Catedrala Sfantul Patrick din Dublin

Catedrala Sfantul Patrick din Dublin Mareste imaginea.

Construita in memoria Sfantului Ocrotitor al Iralndei, Catedrala Sfantul Patrick este situata langa binecunoscuta fantana unde, potrivit traditiei, Sfantul Patrick i-a increstinat pe primii localnici. Catedrala Sfantul Patrick este in prezent Catedrala Nationala a Bisericii Irlandei (Biserica Anglicana) si, de asemenea, reprezinta o destinatie turistica de prima importanta.

Catedrala Sfantul Patrick este cel mai mare lacas de cult din Irlanda. Capitala Irlandei, Dublin, are doua catedrale ce apartin Bisericii Irlandei. Arhiepiscopul de Dublin are insa resedinta oficiala in Catedrala Mantuitoului.

Din secolul al V-lea pana in anul 1191, pe acest loc s-a aflat o biserica din lemn inchinata Sfantului Patrick. Dupa acest an, biserica a primit statutul de catedrala. Edificiul actual, cea mai mare biserica din Iralnda, a fost construit intre anii 1191 - 1270.

Oricum, datorita unor lucrari de intarire si reconstructie desfasurate in 1870,  o mare parte din lacasul actual si decoratiile dateaza din epoca Victoriana.

Desi prin reconstructie s-a asigurat supravietuirea catedralei, nu s-au pastrat insa marturii cu privire la cat din edificiul actual dateaza din perioada medievala si cat dateaza din perioada victoriana.

In timpul sederii sale in Dublin, Oliver Cromwell si-a adapostit caii in naosul catedralei. De-a lungul istoriei sale catedrala a avut o importanta deosebita in viata poporului irlandez. Scriitorul si satiristul Jonathan Swift, autorul "Calatoriilor lui Guliver", a fost paroh al catedralei din 1713 pana in 1745. Mormantul si epitaful sau pot fi vazute in catedrala.


Scoala Corala a fost intemeiata in 1432 si multi dintre membrii sai au participat la prima reprezentatie a lucrarii  "Mesia"  a lui Handel in 1742. Aceasta compozitia este expusa intr-o caseta din sticla in catedrala.

Din 1783 pana in 1871 catedrala a servit drept Capela a Ordinului Sfantului Parick. Odata cu separarea Bisericii Irlandei in 1871 ceremonia de instalare a Cavalerilor Sfantului Patrick s-a mutat in Sala Sfantul Patrick a Castelului din Dublin, insa insemnele si steagurile cavalerilor inca pot fi vazute in catedrala.


In prezent, catedrala gazduieste un numar semnificativ de ceremonii publice nationale. Ceremoniile cu ocazia Zilei Eroilor, organizate de Legiunea Regala Britanica cu participarea Presedintelui Irlandei, se desfasoara in Catedrala Sfantul Patrick, an de an, in luna noimebrie.

Radu Alexandru

 

Pe aceeaşi temă

17 Martie 2014

Vizualizari: 5428

Voteaza:

Catedrala Sfantul Patrick din Dublin 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE