Catedrala Kazan - Moscova

Catedrala Kazan - Moscova Mareste imaginea.

Catedrala Maicii Domnului Kazan, aflata in partea nord-estica a Pietei Rosii, din Moscova, Rusia, a fost construita la inceputul secolului al XVII-lea si a fost daramata, la ordinul lui Iosif Stalin, in anul 1936. Pe atunci, Stalin era secretar general al Comitetului Central al Partidului Comunist. Actuala catedrala a fost construita in anul 1993.

Icoana Maicii Domnului din Kazan

Icoana Maicii Domnului din Kazan - Kazanskaya - este o icoana facatoare de minuni foarte cunoscuta in Biserica Ortodoxa Rusa, ce a fost considerata de-a lungul veacurilor ocrotitoarea orasului Kazan si a poporului rus. Aceasta icoana a Maicii Domnului cu Pruncul este unica prin faptul ca in ea este reprezentata o singura mana, cea a lui Hristos care binecuvinteaza. Mainile Maicii Domnului si mana stanga a Mantuitorului nu sunt vizibile, ci se afla sub vesminte.

Doua mari catedrale, in Moscova si in Sankt Patersburg, sunt inchinate Maicii Domnului din Kazan si alte numeroase biserici din intreaga Rusie. Icoana este sarbatorita pe 8 iulie (21 iulie) si 22 octombrie (4 noiembrie). Numele icoanei vine de la localitatea, unde icoana a aparut, a fost pastrata, si de unde cinstirea ei deosebita s-a raspandit in mai toate asezarile tarii. In textul Slujbei sarbatorii ei se aminteste faptul ca aceasta icoana are o obarsie tainica.

Catedrala Kazan - Moscova

Recucerirea orasului Moscova, in anul 1612, de catre printul Dimitrie Pozharsky, a fost atribuita de catre acesta ajutorului primit de la Maica Domnului. Inaintea icoanei acesteia (cea din Kazan), printul s-a rugat adeseori inainte de a porni la lupta. Din fondurile sale private, printul a ridicat o biserica din lemn, in cinstea Maicii Domnului din Kazan, in Piata Rosie, aflata in Moscova.

Prima mentionare documentara a bisericutei din lemn, aflata pe locul actualei catedrale, dateaza din anul 1625. Dupa ce aceasta prima bisericuta a cazut prada unui incendiu, in anul 1632, tarul Mihail I a ordonat reconstruirea acesteia, din caramida. Noua biserica, avand o singura turla, o galerie si o clopotnita, a fost sfintita in luna octombrie a anului 1636.

Catedrala Kazan a fost una dintre cele mai importante biserici ale Moscovei. Anual, in cadrul serbarii eliberarii Rusiei, tarul si patriarhul conduceau o procesiune solemna in centrul orasului, inaintea lor fiind inaltata o Sfanta Cruce.

Spre sfarsitul secolului al XVII-lea, biserica a fost extinsa, prin largirea pronaosului si adaugarea unei clopotnite mai inalte. In perioada imperiala, Biserica Kazan a fost restaurata de multe ori. Cele mai insemnate lucrari de renovare au avut loc in anii 1801, 1805 si 1865.

Cele mai multe lucrari vechi de infrumusetare s-au pierdut in urma ultimelor restaurari. Intre anii 1929-1932, insa, renumitul restaurator Petru Barnovsky a readus Catedrala Kazan la forma ei originala, inlaturand toate adaugirile ulterioare.

In anul 1936, cand Piata Rosie a fost amenajata pentru celebrele parade militare ale Uniunii Sovietice, Iosif Stalin a ordonat daramarea tuturor bisericilor aflate la strada. Barnovsky a facut tot i-a stat in putinta pentru a salva Catedrala Kazan, dar nu a reusit sa o salveze de la demolare. Tot ce a reusit sa faca acesta a fost sa scape cu viata Catedrala Sfantul Vasile, aflata tot in Piata Rosie. Pe locul bisericii inchinate Maicii Domnului din Kazan, comunistii au ridicat o cladire de birouri, apoi o cafenea.

Dupa destramarea Uniunii Sovietice, dintre bisericile daramate de comunisti, Catedrala Kazan a fost prima biserica reconstruita. Lucrarile, efectuate intre anii 1990-1993, au fost sponsorizate de toate Societatile dedicate protejarii Monumentelor Istorice si Culturii Nationale. Noua biserica a fost rezidita conform vechilor fotografii.

Iulian Predescu

Pe aceeaşi temă

11 Aprilie 2014

Vizualizari: 4660

Voteaza:

Catedrala Kazan - Moscova 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE