Manastirea Stavrovouni

Manastirea Stavrovouni Mareste imaginea.


Manastirea Stavrovouni

Manastirea Stavrovouni a fost construita pe varful muntelui cu acelasi nume din districtul Larnaca, Grecia. La inceputurile vietii monahale de aici, locul era cunoscut sub numele de Olimp; astzi, vechiul nume a fost preluat de cel mai inalt varf din Muntii Troodos, ce se inalta mult mai la vest de manastire.

Manastirea Stavrovouni - scurt istoric

Manastirea Stavrovouni - numele acesteia, tradus in limba romana prin "cruce" - este inchinata Cinstitei Cruci a Mantuitorului. Numele acesteia deriva de la doua cuvinte grecesti: "stavros", care inseamna "cruce", si "vouno", care inseamna "munte".

Conform traditiei crestine din partea locului, Manastirea Stavrovouni a fost intemeiata de Sfanta Elena, mama imparatului bizantin Constantin cel Mare. Conform cronicarului cipriot Leontios Machairas - secolul al XV-lea - Sfanta Elena a descoperit cele trei cruci de pe Golgota. Aceasta descoperire a fost facuta de ea in timpul pelerinajului la Locurile Sfinte.

Descoperind locul Rastignirii, imparateasa a excavat zona si, gasind crucile, le-a scos la lumina, spre inchinare. Ea a vrut sa le duca cu ea la Constantinopol, insa, se zice, ca a lasat una dintre cruci in Cipru. Aceasta hotarare a fost luata in timpul unui naufragiu pe insula. Aceasta cruce a ajuns la o manastire de pe insula.

Manastirea Stavrovouni este cea mai veche manastire, atestata istoric, de pe intreaga insula. Cea mai veche mentionare istorica dateaza din perioada bizantina. Aceasta dovedeste ca Manastirea Stavrovouni era un important centru religios inca din secolul al IV-lea.

Informatia poate fi gasita in memoriile scrise ale pelerinului rus Abbot Daniel, care a locuit in Cipru o perioada, in cursul anului 1106. El a consemnat faptul ca Sfanta Cruce era asezata pe Muntele Olimp, si era cinstita cu mare credinta si nadejde, ca ocrotitoare de duhuri necurate si vindecatoare de boli si neputinte.

Daniel Abbot a notat in carnetelul sau: "Aceasta Cruce este ca un meteorit, nefiind asezata pe pamant, caci Sfantul Duh o tine suspendata in aer. Eu, ca un om nevrednic ce sunt, am ingenunchiat in fata ei si am simtit cu toate simturile mele harul ce umplea locul."

Mai multe informatii despre aceasta sfanta manastire gasim in manuscrisele pelerinilor apuseni, calatori in Cipru de-a lungul secolului al XIII-lea. Willibrandi de Oldenburg, de exemplu, a vizitat Manastirea Stavrovouni in anul 1211 si a scris in carnetelul sau: "Crucea talharului celui mantuit se afla pe cel mai inalt munte din Insula Cipru" - cu toate ca acesta nu este cel mai inalt munte de pe insula. Cel mai inalt este varful Troodos.

Ludolph von Suchen nota si el in anul 1305: "Muntele pe care este inaltata manastirea este precum Muntele Tabor, cel locuit de calugarii benedictini. De pe varful acestuia se poate vedea Lebanon." Acesta este un lucru adevarat, insa este nevoie ca vremea sa fie foarte senina pentru a putea sa ne convingem de acest lucru.

          

De-a lungul lungii sale istorii, Manastirea Stavrovouni a trecut prin perioade de mare saracie si incercare, cele mai multe fiind datorate atacurile marine asupra insulei, din partea pradatorilor straini si jefuitorilor nomazi. 

Astazi, Sfanta Cruce nu se mai afla in Manastirea Stavrovouni, nimeni stiind ce s-a intamplat cu aceasta. In anul 1598, boierul boemian Krystof Harant nota in carnetelul sau de pelerin: "Nimeni nu stie ce au facut turcii cu Sfanta Cruce."

Manastirea Stavrovouni - arhitectura si podoabe

Peretii manastirii, biserica centrala, iconostasul si chiliile monahilor din Stavrovouni erau daramate aproape in totalitate in urma incendiului din anul 1888. Singura relicva care a supravietuit incendiului si incercarilor ce au strans manastirea este o cruce de argint ce pastreaza incrustata in ea o bucatica din Sfanta Cruce. Aceasta cruce este cel mai important odor pastrat pana astazi in Manastirea Stavrovouni.

In vremea noastra, Manastirea Stavrovouni este in plina restaurare si reamenajare. Micuta biserica a manastirii a fost restaurata cu noi fresce si icoane purtand amprenta cunoscutului pictor Kallinikos, calugar al Manastirii Stavrovouni.

In noua fresca este infatisata si legenda construirii manastirii: Sfanta Elena si descoperirea Sfintei Cruci la Ierusalim. Sfanta Elena a descoperit Crucea Mantuitorului, din cele trei gasite, prin vindecarea unei femei, prin atingere de aceasta.

Viu colorata, dar bine conturata, scena Punerii in Mormant a Mantuitorului ocupa un loc central in biserica. Pe langa aceasta, majoritatea frescelor se refera la ciclul Patimilor si Invierii Domnului. Majoritatea sunt legate de Sfanta Elena si de Sfanta Cruce. Datorita acestor criterii de arhitectura si pistura, Manastirea Stavrovouni continua puternica arta traditionala bizantina.

Manastirea Stavrovouni - astazi

Manastirea Stavrovouni, dupa intemeierea ei, a fost populata cu calugari ortodocsi vietuitori dupa Regulile Monahale ale Sfantului Vasile cel Mare. Astazi, calugarii din Manastirea Stavrovouni vietuiesc o viata foarte aspra. Ei duc o viata de mare nevointa, asemanatoare celei din Sfantul Munte.

Regulamentul primului staret al manastirii, Dyonisios, este pus ca baza a randuielii de zi cu zi. Dupa acesta, femeile nu au voie nici astazi in Manastirea Stavrovouni. Este singura manastire din Cipru cu aceasta regula aspra.

Pe aceeaşi temă

27 Iunie 2012

Vizualizari: 7791

Voteaza:

Manastirea Stavrovouni 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE