Biserica Sfintii Cosma si Damian - Kastoria

Biserica Sfintii Cosma si Damian - Kastoria Mareste imaginea.

Biserica Sfintii Cosma si Damian, cunoscuta si sub denumirea de "Biserica Sfintilor Anarghiri", adica "a Doctorilor fara-de-arginti", este o veche biserica ortodoxa din localitatea Kastoria, Grecia. Biserica este o impresionanta basilica cu trei abside din secolul al X-lea. Minunatele ei fresce apartin secolului al XII-lea, ele fiind lucrate din dorinta renumitei familii Limniote.

Kastoria - patria bisericutelor bizantine

Kastoria este un minunat oras din nordul Greciei. Aflat la periferia de vest a Macedoniei, orasul-capitala al Prefecturii Kastoria, isi intinde casutele si sfintele locasuri de cult pe malul de vest al Lacului Orestiada, intr-o vale inconjurata de culmi muntoase joase. Lacul Orestiada se afla la o altitudine de 630 de metri, deasupra nivelului marii, si face parte dintr-un mai mare platou de lacuri macedonene.

 

Orasul este renumit pentru numarul insemnat de biserici bizantine, pe care inca le mai pastreaza, pentru arhitectura caselor, unele dintre ele zidite in perioada otomana, si pentru folclorul zonei. Kastoria este un important centru religios pentru Biserica Ortodoxa a Greciei, aici aflandu-se si scaunul mitropolitan.

Initial, in localitatea Kastoria au existat 75 de biserici bizantine si medievale; din mila Domnului, dintre acestea, doar 54 au supravietuit neatinse de vremurile vitrege prin care a trecut localitatea. O parte dintre cele ramase au fost deja restaurate, oferind lumii un minunat exemplu de arta tarziu-bizantina, atat arhitectura, cat si fresca. Frescele bizantine din Kastoria, acoperind mai bine de 3.700 de metri patrati de perete, se intind pe o perioada de aproape sapte secole.

 

Pentru a vizita oricare dintre bisericutele bizantine, este nevoie mai intai de o vizita la Muzeul de Istorie Bizantina, localizat pe culmea dealului unde se afla vechea Acropola. De aici, un ghid va veni special pentru a deschide si prezenta bisericutele ce se doresc a fi vizitate. Cele mai apreciate bisericute kastoriene sunt urmatoarele: Panagia Kumbelidiki, Sfantul Nicolae Kasnitzi, Taxiarxis Mitropoleos, Sfantul Stefan, Sfintii Anargyroi si Manastirea Panagia Mavriotissa.

Cu toata inima se poate spune ca intreaga localitate Kastoria este "un muzeu in aer liber", pe orice straduta ai merge neavand cum sa nu gasesti o marturie bizantina sau ceva "vechi". Cele aproape 80 de biserici bizantine din Kastoria apartin unei perioade de aproape cinci secole, ele fiind ctitorite intre secolele IX si XIV.

 

Biserica Sfintii Cosma si Damian din Kastoria - scurt istoric

Biserica Sfintii Anarghiri Cosma si Damian, locas construit undeva la granita dintre secolele X si XI, pastreaza doua randuri de fresca, primul datand din secolul al XI-lea, iar cel de-al doilea datand din secolul al XII-lea, din jurul anului 1180.

 

Primul rand de fresce, care apare acolo unde cel din urma a fost indepartat, nu infatiseaza scene deosebit de expresive, acesta fiind foarte conservator. Exagerarile acestui manierism expresionist au provocat probabil plictis si saturatie, si au iscat cu putin inaintea anului 1200 nevoia unei intoarceri la un stil mai simplu si mai monumental. Frescele din secolul al XII-lea, pe de alta parte, infatiseaza un ansamblu iconografic foarte vast, el pastrand toate elementele valoroase din perioada dinastiei Comnenilor.

 

Inrudirea dintre frescele din Biserica Sfintilor Anarghiri Cosma si Damian si cele din Biserica de la Kurbinovo este atat de mare incat am putea crede ca si unele si celelalte sunt datorate acelorasi artisti sau, in orice caz, aceluiasi curent.

Tabloul votiv il infatiseaza pe ctitorul bisericii, anume pe Teodor Limniotis, pe sotia lui, Anna Radine, si pe fiul lor, Ioan, alaturi de calugarul Teofil Limniotis. In exterior, biserica este impodobita cu caramizi si bucati de ceramica, asezate in forme cat mai variate.

 

Scena cu Rastignirea Mantuitorului este si ea zugravita foarte atent. Maica Domnului isi pierde cunostinta, capul si bustul ii cad inainte, si una dintre femei trebuie sa o sprijine. Sfantul Ioan, cu capul plecat, se lasa fatis prada mahnirii. Trupul lui Hristos este contorsionat de agonie. Cel care intinde trestia cu buretele imbibat cu otet si ostasul care il impunge cu sulita, devenit mai curand un purtator de sabie, sunt niste starpituri hidoase.

Teodor Danalache

 

Pe aceeaşi temă

26 Iunie 2012

Vizualizari: 4069

Voteaza:

Biserica Sfintii Cosma si Damian - Kastoria 5.00 / 5 din 1 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE