austere individuale.

Reforma a dus si la incetarea activitatilor din Manastirea Bebenhausen. Institutia manastirii a fost dizolvata in anul 1535 iar nava bisericii manastirii a fost daramata in anul 1537.

Biserica va fi mai apoi reconstruita de catre Christopher von Wurttemberg, care a si transformat Manastirea Bebenhausen intr-o scoala protestanta. Scoala avea sa fie inchisa in anul 1806, de catre regele Friedrich I, care a inceput sa foloseasca manastire dupa pofta sa.

La inceputul secolului al XIX-lea, abatia antica a fost transformata intr-un conac de vanatoare pentru regii din Wurtemberg. Dupa restaurarea acesteia, biserica a fost resfintita in anul 1885.

Succesorul regelui Friedrich I a fost regele Karl, care a inceput sa refoloseasca locul pe post de palat, transformand parti intregi ale acestuia in locuinta personala.

          

Ultimul rege din Wurttemberg, regele Wilhelm al II-lea, 1891-1921, l-a folosit tot pe post de resedinta regala, alaturi de sotia sa, Charlotte. Acestia s-au retras din conducere si au trait in manastire inca din anul 1918. Regele a murit trei ani mai tarziu, iar sotia acestuia in anul 1946.

Intre anii 1946 si 1952, parlamentul regional din Hohenzollern Wurtemberg a folosit manastirea ca centru de intalniri si sedinte. In anul 1975, manastirea Bebenhausen a fost trecuta in lista monumentelor istorice, astazi fiind deschisa publicului spre vizitare.

Cea mai mare parte a manastirii Bebenhausen din secolul al XII-lea se pastreaza inca. Curtea interioara este inconjurata de un culoar frumos ornat cu ferestre sculptate si multa verdeata. In centru curtii interioare se afla frumoasa fantana in stin neo-gotic.

          

Culoarele ce inconjoara gradina sunt Flamboyant gotice, avand tavanele frumos lucrate si boltite. Galeria de nord a gradinii prezinta banci de piatra sapata in zidul cladirilor, pe care calugarii se puteau aseza si citi.

In galeria de vest se afla trapeza de iarna. Aceasta a fost folosita initial de catre fratii manastirii, urmand ca mai apoi sa ajunga sa fie folosita de catre calugari. Cadrul tavanului, usor boltit, este sustinut de trei grinzi sculptate. Pe unul dintre pilastrii ce sustin grinzile, se poate vedea blazonul abatelui cistercian John Friedingen, alaturi de data ridicarii trapezei.

          

Galeria de sud include trapeza de vara, care detine, pe tavanul ei boltit, fresce restaurate in secolul al XIX-lea, alaturi de coloane subtiri. Camera este luminata de catre 11 ferestre foarte mari.

Nivelul seperior al galeriei de est pastreaza chiliile monahilor, alaturi de libraria monahala si o camera special aranjata pentru arhiducele Ferdinand al Austriei, care a facut penitenta aici, in anul 1526.

          

Exteriorul bisericii manastirii - Biserica Sfanta Maria - infatiseaza o fereastra foarte mare, incadrata de stocatura in piatra. Turnul de dimensiuni mici al bisericii, ridicat in stilul Flamboyant gotic, este sustinut de niste mici contraforti.

Manastirea Bebenhausen este trecuta in randul celor mai bine conservate si importante cladiri ridicate in stilul gotic tarziu din sud-vestul Germaniei. Datorita acestui lucru, dar nu numai, Manastirea Bebenhausen este vizitata anual de un numar foarte mare de vizitatori.

Pe aceeaşi temă

28 Iunie 2012

Vizualizari: 2866

Voteaza:

Manastirea Bebenhausen 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE