Catedrala Kazan - Sankt Petersburg

Catedrala Kazan - Sankt Petersburg Mareste imaginea.

Catedrala din Kazan se afla pe bulevardul Neva, principala strada a orasului Sankt Petersburg, in Rusia. Acest maret locas de cult a fost proiectat de catre arhitectul Andrei Nikiforovich Voronikhin si a fost inaltat intre anii 1801-1818, avand o lungime de 69 de metri, o latime de 56,7 metri si o inaltime totala de 71,5 metri.

Icoana Maicii Domnului din Kazan

Icoana Maicii Domnului din Kazan - Kazanskaya - este o icoana facatoare de minuni foarte cunoscuta in Biserica Ortodoxa Rusa, ce a fost considerata de-a lungul veacurilor ocrotitoarea orasului Kazan si a poporului rus. Aceasta icoana a Maicii Domnului cu Pruncul este unica prin faptul ca in ea este reprezentata o singura mana, cea a lui Hristos care binecuvinteaza. Mainile Maicii Domnului si mana stanga a Mantuitorului nu sunt vizibile, ci se afla sub vesminte.

 

Doua mari catedrale, in Moscova si in Sankt Patersburg, sunt inchinate Maicii Domnului din Kazan si alte numeroase biserici din intreaga Rusie. Icoana este sarbatorita pe 8 iulie (21 iulie) si 22 octombrie (4 noiembrie). Numele icoanei vine de la localitatea, unde icoana a aparut, a fost pastrata, si de unde cinstirea ei deosebita s-a raspandit in mai toate asezarile tarii. In textul Slujbei sarbatorii ei se aminteste faptul ca aceasta icoana are o obarsie tainica.

Catedrala Kazan - Sankt Petersburg

In anul 1801, imparatul Pavel I al Rusiei (1754-1801) a hotarat construirea Catedralei Kazan, din Sankt Petersburg, dupa modelul Catedralei Sfantul Petru, din Roma. Mai inainte, pe locul actualei catedrale, s-a aflat o biserica modesta, inchinata Nasterii Maicii Domnului.

 

Desi stilul arhitectural al Catedralei Kazan este strain de arhitectura nationala rusa, aceasta a fost proiectata si construita doar de mesteri rusi. Cel care a proiectat planul viitoarei catedrale a fost Andrei Nikiforovich Voronikhin. Acesta, pentru prima data, a folosit o structura metalica in vederea sustinerii cupolei centrale. Lucrarile au fost supravegheate de inginerul Alexandru Sergeievich Stroganov.

In anul 1812, in aceasta impunatoare catedrala au fost aduse o parte din trofeele razboiului Rusiei cu Franta (1812-1814), castigat de armata rusa. Printre lucrurile confiscate de la armata franceza s-au aflat si mai multe obiecte din argint. Acestea din urma au fost folosite pentru intocmirea catapetesmei actuale, executata in intregime din argint, in greutate de o tona si jumatate.

In anul 1813, in interiorul Catedralei Kazan a fost inmormantat maresalul Mihail Kutuzov, comandantul rus care l-a invins pe imparatul Napoleon. In anul 1815, cheile a saptesprezece orase si opt cetati din Europa, cucerite de armata rusa, au fost aduse si asezate in Catedrala Kazan. Apoi, in anul 1837, mesterul Boris Orlovsky a proiectat doua statui din bronz pe care le-a asezat in fata catedralei: comandantul Kutuzov si printul Barclay de Tolly.

Pentru faima sa, la inceputul secolului al XX-lea, catedrala a fost jefuita, iar in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial ea a fost bombardata. Intre anii 1917-1992, catedrala a fost luata credinciosilor si folosita in scopuri straine. In anul 1932, in interiorul Catedralei Kazan, autoritatile sovietice au amenajat "Muzeul de Istorie a Religiei si Ateismului". Dar, cu voia lui Dumnezeu, "captivitatea babiloniana" a trecut, iar bisericile si manastirile au reinceput sa infloreasca.

Catedrala Kazan a fost reparata si restaurata, iar mai apoi, in anul 1998, aceasta a fost resfintita. In biserica este pastrata o icoana a Maicii Domnului din Kazan, facatoare de minuni. Credinciosi din toata Rusia si din toata lumea vin sa se inchine si sa sarute aceasta icoana veche a Maicii Domnului.

Iulian Predescu

 

Pe aceeaşi temă

11 Aprilie 2014

Vizualizari: 6251

Voteaza:

5.00 / 5 din 1 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE