Biserica Castle din Wittenberg

Biserica Castle din Wittenberg Mareste imaginea.


Biserica Castle din Wittenberg

Biserica Tuturor Sfintilor din Wittenberg, numita in germana Schlosskirche, este cunoscuta cel mai bine sub numele de Biserica Castle. Aceasta a fost ridicata de catre Frederick cel Intelept intre anii 1490 si 1511. Biserica constituie a treia aripa a unei structuri mai ample. Biserica din Wittenberg dateaza astfel din secolul al XV-lea, prezentand un stil gotic tarziu.

In 1892 unul din turnurile castelului a fost remodelat, rezultand astfel turla bisericii actuale. Biserica Castle este cunoscuta atat pentru interiorul sau foarte artistic, cat ci pentru colectia unica de relicve a lui Frederick cel Intelept.

Incepand cu anul 1507, biserica a fost folosita si pe post de capela a Universitatii. Usa acesteia era folosita pe post de afisier al Universitatii.

          

Cel mai reprezentativ moment din istoria acesteia il reprezinta data de 31 octombrie 1517, moment in care un preot augustinian, dr. Martin Luther, a folosit usa-afisier a acesteia pentru a posta cele 95 de Teze ale sale, prin care chema la o intrunire privind statutul bisericii.

          

Martin Luther posteaza pe usa usa acesteia cele 95 de Teze ale sale impotriva coruptiei din vanzarea indulgentelor de catre Biserica Catolica. Acesta le-a postat in limba latina, intentionand sa initieze o dezbatere academica. In orice caz, acestea au fost traduse in limba germana si copiate rapid, fiind folosite tiparnitele proaspat inventate. Acestea au aprins scanteia reformei germane.

Pictura din partea superioara a usilor il infatiseaza in partea dreapta pe Luther tinand in mana Biblia germana iar in partea stanga pe Melanchthon cu Marturisirea de la Augsburg. Pe fundal se observa orasul Wittenberg.

Luther a predicat de mai multe ori in biserica orasului decat aici, insa funeraliile sale au fost tinute aici, in Biserica "Castle". Philipp Melanchthon a tinut discursul funerar la data de 22 februarie 1546, la patru zile dupa moartea lui Luther, in Eisleben. Amandoi, atat Luther cat si Melanchthon (care a murit in anul 1560) au fost inmormantati in morminte simple in Biserica Castle.

Biserica Castle a fost serios avariata de incendiul din anul 1760, urmare a unui bombardament francez din timpul razboiului de sapte ani. Biserica a fost ridicata rapid la loc, iar mai tarziu (1885-1892) restaurata in continuare. Terminarea acesteia in anul 1892 a infatisat-o ca pe un monument al Reformei.

          

Din pacate, usile originale din lemn, pe care Luther si-a postat cele 95 de Teze au pierit in evenimentul nefast din anul 1760. Pentru a aniversa 375 de la nasterea lui Luther (nascut in anul 1858) usile catedralei au fost inlocuite cu doua usi de bronz ce poarte inscriptionate pe ele textul latin al celor 95 de Teze. Regele Friedrich Wilhelm IV al Prusiei a inlocuit usile cu cele de bronz prezentand inscriptiile in latina.

          

In interiorul colorat si bogat decorat al bisericii se gasesc cele doua morminte simple ale lui Martin Luther si Philipp Melanchthon. Moemantul lui Melanchthon prezinta urmatorul text in limba latina: "Aici se odihneste corpul laudabilului Philipp Melanchthon, care a murit la data de 19 aprilie 1560, in orasul sau, dupa o viata de 63 de ani, 2 luni si 2 zile." Langa acestea se mai gasesc si mormintele alegatorilor Frederick Inteleptul (realizat de catre Peter Vischer cel batran), si al lui John Constant-ul (realizat de catre Hans Vischer).

In biserica mai pot fi gasite si nenumaratele portrete ale unor reformatori si eroi locali, realizate de Lucas Cranach cel Tanar alaturi de multi altii.

          

Pentru o imagine de ansamblu si o priveliste panoramica a orasului, se poate urca in turnul Bisericii Castle.

Biserica Castle face parte din Residenzschloss, un mare palat din vremea Reformei, din care a mai ramas decat o umbra a ce a fost initial, urmare a secolelor de incendii si razboaie.

          

          

         

Pe aceeaşi temă

28 Iunie 2012

Vizualizari: 6223

Voteaza:

Biserica Castle din Wittenberg 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE