Catedrala Mitropolitana din Atena

Catedrala Mitropolitana din Atena Mareste imaginea.

Catedrala Mitropolitana din Atena, inchinata Bunei Vestiri, este o mareata catedrala din Atena, Grecia. Aceasta biserica, puternic centru duhovnicesc al Bisericii Ortodoxe Grecesti si cea mai mare din oras, este catedrala centrala din Arhiepiscopia Atenei si a intregii Grecii.

Mitropolia din Atena este sediul episcopal al episcopului din Atena, cat si un important centru spiritual al intregii tari. Aceasta ramane un renumit punct de orientare pentru pelerini, in mareata metropola greceasca. Aici au loc mai toate marile ceremonii religioase si evenimente bisericesti.

Catedrala Mitropolitana din Atena - scurt istoric

Cand localitatea Atena a fost aleasa drept capitala a Greciei, in anul 1834, simultan s-a simtit nevoia zidirii unei catedrala marete. Zidirea acesteia a inceput in ziua de 25 decembrie 1842, dupa savarsirea slujbei pentru Nasterea Domnului, odata cu asezarea pietrei de temelie, de catre regele Otto si imparateasa Amalia.

Pentru zidirea catedralei, muncitorii au folosit piatra din nu mai putin de 72 de biserici daramate in acea vreme. Dupa osteneala a trei arhitecti si munca intinsa pe o durata de 20 de ani, Catedrala Mitropolitana din Atena a fost terminata. Regele si regina au fost si ei prezenti in ziua de sfintire a maretei biserici. La slujba de sfintire din ziua de 21 mai 1862, catedrala a fost inchinata Bunei Vestiri.

 

Biserica este deosebit de incapatoare, aceasta avand o lungime de 40 de metri si o latime de 20 de metri. Aceasta este zidita in forma de basilica, avand trei abside si un dom central, inaltat la inaltimea de 24 de metri.

In interiorul bisericii se afla mormintele a doi sfinti, martirizati de turci, in vremea dominatiei otomane: Sfanta Filoteea din Atena si Sfantul Patriarh Grigorie al V-lea.

Sfanta Filoteea a construit o manastire, a fost martirizata in anul 1559 (sau in 1589), iar trupul ei, neputrezit, se afla si astazi in racla de argint asezata in catedrala. Aceasta sfanta este renumita pentru osteneala ei de a rascumpara, cu bani, pe femeile grecoaice luate drept sclave in haremurile turcilor.

Sfantul Grigorie al V-lea, Patriarhul Constantinopolului, a fost spanzurat in anul 1821, la ordinul sultanului otoman Mahmud al II-lea, trupul sfantului fiind mai apoi aruncat in apele Bosfor-ului. Sfantul a fost omorat pentru aprobarea lui asupra Revoltei Grecesti din ziua de 25 martie, revolta ce a dus la Razboiul National de Independenta. Trupul sfantului a fost luat de marinarii greci, care aveau barcile trase in Bosfor, si dus in Atena.

 

In partea sudica a marii catedrala se afla micuta biserica inchinata Sfantului Elefterie, numita adesea drept "Mica Mitropolie".

In piata din fata Catedralei Mitropolitane sunt asezate doua statui. Prima statuie il infatiseaza pe Sfantul Constantin al XI-lea, ultimul imparat bizantin. Cea de-a doua statuie il infatiseaza pe Arhiepiscopul Damaschin, care a fost arhiepiscop al Atenei in vremea celui de-al Doilea Razboi Mondial si regent al regelui Gheorghe al II-lea, cat si Prim Ministru al Greciei, in anul 1946.

Recent, catedrala a fost supusa unui amplu proces de restaurare si reparatii.

Teodor Danalache

Pe aceeaşi temă

26 Iunie 2012

Vizualizari: 10406

Voteaza:

Catedrala Mitropolitana din Atena 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE