Biserica Panagia Kanakaria

Biserica Panagia Kanakaria Mareste imaginea.

Biserica Panagia Kanakaria este una dintre cele mai vechi lacasuri de cult crestine aflate pe teritoriul Ciprului. Este situata in satul  Lythrangomi,  in regiunea Famagusta din Peninsula Karpasia, o zona aflata sub ocupatia turcilor. Desi de-a lungul timpului a cunoscut lucrari de refacere si renovare, cea mai veche parte din structura bisericii dateaza din secolul al VI-lea. Lacasul de cult este inchinat Maicii Domnului (Panagia = Preasfanta) si a apartinut unui asezamant monahal.

Referitor la numele acesteia, "Kanakaria", au fost emise trei ipoteze. Traditia populara afirma ca un saracin ar fi tras cu o sageata inspre icoana Maicii Domnului care se afla in afara bisericii pe zid, sau ar fi aruncat cu un cutit inspre aceasta. In orice caz, sageata sau cutitul ar fi ricosat strapungandu-i mana atacatorului. Acesta a incercat sa ceara ajutor satenilor din apropiere. In timp ce alerga, striga “kan, kan”, ceea ce inseamna “sange”. A murit insa la scurt timp. Icoana a fost numita astfel “Kanakaria”.

Cea de-a doua ipoteza sustine ca Maica Domnului se numeste astfel deoarece a fost pictata doar de un copil, “kanakari”.

Cea de-a treia ipoteza se bazeaza pe un mozaic ce o infatiseaza pe Maica Domnului imbratisandu-si Pruncul si tinandu-L pe genunchi.

Biserica a fost construita pe ruinele unei basilici crestine timpurii, in timpul perioadei iconoclaste. Biserica are bolta, trei nave, iar nava centrala se termina cu o absida semi-circulara ce dateaza din secolul al VII-lea.  Zidurile manastirii, cupola, absidele laterale, au fost modificate in timpul secolelor XII-XIII.

Trei tipuri de mozaic ce se gasesc pe absidele a trei biserici crestine timpurii (Panagia Angeloktisti din Kitium, Kyras din Livadia si Panagia Kanakaria) ofera o idee despre grandoarea si frumusetea deosebita a mozaicurilor care infrumusetau bisericile distruse in timpul raidurilor arabe. Cel mai vechi dintre aceste mozaicuri se afla insa in Biserica Panagia Kanakaria.  Maica Domnului, asezata pe tron, il tine pe Hristos pe genunchi. Aceasta scena se afla in centrul mozaicului. Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil se aflau de o parte si de alta a Maicii Domnului pe un fundal auriu. Mozaicul s-a pastrat pe zidul bisericii pana 1979.

Chipul Maicii Domnului nu s-a pastrat. Mozaicul era inconjurat de o friza in care apareau reprezentati cei 12 apostoli si Hristos in medalioane bogat decorate cu motive geometrice si florale. Numai noua dintre medalioanele cu apostoli s-au mai pastrat.

In 1797, Biserica Panagia Kanakaria a fost deteriorata de armata turca. Mozaicurile unice au fost luate si vandute pe piata neagra a antichitatilor. Biserica Ciprului si Guvernul cipriot au initiat un demers legal care, cu timpul, a prezentat un interes global. In 1989, o curte de apel din SUA a declarat mozaicurile ca fiind “proprietate furata” si a ordonat restituirea acestora detinatorului de drept: Biserica Ciprului.

Radu Alexandru

03 Decembrie 2013

Vizualizari: 2034

Voteaza:

0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE