Biserica Sfantul Nicolae Orfanul

Biserica Sfantul Nicolae Orfanul Mareste imaginea.

Biserica Sfantul Nicolae Orfanul este cel mai cunoscut lacas de cult din Tesalonic, Grecia, inchinat Sfantului Ierarh Nicolae, Arhiepiscopul Mirelor Lichiei. Aceasta biserica este situata in partea de nord-est a vechiului oras Tesalonic, chiar in interiorul zidului de rasarit, intre strazile Irodotu si Sfantul Apostol Pavel.

Biserica Sfantul Nicolae Orfanul este o biserica bizantina ce dateaza de la inceputul secolului al XIV-lea. Traditia scrisa pastreaza doua nume ale acestei biserici. Cea mai veche marturie (1648), se refera la Biserica Sfantul Nicolae "Orfanul", in timp ce a doua (1745), face referire la Biserica Sfantul Nicolae "a Orfanilor". Ambele marturii, oricum, dateaza cu mult dupa ridicarea bisericii, in secolul al XIV-lea.

Multa vreme cercetatorii au incercat sa interpreteze aceste nume si sa afle care era numele initial. Istoricul Andreas Xyngopoulos crede ca marturia mai timpurie ofera numele initial, si atribuie acest nume unui presupus ctitor supranumit “Orfanul”. In acest caz biserica s-ar fi numit Sfantul Nicolae "a Orfanului" iar, cu trecerea timpului, forma de genitiv a devenit forma de nominativ “Orfanul”.

In orice caz, o explicatie mai plauzibila este aceea ca numele bisericii vine de la faptul ca Sfantul Nicolae este cunoscut ca ocrotitor al vaduvelor si orfanilor.

O mare parte din pictura murala a bisericii se pastreaza. Aceasta a fost realizata intre anii 1310 - 1320, in vremea perioadei de inflorire a artei Paleologilor in Tesalonic. Intregul interior era initial acoperit cu o mare varietate de cicluri iconografice.

Biserica este renumita pentru frescele sale, contemporane cu perioada construirii, care acopera aproape intreaga suprafata interioara. Frescele sunt un exemplu al Scolii Tesalonicene la apogeul “Renasterii Paleologilor”, iar autorul lor poate fi acelasi cu al frescelor care impodobesc Manastirea Hilandar din Muntele Athos (1314).

Trecutul bisericii se leaga de Printul Sarb Stefan Uros II Milutin (1282 - 1321) care, dupa cum se cunoaste, a sustinut material mai multe biserici in oras, cu conditia de a fi pictati in absida principala a acestora Sfantul Mucenic Gheorghe, ocrotitorul conducatorului sarb, si Sfantul Clement al Ohridei, des reprezentat in bisericile din Serbia.

In prezent, Biserica Sfantul Nicolae Orfanul este metoc al Manastirii Vlatades din Tesalonic si a functionat ca lacas de cult chiar si in timpul ocupatiei otomane.

Radu Alexandru

05 Decembrie 2013

Vizualizari: 2683

Voteaza:

Biserica Sfantul Nicolae Orfanul 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE