Manastirea Noul Athos

Manastirea Noul Athos Mareste imaginea.


Manastirea Noul Athos

Manastirea Noul Athos se afla in orasul omonim, din republica separatista Abkhazia. Orasul, cunoscut la inceputuri sub numele de Anacopia sau Nicopol, se afla in raionul Gudauta, al republicii invecinate cu Georgia, la o distanta de aproximativ 22 de kilometri de orasul-port Sukhumi, cu deschidere la Marea Neagra.

Anacopia, numele antic al prezentului Nou Athos, un oras-port la Marea Neagra, a fost inregistrat de catre istorie inca din secolul al III-lea; ruinele acestuia sunt inca vizibile. In secolul al V-lea, georgienii construitesc o fortareata pe varfurile muntoase ale Muntilor Iberici. Anacopia a fost cedata Imperiului Bizantin de catre Demetrus, in anul 1033, insa in anul 1072, acesta este reluat de georgieni ca urmare a luptei de la Mantzikert.

In pofida tensiunilor dintre Georgia si Abkhazia, calugarii din republica separatista incearca sa reuneasca membrii comunitatii divizate. Calugarii de la Manastirea Noul Athos oficiaza slujbe atat pentru georgieni, cat si pentru locuitorii Abkhaziei, in speranta unirii acestora intr-o credinta comuna.

Datand de peste un secol, aceasta manastire nu a fost mereu un loc de venerare. In vremea Uniunii Sovietice, oamenii dansau in interiorul manastirii ori o foloseau pe post de cinema. In timpul razboiului abkhaz, manastirea era folosita pe post de spital pentru raniti, inainte de a isi recapata statutul religios, in anul 1994.

                      

Manastirea Noul Athos - scurt istoric

Conform marturiilor crestine, aceste locuri din Abkhazia au fost evanghelizate de catre Sfantul Apostol Simon Zelotul, care a si suferit martiriul in acest loc. Pe locul in care a fost omorat Sfantul Apostol, crestinii au ridicat o biserica inchinata lui - mai tarziu, micuta biserica va intampina cu bucurie ridicarea Manastirii Noul Athos.

In anul 1874, un grup de calugari athoniti de la Manastirea Rusikon vin in Caucaz pentru a gasi un posibil loc de rugaciune. Motivul plecarii acestora din Manastirea Sfantul Pantelimon, de pe Sfantul Munte Athos, este acela al numarului foarte mare de vietuitori athoniti. In anul 1892, cand Sfantul Siluan Athonitul ajunge la Rusikon, manastirea ruseasca era un adevarat oras care numara nu mai putin de 2.000 de monahi.

Un alt motiv al cautarii unui nou loc de rugaciune pentru monahii athoniti rusi a fost teama acestora de turci. Se credea ca, odata cu incetarea Razboiului ruso-turc, otomanii ii vor alunga din Sfantul Munte pe toti calugarii rusi.

Calugarii athoniti au ales ca loc de slujire Psyrtskha, iar Manastirea neo-bizantina Noul Athos, inchinata Sfantului Apostol Simon Zelotul sau Canaanitul, va fi ridicata aici in anul 1880, cu fonduri primite de la tarul rus Alexandru al III-lea. Constructia manastirii a durat mai bine de 15 ani. Rusii, putand ramane in continuare in Sfantul Munte, noua manastire avea sa fie locuita mai putin decat se anticipase.

Ridicata la poalele Muntilor Iberici, Manastirea Noul Athos va deveni in scurt timp una dintre cele mai importante locasuri de cult din intreaga Peninsula Iberica. Treptat, in jurul acesteia s-au mai inaltat si alta cladiri si case, toate luand numele de Noul Athos.

In anul 1924, in timpul persecutiei sovietice, manastirea a fost inchisa, mai tarziu ajungand sa fie folosita pe post de magazie, statiune turistica, spital si muzeu. Abia in anul 1994, manastirea avea sa fie returnata Bisericii Ortodoxe, odata cu terminarea celui de-Al Doilea Razboi Mondial.

Manastirea Noul Athos - arhitectura si podoabe

Manastirea Noul Athos este construita la o altitudine de doar 75 de metri fata de nivelul Marii Negre, si la mica distanta de biserica crestina antica a Sfantului Simon Zelotul sau Canaanitul, adica "cel din Cana Galileii”. Ansamblul monahal cuprinde patru mari cladiri ce alcatuiesc un imens patrat; in interior, curtea este deosebit de incapatoare.

Manastirea are patru biserici: Biserica cu trei domuri a Inaltarii Domnului, Biserica Sfantului Apostol Andrei, Biserica Sfintilor Athoniti si Biserica centrala a Sfantului Pantelimon.

Cea mai frumoasa si grandioasa constructie este Biserica Sfantului Pantelimon. Aceasta cladire, cu o lungime de 53.3 metri si o latime de 33.7 metri, impresioneaza nu numai prin dimensiuni, ci si prin arhitectura si podoabe.

Catedrala Noului Athos este incoronata cu cinci turle. Turla centrala are o inaltime de 40 de metri. Peretii interiori au fost imbracati in pictura intre anii 1911-1914. Frescele variaza intre culorile albastru, maro si auriu. Biserica centrala a manastirii este cel mai mare locas de cult din Abkhazia, mai mult de 3.000 de oameni putand participa simultan la Sfintele Slujbe.

Impresionanta este si clopotnita manastirii asezata pe aripa vestica a cladirilor centrale, care se inalta pana la inaltimea de 50 de metri. Chiar sub clopotnita se afla trapeza manastirii, avand peretii pictati in intregime, asemenea trapezelor athonite.

Noul Athos - Biserica Sfantul Simon Zelotul

Biserica crestina a Sfantului Apostol Simon se afla ridicata pe malul stang al raului Psyrtskhi si dateaza din perioada secolelor XI-XIII. Ultimele lucrari de reconstructie au fost terminate in anul 1882. Mai tarziu, aceasta biserica va deveni Catedrala Episcopala pentru Tshum.

                      

Cladirea bisericii a fost folosita o vreme si pe post de capela pentru clericii adormiti in Domnul din dioceza de Tshum. Una dintre pietrele din Sfantul Altar pastreaza inca o sculptura in limba greaca, descriind slujba inmormantarii, asa cum era savarsita in acea vreme, in Anakopia.

Biserica a fost bogat decorata cu fresce, peretii acesteia pastrand inca o parte din minunatele lucrari. In fiecare an, mii de pelerini ii calca pragul pentru savarsirea slujbei de hram. Bucuria acestora este si mai mare, slujba avand loc pe locul de martiraj al sfantului.

In imediata apropiere a bisericii se afla Pestera Sfantului Simon, in care acesta a trait si s-a rugat in ultimii ani ai vietii sale pe pamant. Peretii pesterii pastreaza inca multe mozaicuri antice, cruci, inscriptii, icoane si lumanari. Pestera a fost sfintita in anul 1884. Din traditie se spune ca urma piciorului lasata pe o piatra din pestera ar fi chiar cea a sfantului.

Pe aceeaşi temă

27 Iunie 2012

Vizualizari: 8542

Voteaza:

Manastirea Noul Athos 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE