Biserica Maicii Domnului din Ceri - Italia

Biserica Maicii Domnului din Ceri - Italia Mareste imaginea.

Biserica Maicii Domnului cu hramul "Buna Vestire" este un lacas de cult romano-catolic situat in localitatea italiana Ceri.

Orasul Ceri se afla la o distanta de aproximativ 30 de km de Roma avand forma unei cetati fortificate. Asezarea, de origine etrusca, a luat nastere pe un platou din tuf vulcanic. In imprejurimi pot fi vazute numeroase morminte din perioadele etrusca si romana. Orasul este atestat documentar pentru prima data printr-o bula emisa de Papa Grigorie al IX-lea in 1236 prin care il investea pe Romano Bonaventura in Vescovo. Din secolul al XIV-lea, Ceri a devenit proprietatea unora dintre cele mai importante femilii nobiliare italiene: Anguillara, Borromeo, Odescalchi si Torlonia. 

Principalul monument arhitectonic al orasului il constituie Biserica Maicii Domnului, construita pe locul unui altar unde etruscii si apoi romanii practicau cultul zeitei Vesta. Lacasul de cult poseda trei nave, o absida si o capela in partea de nord.

Din constructia initiala (sec. XII) nu se mai pastreaza decat doua elemente:

- pavimentul din marmura, bine conservat, cuprins in doua regiuni: una in fata absidei altarului, cealalta, de la intrare pana in centrul naosului;

- absida lucrata in tuf, ce se distinge prin simplitate;

Cele trei capele situate pe partea stanga a lacasului de cult sunt legate intre ele prin usi de mici dimensiuni. De o importanta deosebita este capela care adaposteste icoana Maicii Domnului si cea inchinata Sfantului Antonie.

Biserica Maicii Domnului din Ceri adaposteste fresce ce dateaza din secolul al XII-lea. Vechea pictura a fost descoperita in 1980 si restaurata in 1989. Initial, intreaga biserica fusese impodobita cu fresce, insa, in secolul al XVI-lea o parte din acestea au fost avariate de catre Ducele Valentino Borgia. Frescele s-au pastrat numai pe zidul din partea dreapta si se desfasoara in trei grupuri a cate 20 de scene. Sunt reprezentate episoade din Vechiul Testament precum crearea lumii, crearea lui Adam si a Evei, ispitirea, izgonirea din Rai, arca lui Noe, jertfirea lui Isaac, Iosif vandut de fratii sai, rugul aprins, Moise inaintea faraonului si trecerea Marii Rosii.

In biserica Maicii Domnului din Ceri se mai pastreaza fresce din secolul al XVI-lea infatisand Botezul si Rastignirea lui Hristos precum si martiriul Sfintilor Petru si Pavel.

Intre comorile de pret ale acestui lacas de cult se numara moastele Papei Felix II, care a primit moarte muceniceasca in timpul domniei imparatului Constantius. Un tablou din biserica infatiseaza minunea prin care bivolul a refuzat sa transporte moastele Sfantului in Roma, aratand ca acestea trebuie sa ramana in Ceri. Moastele se gasesc in prezent in naos.

In aceasta biserica este pastrata si o icoana a Maicii Domnului cu Pruncul din secolul al XV-lea. Icoana apartine scolii Sienese. Cunoscuta initial sub titulatura "Doamna Noastra a Lumanarilor" numele acesteia a fost schimbat in "Doamna Noastra a Zamislirii".

 

Pe 7 aprilie 1999 Episcopul Antonio Buoncristiani a instituit, prin decret episcopal, sarbatoarea "Doamna Noastra a Zamislirii, Maica Milei, ocrotitoarea diocezei" spre a fi praznuita in sambata ce urmeaza sarbatorii Nasterii Maicii Domnului.

Radu Alexandru

Pe aceeaşi temă

25 Octombrie 2013

Vizualizari: 2585

Voteaza:

Biserica Maicii Domnului din Ceri - Italia 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE