Catedrala Sfantul Vladimir, Kiev

Catedrala Sfantul Vladimir, Kiev Mareste imaginea.

Catedrala Sfantul Vladimir (cunoscuta si ca Volodymyrsky/Vladimirsky Cathedral) este un monument religios aflat in centrul Kievului. Catedrala constituie una dintre atractiile principale ale orasului, precum si sediul Bisericii Ortodoxe Ucrainene, Patriarhia Kievului. Sfantul Vladimir este in acelasi timp una dintre cele doua mari biserici ortodoxe ucrainene.

Catedrala Sfantul Vladimir - Istoric si descriere

In 1852, Mitropolitul Filaret al Moscovei a sugerat sa se construiasca o catedrala mare in Kiev. Motivul il constituia aniversarea a 900 de ani de la botezul Rusiei Kievene, facut de catre printul Vladimir cel Mare al Kievului (Sfantul Vladimir). Oameni din tot imperiul Rusiei au inceput sa faca donatii in acest scop. Astfel, pana in 1859, fondul catedralei era reprezentat deja de o suma mare, care se ridica la 100.000 de ruble. Pechersk Lavra (Manastirea Pesterilor) din Kiev a produs un milion de caramizi si le-a oferit catedralei. Design-ul a fost executat initial in stil neo-bizantin, de catre arhitectii I. Schtrom, P. Sparro, R. Bemhardt, K. Mayevsky, V. Nikolayev. Versiunea finala a design-ului apartine lui Alexander Vikentievich Beretti. Este o constructie traditionala in 6 parti, 3 abside incununate de 7 cupole. Inaltimea crucii din domul principal este de 49 metri.

Ceea ce frapeaza in mod deosebit este interiorul foarte colorat al catedralei. Mozaicurile au fost executate de catre maestri venetieni. Frescele au fost realizate de catre un grup de pictori, sub indrumarea profesorului A. Prakhov. Acestia sunt S. Kostenko, V. Kotarbinsky, Mikhail Nesterov, M. Pymonenko, P. Swedomsky, Viktor Vasnetsov, Mikhail Vrubel, V. Zamyraylo si altii. Pictura Sfanta Maica a Domnului din Vasnetsov, aflata in absida altarului, impresioneaza prin frumusetea sa.

Usa de la intrare este decorata cu sculpturi de bronz in relief, infatisand-o pe Sfanta Olga (Printesa Olga a Kievului) si pe Sfantul Vladimir. Prima lucrare este realizata de sculptorul R. Bakh, iar cea de-a doua de sculptorul H. Zaieman. Iconostasul este sculptat din marmura alba adusa din Carrara. Constructia catedralei a fost finalizata in 1882. Cu toate acestea, picturile au fost terminate abia in 1896.

Catedrala a suferit unele distrugeri in timpul razboiului sovietic-polonez din 1920. In timpul perioadei sovietice, constructia abia a scapat de demolare, insa a fost inchisa. Pana la cel de-al Doilea Razboi Mondial, catedrala Sfantul Vladimir a jucat rol de muzeu al religiei si ateismului. Inainte de a fi fost distruse de catre bolsevici, moastele Sfintei Barbara, o martira din secolul al III-lea, au fost transferate din Manastirea Sfantul Mihail in catedrala Sfantul Vladimir si au ramas aici din acel moment.

Dupa razboi, catedrala a fost redeschisa si de atunci este functionala. A fost la acea vreme principala biserica a Mitropoliei din Kiev. De asemenea, Sfantul Vladimir era unul dintre putinele locuri din URSS unde turistii puteau vedea si vizita o biserica ortodoxa in stare de functionare. Monumentul a trait momentul renasterii religiei ortodoxe in 1988. La acea data, celebrarea milenara a botezului Kievului a schimbat ceva in politica sovietica in ceea ce priveste religia.

Sursa: CrestinOrtodox.ro

Pe aceeaşi temă

25 Iunie 2012

Vizualizari: 5784

Voteaza:

Catedrala Sfantul Vladimir, Kiev 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE