Biserica Panagia Mouchliotissa din Istanbul

Biserica Panagia Mouchliotissa din Istanbul Mareste imaginea.

Biserica orotodoxa Panagia Mouchliotissa se afla in cartierul Fanar din Istanbul. Este singura biserica bizantina din Constantinopole care nu a fost niciodata transformata in moschee. A ramas afiliata Bisericii Ortodoxe Grecesti.

In trecut, numele acestei biserici a nascut numeroase controverse. Se credea ca numele bisericii deriva de la cuvantul "mouchlion", care insemna locuitor al cartierului Fanar.

Panagia Mouchliotissa din Istanbul - scurt istoric

La inceputul secolului VII, printesa Sopatra, fiica imparatului bizantin Maurikios, si prietena sa Eustolia au construit o mica biserica pe unul dintre dealurile din Constantinopole. Terenul din jurul bisericii fusese folosit drept cimitir.

Biserica nou construtia a fost dedicata Sfintei Eustolia. In secolul al XI-lea, langa biserica a fost construita si o manastire, dedicata Tuturor Sfintilor. In anul 1261, dupa recucerirea orasului de catre Bizant, Isaac Doukas, socrul lui George Acropolites si unchiul maternal al lui Mihail Palaiologos al VII-lea, a reconstruit o manastire simpla, pe un singur nivel. Biserica a fost dedicata lui Theotokos Panaghiotissa.

In anul 1266, manastirea a fost marita, iar pictorul Modestos s-a ocupat de decoararea ei. In anul 1281, Theotokos Panaghiotissa, fiica nelegitima a imparatului Mihail al VIII-lea si vaduva lui Abqa, s-a reintors la Constantinopole dupa o absenta de 15 ani.

Cunoscuta si sub numele de Maria Palaeologina, printesa din Bizant a fost casatorita cu un han mongol. Dupa ce a construit mananstirea a devenit calugarita.

Panaghiotissa a reconstruit manastirea si biserica, care si-a pastrat forma pana in zilele noastre. Dupa moartea acesteia, biserica si manastirea s-au degradat, iar mostenitorii au folosit terenul si cladirile in scopuri personale. Calugaritele de la manastire au preluat apoi controlul asupra proprietatilor, insa in cele din urma manastirea a fost abandonata.

Imparatul Mehmet a salvat insa manastirea si biserica, care nu au fost transformate in moschee. Biserica Panagia Mouchliotissa a ramas astfel singura biserica ortodoxa bizantina din Istanbul, pana in zilele noastre.

Panagia Mouchliotissa din Istanbul

Biserica Panagia Mouchliotissa din Istanbul nu este deschisa publicului. Se afla strajuita de un perete inalt si, chiar daca nu a fost transformata in moschee, a suferit numerose modificari. Cu toate acestea, biserica impresioneaza prin domul elegant, care domina asezamantul.

Biserica mai pastreaza cateva dintre absidele originale, insa partea de sud a fost transformata intr-o sala mai mare. Biserica inca mai pastreaza cateva dintre vechile picturi.

Sub biserica se pot observa cateva excavatii si un pasaj subteran. Legenda spune ca acest pasaj duce la Hagia Sofia, chiar daca cele doua cladiri se afla la cativa kilometri departare. In ciuda importantei sale istorice, aceasta biserica nu a fost niciodata studiata din punct de vedere arhitectural.

In biserica se gasesc si cateva icoane valoroase, pastrate inca din perioad bizantina. Printre acestea se numara icoana Sfintei Paraschiva, icoana Sfintei Eufimia sau icoana celor Trei Ierarhi.

Sursa: CrestinOrtodox.ro

Pe aceeaşi temă

25 Iunie 2012

Vizualizari: 3058

Voteaza:

Biserica Panagia Mouchliotissa din Istanbul 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE